Faust. Nova plesna bomba Edwarda Cluga za leipziški balet!

Mefisto, Gretchen in Faust v koreografiji Edwarda Cluga (foto: Zenna)

Danes ob 19.00 na odru leipziškega gledališča Faust; nov projekt mednarodne koreografske zvezde Edwarda Cluga

Danes se bo dvignila zavesa za celovečerni balet Faust, ki bo prvič premierno uprizorjen na nemškem odru. Koreograf Edward Clug je Fausta postavil že za Ballett Zürich aprila 2018. Clug ima ob sebi znova preverjeno ekipo: Milko Lazar kot skladatelj, Leo Kulaš kot kostumograf in Marko Japelj kot scenograf.

Faust (foto: Zenna)

Po odlomkih z vaj in videnih fotografijah prihaja na oder Leipziger Balleta osvežena koreografska bomba. Prepoznavni Clugovi odsekani gibi, izpeljani v plesne sole, duete in množične prizore, se vrstijo v silovitem tempu, kjer ni ne časa ne prostora za vdih in izdih.

(foto: Zenna)

Baletno ekipo sestavlja 40 baletnih plesalcev 24 nacionalnosti. Ekipa je mlada in energična, ravno takšna, kot si jo Clug vedno želi, da izvede vse svoje zamisli.

Edward na vaji (foto: Instagram)

Fausta bo plesal francoski baletni plesalec Carl van Godtsenhoven, ki se je šolal v Parizu in Hamburgu na akademiji Johna Neumeierja, Mephisto bo Marcos Vinicius Da Silva, ki prihaja iz Brazilije, Gretchen je tenkočutna rdečelasa Samantha Vottari, ki prihaja iz Avstralije, a se je šolala na novozelandski baletni akademiji, Marto bo odplesala Nemka Ester Ferrini.

(foto: Zenna)

Pričakovanja so znova velika, saj avtor Fausta, Johann Wolfgang von Goethe, sodi v sam vrh nemške književnosti. Poleg premiere bo na sporedu še pet ponovitev, ki pa so razporejene v zelo velikem razmaku z izjemo prve, ki bo na sporedu v soboto, 11. februarja. Prihodnja šele 19. marca in tri v aprilu 1., 22. in na svetovni dan plesa, 29. No pa se mi razburjamo, kako malo ponovitev imata oba naša baletna ansambla.

(foto: Zenna)

Clugovega Fausta na naših odrih še ne bomo videli, prihajajo pa mariborski plesalci s Carmino Burano v Ljubljano na gostovanje, in sicer 7. in 8. marca v Cankarjev dom. In potem bo že 8. april, ko SNG Maribor napoveduje premiero baletnega večera, ko bosta na sporedu Svatba & Posvetitev pomladi Igorja Stravinskega. Koreograf seveda Edwarda Clug.