Je to res nujno?! Še pred koncem stare že začetek nove tekmovalne sezone

Za nami je prvi pokalni turnir v novi tekmovalni sezoni v modernih tekmovalnih plesnih. Tako se je še pred koncem sezone začela že nova plesna sezona, kajti plesalce show danca, stepa, moderna in jazza čaka še svetovno prvenstvo. Ne vem, ali je res to nujno tako in zakaj se ne počaka, ker vse od januarja in do konec maja se bo zvrstilo še osem pokalnih turnirjev, kjer plesalci zbirajo točke za uvrstitev na mednarodna tekmovanja in za končno odločitev, kdo bo postal pokalni prvak Slovenije, o čemer pa odloča tudi državno prvenstvo. Tako bomo na koncu dobili pokalnega in državnega prvaka, ki pa ni nujno, da je isti plesalec, vendar po navadi se zgodi ravno to. Tako gre večina plesalcev skozi sito skoraj vseh sodnikov. Rezultati pa po večini nihajo za dve do tri mesta, kar konec koncev kaže na to, da kljub temu, da je pri plesu veliko subjektivnega mnenja, sodniški sistem deluje. Plesalci si tako nabirajo izkušnje, na žalost pa jim natrpan urnik tekem težko dopušča sanacijo poškodb in koreografe sili v instant tekmovalne točke, kar zavira ustvarjalnost, vendar če se gremo šport, potem je že prav, da tekmujemo kot vsi športniki. 

… (Foto: Miha Indihar)
Letos bosta dva plesna kluba v sodelovanju s Plesno zvezo Slovenije prvič organizirala tovrstno tekmovanje. Plesni klub Minimundo in plesni klub Libero, ki je že organiziral prvi pokalni turnir. Očitno nekaterim kriza nikakor ni prišla do živega, saj Azra Selimanovič, vodja plesnega kluba Libero, ki je nastal pred dobrim letom dni, prav cveti, odkar so se z ekipo njenih mladih plesnih pedagogov preselili v prelepe nove prostore, kar pa ni edini razlog, saj je tudi na sveže zaljubljena. Tako je tudi na tekmovanju potekalo skoraj vse kot po maslu, velika telovadnica, manjše garderobe, prevelika tribuna za malo številčne gledalce, ki so morali za ogled tekme odšteti deset evrov, tekoča organizacija kljub številnim odjavam, ki so že praksa na tekmah, in simpatična ekipa, ki je delala dva dni na polno.
Azra Selimanovič, ki je pred enim letom odprla svoj plesni klub Libero, je s PZS že organizirala pokalni turnir. (Foto: Facebook)
"Organizacije Pokalnega turnirja smo se kot PD Libero lotili prvič. Sicer sem pri organizaciji tekmovanj sodelovala že prej, vendar je nekaj povsem novega le-to v celoti speljati s svojo ekipo. Velik hvala gre gospe Simoni Kostrevc z Občine Dobrova – Polhov Gradec, ki nam je s svojo ekipo veliko pomagala in omogočila, da je vse teklo brez težav. Imeli smo tudi odlično sodniško ekipo, s katero smo ˝gladko˝ speljali tekmovanje in kljub manjšim tehničnim težavam obdržali nasmeh na obrazu. Velik hvala gre predvsem tudi tekmovalcem samim, ki so poskrbeli za to, da smo videli obilico kvalitetnega plesa. Sama menim, da smo tekmovanje organizirali uspešno in kvalitetno, predvsem pa vem, da smo dali vse od sebe in se naučili veliko novega. Vsekakor tega ne bi mogli speljati brez meni ljubih oseb: plesalcev in njihovih staršev, moje družine in prijateljev ter Libero učiteljev, ki so vsi brez težav in nesebično priskočili na pomoč, dali svojo roko in sodelovali na vseh področjih, da smo lahko čim bolje speljali to tekmovanje in si dokazali, da zmoremo tudi to, predvsem pa do konca ostali nasmejani in dobre volje. Jaz sem preprosto srečna in hvaležna, da sem obdana s takimi sončki, saj si z njimi ob sebi lahko postavljam le še večje izzive in višje cilje," nam je sporočila zadovoljna Azra Selimanovič.
… (Foto: Miha Indihar)
Večina plesalcev in trenerjev je svoje rezultate kot po tekočem traku obelodanila na socialnem omrežju. Koreografinja in plesna pedagoginja iz PD Kazina Mirjam Podobnik je zapisala: "Uspešna otvoritev tekmovalne sezone! Bravo! Go Kazina go!" Kljub nekoliko grenkemu priokusu, ki sem ga doživel pri vhodu, smo tudi mi z rezultati zadovoljni in generalka pred svetovnim prvenstvom je uspela po pričakovanjih. Poleg omenjenih klubov bodo ostale pokalne turnirje organizirali ŠKDPS Novo mesto, PK Urška Ljubljana, PK Zapleši si, PK Pingi International, PK Lukec, PK Bolero Ljubljana in PD BPS Radovljica. V zadnjem tednu v juniju pa bomo vsak dan dobili nove državne prvake, saj bo državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih potekalo od 21. do 29. junija v organizaciji Plesne zveze Slovenija. Tako bomo v letošnji sezoni dobili državne prvake in reprezentante, ki bodo Slovenijo predstavljali v svetu, pozneje kot po navadi, in sicer ko se bo pouk v šolah že zaključil in ko bo že poletje. Zanimivo je tudi to, da bomo hkrati dobili državne prvake v rokenrolu, kar pomeni, da se bo plesalcev kar trlo, upam le, da ne na soparno vročem ljubljanskem betonu, ampak nekje na morju.

View Gallery 4 Photos