Državno v latinu. Zanimivi razpleti na stopničkah. Med člani zmagala Zala Fuchs in Vitalii Zakharov!

Zala Fuchs in Vitalii Zakharov sta članska zmagovalca latina. (Foto: Marko Mesec)

V soboto, 6. aprila, se je karavana šestinpetdesetih plesnih parov, trenerjev, sodnikov, staršev, družinskih članov, prijateljev, del katere sva bila tudi midva z mojim snemalcem, odpravila proti Radljam ob Dravi, kjer se je po moji statistiki že petič odvijalo državno prvenstvo. Tokrat v latinskoameriških plesih. Zakaj v Radljah, smo se vsi spraševali, in odgovor je podala voditeljica tekmovanja Verena Šulek: "Zato ker selimo državna prvenstva po Sloveniji, saj želimo ples približati publiki." Na tribunah je bilo res nekje ‘na oko’ okoli 150 gledalcev, toda vključno z omenjenim spremstvom. Herman Tomažič, novi/stari predsednik sekcije za standard in latin, sicer pa domačin iz Radelj, ki je menda dobil zelo poceni dvorano (Športna hiša je bila res mnogo lepša od ajdovske dvorane, v kateri smo zmrzovali februarja na državnem prvenstvu v standardnih plesih) v najem za državno prvenstvo, je na odprtju lepo povedal: "Na Koroškem ni nobenega plesnega kluba več, mogoče bo to spodbuda za nastanek kakšnega ali pa spodbuda vam gledalcem, da zaplešete."

Herman Tomažič, aktualni predsednik sekcije za latin in standard, nas je že petič pripeljal v Radlje ob Dravi, kjer nas je pozdravil …

… tamkajšnji župan Alan Bukovnik.

Nisem prepričana, da je smiselno organizirati državna prvenstva v krajih, kjer ni niti enega plesnega para, ampak vodstvo Plesne zveze je žal tako pametno, da me je v soboto ‘znova bolela glava’. Komaj sem preživela nesklepčno skupščino Plesne zveze in apele plesalcev, resda v glavnem iz sekcije modernih tekmovalnih plesov: "Zoran Kljun, predsednik PZS, odstopite!" in je bila sobota znova na starih tirnicah. Naj omenim, da sem se z Danielo Škofic Novak dogovorila, da bo ona napisala recenzijo državnega prvenstva, a ti ‘šment’, ne bo šlo, saj je bila sodnica na prvenstvu in pravila mednarodne plesne zveze WDSF ji tega menda ne dovoljujejo.

Daniela Škofic Novak kot sodnica ni mogla napisati recenzije za moj portal.

Še pred začetkom popoldanskega dela tekmovanja sem bila poklicana v zaodrje; Marko Vodnik, delegat in glavni sodnik prvenstva, ter Niko Basarič, eden od sodnikov, sta zažugala: "Daniela, odloči se, ali boš sodila ali boš pisala. Veš, da nihče od sodnikov ne sme dajati izjav medijem, ne prej, ne med, niti po tekmi, skratka nikoli, če sodi tekmovanje." Jasno, da sem Danieli rekla, naj ne skrbi za tekst in naj sodi, čeprav me moti dejstvo, da so po nekem novem pravilniku (ta je vsakih pet minut nov, odvisno od potrebe) sodniki tajni do dneva državnega prvenstva in nehote vplivajo na moje novinarsko delo, ki nima prav nobene zveze s Plesno zvezo, da ne bo kakšnih pomot!

Defile plesalcev

Tako boste prebirali moj zapis, pa če vam je všeč ali ne. Verena Šulek, vodja tekmovanja, je tako ali tako ogorčena nad kritiškim zapisom državnega v standardu, ki ga je napisala Daniela, in mi je dejala, "da žal ne razume svojih kolegov, ki pljuvajo po organizaciji, in da to ni dobro za ples". Jaz pa ne razumem, da iz tki. kritiških zapisov, ki so nedvomno argumentirani, ne potegne nihče nobene poteze, da bi se spremenilo tisto, kar že dolgo ne funkcionira več.

… v ozadju Urška Pocajt, ki ni bila kos moderatorski vlogi …

Če sem ‒ že ne vem kolikokrat ‒ napisala, da je ekipo, ki trenutno ‘fura’ Plesno zvezo, povozil čas, je od minule sobote to še bolj očitno. Še bolj neverjetno je, da je ta ekipa skoraj v celoti sestavljena iz članov, ki delujejo v sekciji za latin in standard, in ni čudno, da se sekcija za moderne tekmovalne plese (ki je v tem trenutku številčno seveda močnejša in posledično v zvezo prinese mnogo denarja) upira tej zastareli kliki. Aktualni predsednik Plesne zveze Zoran Kljun, ki je bil na tekmi tudi sodnik, recimo prav tako ni želel dati izjave za Parado plesa, ker je, hm, "v funkciji sodnika", ampak ‘šment’, tudi v funkciji predsednika Plesne zveze. Zato srčno upam, da se na novem sklicu skupščine res kaj spremeni. Tudi to, da se na prihodnjem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov, ki bo 23. junija v Novem mestu, voditeljici prvenstva Urški Pocajt odvzame mikrofon in vrtenje glasbe obenem. V soboto je bila ženska totalno izgubljena v priimkih, kategorijah, glasbi, skratka celotnem voznem redu državnega prvenstva. Razumem, da je v rednem delovnem razmerju na Plesni zvezi in je treba ‘šparati’ s kakšnim honorarjem za moderatorja in didžeja, a v soboto, Urška, oprosti, bila si v posmeh vsem. Vrnite nam didžeja Vedrana alias Vedran Čelić, on je res mojster ‘playliste’ za ‘državce’!

Maruša Rako iz PK Jasmin je imela atraktivno nežno roza obleko.

Dobro, opisala ali pa pokritizirala sem stanje duha v zaodrju, a ne skrbite, plesni pari so kljub temu bili zvezde radeljskega popoldneva in večera. Že pogled na opravo plesalk je bil dih jemajoč. Že dolgo ni bilo tako urejene ekipe na državnem prvenstvu. Vse plesalke so bile videti kot prave manekenke, urejene od glave do pete s skladnimi oblekami in umetelnimi frizurami. Nekaj njih s kitkami je bilo prav ‘wau, wau’.Glasovanje za obleke štarta jutri v rubriki Pripleši si nagrado!

Gregor Remih in Lana Hrašovec iz Kazine sta zmagovalca v kategoriji mlajših pionirjev.

Štartna lista je pokazala, da se je obstoječim klubom v tej sekciji, po dolgem premoru, pridružila Kazina, ki je s trenerko Tjašo Vulič poslala na prvenstvo pet parov. In po dobrega pol leta treningov že takoj zmagala v kategoriji mlajših pionirjev. Gregor Remih in v nežno roza odeta Lana Hrašovec sta bila odlično razpoložena in prevzela parket in sodnike.

Sodniška ekipa od leve proti desni: Špela Kralj, Miran Pritekelj, Niko Basarič, Drago Šulek, Alenka Bohak, Zoran Kljun in Daniela Škofic Novak

Sodniki, ja, teh še nisem omenila. Poleg Daniele in Zorana so ob plesišču stali v ravni vrsti Alenka Bohak, Drago Šulek, Niko Basarič, Miran Pritekelj in Špela Kralj. Četica je poskrbela za nekoliko drugačen razplet rezultatov od minulega prvenstva v standardu. Nekatera razočaranja so bila očitna. Če povzamem, je bil najuspešnejši klub Društvo plesni center Samba z Natalijo Banovič na čelu, saj je na najvišji stopnički stal kar trikrat.

Med pionirji sta slavila Jaka Mihalič Rader in Maja Vočanec iz DPC Samba.

Med pionirji sta zmagala Jaka Mihalič Rader in Maja Vočanec, ki sta bila druga v standardu. Lan Bole in Zala Hauptman iz Bolera, državna prvaka v standardu, pa sta bila druga.

Mlajša mladinca Tanisa Potočnik Martič in Tim Stajan nadaljujeta osvajanja naslovov državnih prvakov; plešeta za Sambo.

Samba je nadaljevala zmagovalni pohod med mlajšimi mladinci, in Tim Stajan (njegov brat Žan in Ana, ki tekmujeta v kategoriji starejših mladincev, sta tekmovanje odpovedala, saj si je Žan poškodoval roko) je s Taniso Potočnik Martič naslovu v standardu dodal še naslov v latinu. In nekaj žvižgov smo slišali ob razglasitvi.

Nino Djordjević in Ana Gedl sta zmagala med starejšimi mladinci.

Nino Djordjević in Ana Gedl sta končala Sambin triumf s stopničko med starejšimi mladinci. Patrik Klun in Maruša Rako iz PK Jasmin Kočevje, državna prvaka v standardu, sta pristala na drugem mestu; tudi njun obraz ni bil ravno vesel.

Mladinci na stopničkah: druga Vid Šteinfelser in Zara Avsec, prva Enej Eržen in Tara Por in tretja Tian Abdakovič in Lina Kuduzović.

Med mladinci je potekala borba za stopničke med ŠRKD Diamant in Feniksom. Najbolj žalosten obraz prvenstva po moji oceni je bil obraz Line Kuduzovič, ki je s Tianom Abdakovičem sicer državna prvakinja v standardu, v soboto pa se je morala zadovoljiti s tretjim mestom. A njena obleka je bila ena lepših na prvenstvu.

Tara Por v atraktivni modri obleki in Enej Eržen sta se zavihtela do novega naslova državnega prvaka v mladinski kategoriji.

Za presenečenje sta poskrbela četrta s standarda, Tara Por je v svetlikajoči se modri obleki s perjem na oprsju z Enejem Erženom pristala na prvi stopnički. Zmage za Diamant sta bila zelo vesela.

Milana Chekanova je bila že v polfinalu zelo atraktivno oblečena.

Članska konkurenca je bila v polfinalu opravljena v glavnem v črno barvo, a v finalu so se plesalke pokazale v bolj veselem sijaju. Stopničke so se dobro premešale. Lanska državna prvaka Jure Bergant in Milana Chekanova iz Feniksa sta zasedla, hm, tretje mesto (Franjo Kozar pravi, da je v tem partnerstvu Milana šibkejši člen). Milana pa je blestela že v polfinalu v atraktivni črni obleki z rokavicami, v finalu pa si je nadela rdeč trak za lase. Njuna klubska kolega Akim Pekunov in Maša Kastelic sta bila lani tretja, letos pa napredovala za eno mesto.

Tudi Zala Fuchs je navdušila z obleko Abrahama Martineza z rdečim zgornjim delom v polfinalu in …

Lanska druga, Zala Fuchs in Vitalii Zakharov iz Diamanta, pa sta se okitila z zlatom. In še to po dolgem odmoru zaradi Zaline poškodbe. "Res je, imela sem težave z zgornjim delom telesa, skoraj pol leta nisva trenirala. Sva pa zadnji čas nadoknadila in greva s polno paro naprej. Sva zelo zadovoljna in bilo je ‘fajn’ plesati danes na državnem prvenstvu," sta komentirala po tekmi.

… zelenim v finalu.

Marko in Natja Orehek, zmagovalca med seniorji 2

Plesali so tudi seniorji 2, in sicer samo dva para. Marko in Natja Orehek sta prišla do osvojitve naslova državnih prvakov in Feniksu priplesala edini naslov najboljšega para v državi.

Miha Rednak in Breda Košir sta zmagovalca kategorije para ples1.

V para plesu pa so po trije pari v dveh kategorijah odlično prezentirali to plesno kategorijo. V kategoriji para ples 1 sta zmagala Miha Rednak in Breda Košir, Roman Maček in Martina Smodiš pa sta v para ples 2 obranila lanski naslov. Martina je plesala še na starem vozičku in dejala: "Na novega se moram še malo navaditi, staremu pa sem dala možnost, da se lepo poslovi."  

Roman Maček in Martina Smodiš sta obranila naslov državnih prvakov.

Prvenstvo si je ogledal tudi Franjo Kozar, ki mi je povedal: "Z videnim sem zadovoljen, a vsem parom manjka gibljivosti, razen zmagovalcu med člani. On ima vse to in pred njim je lepa prihodnost!"  

Reportažo si boste lahko ogledali v nedeljo, 21. aprila, ob 21.35 na TV3 v oddaji Parada plesa. (Foto: Marko Mesec)

Takole, bodi dovolj pisane besede, saj vas vabim, da si v gibljivih slikah ogledate reportažo z državnega prvenstva v oddaji Parada plesa v nedeljo, 21. aprila, ob 21.35 na TV3. Takrat vam bo vse zapisano še bolj jasno. V torek pa že lahko glasujete za naj latin obleko državnega prvenstva, in sicer za prvih deset predlaganih plesalk.

Ana Mesec bo ena od predlaganih plesalk našega glasovanja, saj je njena obleka izstopala skupaj z atraktivno frizuro.

Za vse fotografije s prvenstva je poskrbel Marko Mesec; fotogalerija na www.fotomesec.com

View Gallery 22 Photos