Super pedagogi, super delavnice. Zimska plesna šola je pred vrati.

Pedagoginja Maša Kagao Knez je bila mnogokrat del Zimske plesne šole. (Foto: Saša Huzjak)

ZPŠ bo potekala od 25. do 28. februarja 2022 v Mariboru, v Karanteni, Pobreška cesta 20, v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveze kulturnih društev Maribor. Namenjena je plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesnim ustvarjanjem in gibom. Program je primeren za začetnike, nadaljevalce in poklicne plesalce. O ZPŠ z Minko Veselič Kološa, ki je alfa in omega tega dogodka!

Si kdaj seštela, koliko pedagogov se je že izmenjalo in kdo je recimo rekorder, da je na Zimski plesni šoli (ZPŠ) bil največkrat?
Uf, se je kar nabralo imen plesalcev, pedagogov, tako tujih kot domačih, ki so poučevali na eni ali celo več Zimskih plesnih šolah. Kar vodim evidence in že ob 30. obletnici sem ustvarila seznam, tako da smo gostili skupaj 106 pedagogov. Gotovo med tuje rekorderje sodita Fred Lasserre in Andy Papas, od naših pa Snježana Premuš, Maša Kagao Knez, ki so bili desetkrat in še večkrat, seveda rada povabim pedagoga vsaj dva- do trikrat, da lahko plesalci z njimi znanje nadgrajujejo. Takšnih pa je zelo veliko: Tina Dobaj, Urša Rupnik, Saša Lončar, Jean Marc Boitiere, Mojca Ussar, Barbara Plečko Oberčkal, Polly Louise Benge, Frey Faust, Gabriele Staiger, Tina Valentan, Siniša Bukinac, Željko Božič in drugi.

Minka Veselič Kološa s pedagogi na eni od Zimskih plesnih šol (foto. Saša Huzjak)

Zakaj se vedno znova radi vračajo na mariborska plesna tla?
Pravijo, da je pri nas zelo pozitivna energija tako na klasih kot tudi sicer v garderobah in info pisarni. Sama sem prisotna vse dni od jutra do večera, ker ničesar ne prepustim naključju in ker mi vsi prisotni veliko pomenijo. Pomembno je, da mladi plesalci čutijo varnost, odgovornost in potem se tudi na klasih osredotočijo na plesno ustvarjanje. Tudi sicer se mi zdi odprtost duha pomembna za umetniško rast in prav je, da je prisotna pozitivna vibra med vsemi udeleženci in pedagogi.

(foto: Saša Huzjak)

Kako si oblikovala letošnjo ZPŠ, na kaj si bila pozorna, in kot vidim, si dala znova možnost odličnim slovenskim kreativcem, ki so seveda tudi odlični pedagogi?
Oblikovanje programa ZPŠ se začne že med izvajanjem zadnje in nadaljuje do poletja, ko je v večini že dogovorjeno, kdo bo učil na prihodnji. Pozornost usmerjam v raznolikost programa, primernost za različne starostne stopnje in predznanja, nekaj bolj plesno tehničnih klasov in nekaj kreativnih delavnic. Res je, gostimo priznane domače pedagoge, vendar ti delujejo tudi v tujini kot plesalci, pedagogi in koreografi. V današnjem času smo lahko ponosni na slovenske ustvarjalce, saj v večini vsi občasno poučujejo na raznih plesnih akademijah in ustvarjajo v kompanijah. Tako da jih z veseljem povabim na ZPŠ, če le imajo prost termin.

(foto: Saša Huzjak)

Če bi imela neskončne možnosti, koga bi pa recimo rada povabila, pa se ti ali finančno ali časovno izmika že nekaj časa?
Hm, potem bi si morala najprej zaželeti večje dvorane, to je bistveno. Ko sem šest let zaporedoma organizirala še Poletno plesno šolo in med drugim gostila Freya Fausta, je bil pogoj dovolj velik studio in zato sem posebej najela veliko šolsko telovadnico nasproti nekdanjih dvoran v Unionu, kjer je bil naš domicil vse do leta 2010, ko smo se preselili v Karanteno. Seveda sem včasih sanjala o svetovno znanih plesnih ustvarjalcih, kot so William Fosythe, Jiri Kylian, Mats Ek, Carolyn Carlson, Akram Khan, Ohad Naharin … (smeh), ampak sem kar na realnih tleh in verjamem, da nam vsi gostujoči naši in tuji plesni pedagogi, ki so morda celo sodelovali s svetovnimi legendami, ponujajo super plesne delavnice za naše plesalke in plesalce, tudi tiste najbolj zahtevne.

(foto: Saša Huzjak)

Zakaj torej obiskati letošnjo ZPŠ?
Vsekakor je ZPŠ program dovolj pester, od sodobnega baleta, joge, modernih in sodobnih tehnik do delavnice kontakt in partnering, še delavnice za mentorje in vzgojiteljice ter fusion salse za vse, tako da je razlogov za prijave res veliko, in se že veselim druženja na ZPŠ, zato srčno vabljeni!
Hvala in naj bo uspešno! Vabljeni tudi na ogled dveh plesnih predstav Plesne izbe Maribor: avtorska predstava April Veselko, Padati v ljubezen in predstava kolektiva Š.I.K., Kam si raztresla sekunde? Vse natančne informacije najdete na spletni strani http://www.zimskaplesnasola.si/?page_id=21&lang=sl_SI/

Od 25. do 28. februarja 2022 v Mariboru