Dušan Vodlan. Leto 2020 je bilo tudi pozitivno, saj smo ustanovili Umetniško plesno združenje Slovenije

Dušan Vodlan z vnukinjo Laro (foto: osebni arhiv)

Dušan Vodlan razmišlja o minulem letu in kaj bo prineslo novo.

Kako si doživel leto 2020, kaj je bilo kljub vsemu pozitivnega?
Lansko leto smo uspešno zaključili in smo šli z optimizmom v to leto. Predvidevali smo, da bo naš festival MDF Lukec Open poskrbel za rekorde. In to se je tudi uresničilo z največjim številom klubov in plesalcev do zdaj. Vmes sem še praznoval s prijatelji svoj 65. rojstni dan in odhod v pokoj v Hotelu City Krško. Bilo je fantastično dobro vzdušje in doživetje v krogu družine in prijateljev. Kot omenjeno, se je začelo normalno, zato sem v začetku marca odšel za teden dni še na evropsko prvenstvo v Moskvo, kjer sem bil v sodniški ekipi. To je bil zadnji teden, ki sem ga preživel brez omejevanj in ovir.
Ko sem prišel nazaj, je prihodnji dan nastopilo korona stanje. ki je povzročilo ogromno škode za mnoge panoge, kot so gospodarstvo, zdravstvo idr. Oškodovani pa so tudi športni klubi ter tekmovalci, otroci vseh starosti, kot tudi starostniki. Eni športniki lahko delujejo, drugi ne, vsi po svoje smo prikrajšani za marsikaj. Tako mi je letos odpadla udeležba na kar nekaj dogovorjenih tekmovanjih, predvsem v tujini. Bil sem prikrajšan tako denarno kot tudi za lepa srečanja s svojimi dragimi plesalci, prijatelji, trenerji in sodniki v čudoviti WADF-družini. Leto zaključujem s kar nekaj negativnimi izkušnjami in slabimi občutki glede na svetovno zdravstveno krizo.
Če pa kljub vsemu lahko govorim o nekaj pozitive, je prav gotovo to, da je to leto prineslo ustanovitev Umetniškega plesnega združenja Slovenije. Po dolgem razmišljanju je ideja, zamisel dozorela konec avgusta na mojem potovanju z vespo okoli Slovenije. Tako sem skupaj s prijatelji 15. oktobra izvedel ustanovno skupščino združenja. To je bilo lahko, težje pa bo v prihodnje. Sem večni optimist in se ne bojim tega. V tem obdobju smo opravili vse potrebno za registracijo združenja in imeli tri seje IO. Prav tako smo pripravili spletno stran. Na njej se predstavljamo z nekaterimi informacijami za vse, ki jih zanima naše delovanje. Seveda se zavedam, da je vsak začetek težak, zato bomo morali biti potrpežljivi in si zastaviti uresničljive cilje.
Poleg sodniškega sistema me pri športnem plesu moti tudi premajhna oziroma nikakršna povezanost staršev pri razvoju športnega plesa. Celo taki izpadi se slišijo: “Ti pa bodi tiho in plačuj, za ostalo nimaš pojma.” Ne smemo pozabiti, da so glavni financerji športnega plesa prav starši. Zato bomo takoj po novem letu prek spletne strani vključili vse zainteresirane, predvsem pa starše plesalcev, da enakovredno soustvarjajo delovanje in razvoj združenja s svojimi predlogi, pobudami in mnenji.

Na festivalu Lukec Open (foto: Girafon)

Kakšen je pogled naprej?
Za naprej si želim, da se ta situacija čim prej zaključi in se vse skupaj vrne v čas pred tem. V nasprotnem primeru nas ne čaka ničesar dobrega in bodo posledice neverjetne in zelo težke, predvsem za majhne klube in podjetnike, ki bodo oziroma že čutijo posledice te norije. Kar se pa tiče združenja, imamo določene roke, do kdaj bomo še ostale zadeve uredili. Predvsem bomo takoj v novem letu izvolili komisije za ST in LA plese, MTP plese in plesno rekreacijo ter družabne plese. Smo že začeli z iskanjem kandidatov in bomo do konca januarja to izpeljali. Prav tako smo pripravili spletno stran, saj je za dobro obveščenost javnosti in ljubiteljev plesa nujna. Delovali bomo na področju pridobivanja članstva v naše združenje. Seveda pa se tudi pripravljamo na 1. državno prvenstvo našega združenja. Že zdaj pa je skoraj jasno, da MDF Lukec Opna ne bo mogoče organizirati kot vsako leto, temveč smo se odločili zaradi velikega zanimanja domačih in tudi tujih klubov, da ga izvedemo v online sistemu.

Čestitka Združenja

In ena čestitka za plesalce, kolege in kaj želiš sebi?
Vsem slovenskim plesalcem in plesalkam, trenerjem, sodnikom, staršem in vsem ljubiteljem plesa želim predvsem zdravja in da se čim prej vrnemo v normalno stanj v dobro vseh. V dobro vseh nas, ki imamo radi ples in nam je ples način življenja ter živimo od njega. Dovolimo si, da se združimo v eno čudovito plesno družino. Tako bomo lahko naredili skupaj veliko več. Na poti neverjetnih uspehov se bomo srečali s plesom, ki je že v nas, zato zaplešimo in si dovolimo, da nas prevzame, ter si pričarajmo najlepše spomine. Če si bomo pustili videti to, v kar verjamemo, se nam bo odprla razširjena miselnost o čudovitih srečanjih na vajah, treningih, nastopih in tekmovanjih znotraj velike plesne UPZS družine. Ostanite zdravi.