Evropska noč gledališč. Tandem Luštek&Hribar na umetniškem tronu

Gregor Luštek & Rosana Hribar v predstavi Štirinajst …

Za projekt Evropska noč gledališč je povezovalen datum 16. november, ki je bil določen že leta 2009. Slovenija se je projektu pridružila leta 2011, koordinator za Slovenijo je Gledališče Glej. Projekt je organizirano potekal v devetih evropskih državah: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Slovaška, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina ter Slovenija. Pri nas je stekel v organizaciji 19 kulturnih in javnih ustanov, organizirane so bile še okrogla omizja, razstave in delavnice. Kulturno umetniško dogajanje se je to novembrsko soboto širilo po mestnih prizoriščih Celja, Kranja, Maribora, Slovenj Gradca, Nove Gorice in Ljubljane. S sodobnim plesom sta noč evropskih gledališč popestrila Hiša Kulture Celje v sodelovanju s KD Plesnim forumom Celje in Plesni teater Ljubljana (PTL).

… ki znova in znova navdušuje občinstvo … (Foto: Miha Fras)
PTL je 15. in 16. novembra še enkrat uprizoril svojo lansko veleuspešnico Štirinajst, enkratno koreografsko senzacijo v sodobni plesni kombinatoriki tanga in v pristni ilustraciji umetniškega ustvarjanja ter življenja v dvoje, koreografskega para Rosane Hribar in Gregorja Luštka. Kakopak, drugače ne more niti biti, kot da sta ponovno navdušila polno gledališče. Predstava Štirinajst je v produkciji PTL začela svojo uspešno pot marca 2012 in v teh sedemnajstih mesecih doživela skoraj dvajset predvajanj na odrih Celja, Ljubljane, Maribora, Portoroža in Murske Sobote ter se tudi suvereno uvrščala na mednarodne festivale, kot so Balletgala Kiel (Nemčija), Gradec, Beograd, Budimpešta in Lyon. Napovedujejo pa se že nove mednarodne uprizoritve na festivalu v Koreji, na Orriente Occidente in na ediciji 2014 festivala Omisis v Italiji ter tudi prijava za nagrado Laguna Prize na beneškem bienalu.
Korak v dvoje po Pii in Pinu Gregorja Luštka in Rosane Hribar (Foto: Borut Peterlin)
Kot uvod v Evropsko noč gledališč so v PTL 12. in 13. novembra uprizorili še Korak v dvoje po Pii in Pinu, avtorsko predstavo v koreografiji Rosane Hribar in Gregorja Luštka. Skratka za Evropsko noč gledališč je ta naš plesni par prav gotovo zasluženo postavljen na umetniški tron sodobne plesne umetnosti; uveljavljena koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek, z njima pa iz zgodovinskih analov znova v siju baletne in plesne umetnosti vstopila v novodobni čas slovenska umetnika, naši koreografski in plesni veličini Pia in Pino Mlakar
Izkazalo pa se je, da je predstava Korak v dvoje po Pii in Pinu predstava plesnih parov (naštela sem jih kar osem), tistih, ki so nastopali v času njenih 18 uprizoritev in ki so pripomogli k obujanju plesnega spomina na Pio in Pina po premieri, ki se je zgodila 13. decembra 2012 v Novem mestu in v produkciji Anton Podbevšek teatra. Lani je v Novem mestu steklo devet uprizoritev te predstave, na sceni PTL pa še dve.
… plesni par Ostan & Ostan …
Preostale uprizoritve so navduševale Pirančane na Tartinijevem trgu 9. Festivala plesa, množico turistov in prebivalce Ljubljane na odprti sceni Kongresnega trga v Ljubljani, na zaključku Festivala sodobnega plesa 8Front@ v Murski Soboti, na odprtju letošnjega Festivala 48. Borštnikovo srečanje v Mariboru na Velikem odru SNG Opere in baleta Maribor in tokrat še vedno v prepolni dvorani PTL obeh novembrskih večerov, ter v odlični plesni in igralski manifestaciji Jette Ostan Vejrup in Borisa Ostana, ki sta pristno interpretirala zakonca Mlakar, obenem pa se predstavila kot par dveh nacionalnosti, ki ju združuje gledališka umetnost tako kot nekoč Mlakarjeva, ki sta se z vsem srcem predala plesni umetnosti. S svojo enkratno plesno manifestacijo se je pridružil še par Rosana Hribar in Gregor Luštek, ki sta pripovedovala svojo življenjsko zgodbo in iskala vzporednice z zakonskim parom Mlakar ter z njihovim skupnim življenjskim stičiščem Novim mestom.
… Ana Pandur, Jette Ostan Vejrup in Boris Ostan … (Foto: Borut Peterlin)
Medtem pa je Ana Pandur v svoji suvereni solistični ekspresiji oživljala Piin ples s kastanjetami. Ob baletni asistenci in svetovanju Vojka Vidmarja se je obnovil tudi zgodovinski LOK Mlakarjevih, ki sta ga Mlakarja svoj čas predala baletnemu in zakonskemu paru Vojku in Maruši Vidmar.

… Kaja Janjič … (Foto: Borut Peterlin)
Zgodovinski LOK sta v predstavi dvanajstkrat interpretirala Petra Zupančič in Jan Ravnik ter se predstavila kot par plesne mladosti. Drugi par, ki je zaplesal isti koreografski segment LOK, prihaja iz baletnega ansambla  SNG Opere in baleta Ljubljana, Urša Vidmar in Lucas Jerkander, ki sta duetu plesne mladosti vdahnila še prefinjeno gibalno estetiko, ki jo je Urška barvala s svojo čutno žensko in plesno milino, Lukas pa se predstavil kot živahen plesni navdušenec visokih poletov.
… Matevž Česen & Petra Zupančič …
LOK je doživel še eno plesno interpretacijo, in sicer na Festivalu 48. Borštnikovo srečanje v plesnem duetu Petre Zupančič in Matevža Česna, ko je Matevž svojo plesalko vzdigoval v višine in je v prostor vnesel vročico svojega plesnega temperamenta. Prav gotovo je imel baletni mojster Vojko Vidmar kar polne roke dela, ko je pripravljal kar tri plesne pare in omogočil, da se vsak od nastopajočih lahko tudi individualno izkaže, uprizoritvi pa vtisne delček svojega plesnega jaza. Spremembam so botrovale plesne obveznosti Petre in Jana kakor tudi zavezujoči termini Lucasa in Urše v baletni predstavi Trnuljčica SNG Opere in baleta Ljubljana, dobro in pohvalno, da so se rešitve sproti našle.
… Jan Ravnik in Petra Zupančič …
Na ta novembrski termin se je zgodila še ena sprememba v nastopajočem ansamblu, ko je prišel čas za Kajo Lorenci da se v miru posveti svojem blaženem stanju in veselemu pričakovanju materinstva. Zamenjala jo je in na hitro vskočila v predstavo Urša Rupnik, se tudi dobro ujela v tercetu z Jano Menger in Kajo Janjić, ko so skupaj poustvarjali zgodbe mladostnih popotovanj in plesnega vzdušja v toplem okrilju Mlakarjevih.
Gregor Luštek & Rosana Hribar sta letošnja kandidata za nagrado Prešernovega sklada za področje plesne umetnosti.
Koreografa in plesalca Gregor Luštek in Rosana Hribar sta za svoj koreografski in plesni opus letošnja kandidata za naše najvišje priznanje, ki se podeljuje na področju umetniškega ustvarjanja, za nagrado Prešernovega sklada za področje plesne umetnosti. 

View Gallery 10 Photos