Eksplozivna mešanica flamenka, baleta in sodobnega plesa

… (Foto: Ante Baranić)

V petek, 16.oktobra 2015, ob 20. uri bo v SiTi Teatru v Ljubljani uprizorjena slovenska premiera flamenko plesne predstave The Box (Melancholy No 3, Andante) v Zagrebu živečega avtorja Mitje Obeda. Predstava je ugledala luč sveta v Zagrebškem plesnem teatru ter ob odličnih kritikah gledalcev in plesnih poznavalcev v tujini doživela že nekaj ponovitev.

… (Foto: Ranko Tintor)
Omenjena predstava je plod želje po raziskovanju človeške omejenosti. Je solo plesni performans flamenko plesalca, ki svojemu flamenko ozadju dodaja prostejšo pot, s strani plesne scene pa dobiva priznanja o avtentičnosti giba. Temelji na ritmiki, gibu in izraznosti flamenka, ampak ga interpretira na bolj moderen način, pri čemer koristi tudi druge plesne forme. Gibalno lahko predstavo označimo kot spoj flamenka, baleta in sodobnega plesa.
… (Foto: Ranko Tintor)
V želji, da izraznost telesa v celoti dobi prosto pot, se avtor prepusti inspiraciji tehnike baleta in sodobnega plesa, kar omogoča kompleksnejše scenske postavitve. Dramaturška nit se razvija iz naše iluzije o lastni neomejenosti, kar plesalec v začetnem delu izrazi ter telo koristi kot medij za oris iluzornosti naših "neomejenih" čustev, izkušenj, razumevanja …

S spoznavanjem bolj omejenih od nas se pojavijo melanholija, sočutje in pokroviteljstvo. Tuja omejenost nam pokaže lasten mali svet znotraj škatle ter na koncu sprejetje in razumevanje le-te.
… (Foto: Ranko Tintor)
Mitja je svojo plesno kariero začel z latinsko ameriškimi plesi v klubu Urška. Flamenko je začel plesati 2007. leta v Plesno kulturnem društvu Flamenko v Ljubljani pod vodstvom Ane Pandur, izpopolnjeval pa se je v Sevilli in Madridu pod vodstvom priznanih imen. V Baletni šoli Stevens je pridobival baletno izobrazbo. V Zagrebu vodi svojo plesno šolo Un Respiro. Leta 2011 je postal član flamenko skupine CoraViento, s katero je soustvarjal in plesal predstavi V zeleni senci lune in Trenutek. Nastopil je na 4. flamenko festivalu v Ljubljani, 11. Gala večeru novih baletnih koreografij, s kitarskim orkestrom Ljudmila Rusa, s plesalko Saško Šašić in Davidom Mazonom Fierrom v predstavi Flamencoraneo, na 3. Flamenko festivalu v Zagrebu  ter IKS Festivalu Split, z Anjo Mejač v predstavi Potopljene poezije in Mario Keck v predstavi Del Viento.
… (Foto: Ranko Tintor)
View Gallery 5 Photos