Dunajski ImPulsTanz praznuje! 40 let svetovnega plesa!

Tudi letos je 'image' festivala oblikovala ekipa ustvarjalcev Cin Cin.

Letošnji festival ImPulsTanz se bo odvijal med 6. julijem in 6. avgustom na dunajskih prizoriščih!

Pisalo se je leto 1984, ko je trojica entuziastov, Karl Regensburger, Ismael Ivo in Andrée Valentin, ustanovila ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival.

Plesna delavnica s Sussane Linke v devetdesetih v športnem centru Schmelz (foto: Masson Sékiné)

Začelo se je s skromno zimsko plesno šolo, nato je edicija vsako leto rasla in se razraščala v enega največjih mednarodnih festivalov sodobnega plesa na svetu. Zimo je zamenjalo poletje, skromni začetki so postali vrhunski plesni dogodki za vse generacije. In z ogromnim proračunom, ki šteje vsako leto okoli sedem milijonov evrov.

Karl Regensburger in preminuli Ismael Ivo sta bila gonilni sili festivala; Karl nadaljuje v enakem tempu naprej. (Foto: Karolina Miernik)

Vsako poletje se mesec dni intenzivno pleše in letos bo Dunaj še posebej slovesen. Štiridesetletnica festivala je pač razlog za slavje. Organizator vas že zdaj vabi, da se udeležite katere od 210-ih delavnic, ki jim bodo dirigirali mednarodno uveljavljeni pedagogi.

Urša Urbančič bo letos med pedagogi.

Njih bo letos 130, in kar nekaj novih imen sta pripravila Rio Rutzinger in Fio Losin. Trisha Agia, Tamara Alegre, José Manuel Álvarez, Mayfield Brooks, Jules Beckman, Ishmael HoustonJones, Valentina Schisa, Elisabetta Violante in naša Urša Urbančič, ki bo poučevala ples za gibalno ovirane. Tudi stilov ne manjka – od afro fuzije, butha, hip-hopa do flamenka ali klubskega gibanja za vse generacije, za vse ‘profije’ in ‘neprofije’ – od ponedeljka do petka ali pa izberete intenzivni vikend za ples v soboto in nedeljo.

Najstarejši pedagog na ImPulsTanzu Joe Alegado s svojimi asistentkami, med katerimi je tudi Urša Rupnik. (Foto: Nina Sarugg)

Ne bo manjkal Joe Alegado, ki je edini, ki ni manjkal niti na enem festivalu, in predvidevam, da ne bo manjkala niti njegova asistentka Urša Rupnik. Prepoznavna pedagoška imena Alleyne Dance, Salim Gauwloos, Angélique Willkie, Peeps, Terence Lewis, Samantha van Wissen in Doris Uhlich so le nekatera, ki vas že čakajo, da si rezervirate prostor na eni od delavnic, ki pa bodo letos na kraju prvotnega zločina. Po 23 letih se vračajo v Schmelz, tja, kjer se je vse skupaj začelo. Ne samo zaradi slavja, ampak ker se dosedanje prizorišče v starih vojaških skladiščih Arsenal adaptira. Ogled na https://www.impulstanz.com/en/workshops/ razkrije vse tančice.

(foto: Yako One)

Vsako poletje pa seveda ploskamo tudi nastopajočim na dunajskih odrih. Sicer zadnja leta zelo pogrešam ples na le-teh, a vsakič znova me akterji prepričujete, da je to pač trend. No, jaz kljub temu navijam za gib in stiskam pesti, da bo program, ki ga bo organizator objavil 9. maja, plesni. Po dosedanjih napovedih pa se na sceno vračajo Anne Teresa De Keersmaker/Rosas, Akemi Takeya, Doris Uhlich, ki obljublja spektakularno golo obletnico, Trajal Harrell, Meg Stuart, Marie Chouinard, Steven Cohen, Mathilde Monnier in še kdo … Prodaja vstopnic se začne šele 6. junija, ko je na programu tudi tiskovna konferenca, ki se bo odvila ob 10.30 v tradicionalnem kazinoju na Schwarzenberger trgu.

Skupina Marie Chouinard s predstavo M (foto: Sylvie-Ann Pare)

Plesalo se bo brezplačno na t. i. Public Moves prizoriščih, ki so zadnji dve leti postala pravi hit.

Public Moves (foto: Yako One)

Pa seveda v festivalskem ‘loungeu’, kjer se zdi, da po 22.00 uri, ko se odprejo vrata, nihče ni utrujen od celodnevnih festivalskih aktivnosti.

Pred davnimi časi z ekipo ImPulsTanza: Ismael Ivo, Andrée Valentin, Karl Regensburger (foto: arhiv Parade plesa)

Se veselim tudi jaz obiska tega festivala, s katerim sem povezana trideset let. Že nekaj let je Parada plesa tudi medijski pokrovitelj festivala. Brez včeraj pač ni danes, še manj jutri. ‘Go ImPulsTanz go!’