Ne zamudite! Na Ljubljana Festival prihaja italijanska skupina Aterballeto!

Aterballeto je ena vodilnih italijanskih plesnih skupin.

V Ljubljano prihaja Aterballetto, italijanska plesna družba, ki je od ustanovitve leta 1977 zaradi izjemne kakovosti pridobila mednarodni sloves. Predstavili se bodo z dvema koreografijama, ki ju združuje ime Bach Project.

Domus Aurea (foto: Lorenza Daverio)

Rdeča nit projekta je Bachova glasba, ob njeni spremljavi pa raziskuje odnos med plesom in glasbo oziroma med klasično kompozicijo in njeno sodobno preobleko. Prva koreografija z naslovom Domus Aurea je delo mladega koreografa Diega Tortellija, ki se mu v iskanju popolnosti pridružuje vizualni umetnik Massimo Uberti, ki z linijami neonskih luči ustvarja dom za plesalce.

Drugi del je leta 1990 ustvarjena koreografija Sarabanda izpod rok Jiříja Kyliána, edinstvena stvaritev z neverjetno krožno strukturo, ki ima sposobnost gibanja med različnimi nivoji glasbe in izraznosti, s tem pa opozarja na svojo sodobnost. Za skupino je značilno to, da je prva stalna baletna organizacija, ki ne deluje pod okriljem operne hiše, sodelujejo z najboljšimi svetovnimi koreografi in se spretno prilagajajo različnim glasbenim žanrom od klasične glasbe pa vse do popularne glasbe in jazza. Vittorio Biagi je leta 1977 ustanovil Compagnia di Balletto dei Teatri dell’Emilia – Romagna, ki se je čez dve leti preimenoval v Aterballeto pod vodstvom Amedea Amodia. Sestavljena skupina plesnih solistov je bila sposobna plesati vse plesne stile in doživela prepoznavnost tako v Italiji kot po svetu.

Sarabanda

Poleg Amedea Amodia, ki je skupino umetniško vodil od leta 1979 do 1997, so bili za to zaslužni še Mauro Bigonzetti, ki jo je vodil od 1997 do 2007 in bil do leta 2012 tudi glavni koreograf (v letošnji sezoni je za mariborski balet postavil svojo koreografijo Mediteraneo, op. u.) Cristina Bozzolini pa je prevzela vodstvene vajeti leta 2008 in vodila skupino do 2017. Mauro Bigonzetti, Michele Di Stefano, Andonis Foniadakis, William Forsythe, Johan Inger, Jiří Kylián, Cristiana Morganti, Jiří Pokorny, Cristina Rizzo, Hofesh Shechter in Giuseppe Spota pa so koreografi, ki so z njo sodelovali. Leta 2015 je Fondazione Nazionale della Danza ustanovila produkcijski plesni center Dance Production Centre, odprt za vse umetnike, da kreirajo svoje lastne plesne projekte. Leta 2017 je vajeti prevzela Gigi Cristoforetti in se osredotočila na plesne produkcije, ki so različne glede na plesalce in koreografe, ter odprla vrata novemu občinstvu. (predstava Bach Project bo na sporedu 16. julija ob 20.00 v SNG Opera in balet Ljubljana v okviru Ljubljana Festivala)