Državno prvenstvo v standardnih plesih bo v Zgornji Kungoti!

Ana Mesec in Ilija Dobrev branita naslov državnih prvakov v članski kategoriji. (Foto: Marko Mesec)

Prvo od treh državnih prvenstev v športnem plesu bo na Štajerskem

Plesno kolesje se znova vrti, in v soboto, 25. januarja, se bo ob 16. uri začelo letošnje prvo državno prvenstvo, in sicer v standardnih plesih. Tokrat gredo plesalci in plesalke, sodniki in sodnice ter starši na parket športne dvorane v Zgornji Kungoti. Če pogledam na Wikipedijo, piše, da jedro vasi/zaselka šteje 503 prebivalce, in upam, da se vsaj kateri od njih odloči preživeti pozno popoldne ali pa vsaj večerni finale ob 18.00 v družbi najboljših slovenskih plesalcev standardnega plesa.

Tatjana Lahvinovič Galčun bo prvič predstavila hčerko Uliano na plesnem parketu državnega prvenstva. (Foto: Elena Anashina)

Na štartni listi je po razpisu, ki se je končal 20. januarja, 56 plesnih parov, trije več kot lani, kar je spodbudno. Koliko jih bo dejansko na parketu, boste prebrali v moji reportaži v nedeljo oziroma ponedeljek. Pogled na plesne pare pokaže tako kot vedno na začetku leta, da je nekaj parov prešlo v višjo kategorijo, nekaj jih bomo seveda pogrešali, saj so se odločili nehati plesati ali pa so zamenjali plesnega partnerja. Slednjih je kar nekaj, posebej v mlajših kategorijah. Recimo Alex Belai je zamenjal Kalisto Olio Švarc, ki zdaj pleše z Vitom Smrekarjem Voskobojnikom, z Rubi Marinko Pocajt (hčerko plesnih trenerjev Urške Marinko in Blaža Pocajta iz Feniksa). Na parket sta prvič poslala svojo hčerko Uliano plesna trenerja Tatjana Lahvinovič Galčun in Aleksej Galčun iz Diamanta. Oskar Preložnik je Gabrielo Šarec zamenjal z Liubov Guškino. Gabriela pa se je odločila, da bo skupaj še s petimi plesalkami tekmovala v solu. Ta sistem je narejen po zgledu Mednarodne plesne zveze z namenom, ko recimo par razpade, da imajo plesalke možnost pridobivanja tekmovalnih točk za vključitev v višje tekmovalne razrede, ko znova najdejo plesnega partnerja. Solo bodo poleg Gabriele plesale še Monika Rant, Julija Preložnik, Anja Paar in Kalista Vidmar. Skoraj vse so namreč ostale brez plesnih partnerjev. V mladinski kategoriji najdemo znova na štartni listi lansko državno prvakinjo Lino Kuduzovič, ki je za nekaj časa nehala plesati in se iz Feniksa preselila k Diamantu ter bo poskušala spet naskočiti prvo mesto z Glibom Paršakovim.

Lanska mlajše mladinska državna prvaka Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martič (foto: Marko Mesec)

Mlajši mladinci bodo šteli deset parov, najbolj bosta na trnih Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martič iz Sambe, ki morata braniti naslov. Feniksovca Tian Pintarič in Kaja Katona sta namreč huda konkurenta. In tu sta še lanska ‘new comerja’, Nik Visnovič in Izaja Smogavec Potočnik iz Salsera. Med starejšimi mladinci najdemo novo partnerstvo Neže Colja z italijanskim plesalcem Stefanom Chiarijem, pa Žana Ravnikarja, ki pleše z Jekaterino Kim. Borba za naslov državnega prvaka bo zanimiva, saj sta v to kategorijo prestopila Vid Šteinfelser in Zara Avsec. Vsi trije prihajajo iz Diamanta. Po poškodbi pa se vrača Brin Hlade z Lauro Walter iz Salsera.

Ana Ekart v latin elementu s soplesalcem Vicenzom Chianesejem (foto: FB)

Članska kategorija naj bi štela sedem parov, toliko kot lani. In favorita sta dvakratna državna prvaka Illija Dobrev in Ana Mesec. Na parket se znova vračata dve plesalki, ki sta iskali nove partnerje; Veronika Kajin ga je našla v Bolgariji, Nikolaj Vasilev je njen partner od lanskega aprila, Ana Ekart pa je Vincenza Chianeseja pripeljala iz Italije in z njim pleše od septembra lani.

Borut in Hermine Pinter (foto: Marko Mesec)

Plesali bodo tudi seniorji 2, naslov državnega prvaka branita zakonca Borut in Hermine Pinter iz PK Podčetrtek. In seveda ne pozabimo tudi para plesalcev. Štirje pari so na seznamu: Klemen Pirman in Nastija Fijolič ter Nino Batagelj in Sara Štirn v kategoriji para ples 1. Nino in Sara sta lanska državna prvaka. V kategoriji para ples 2 pa bosta Roman Maček in Martina Smodiš branila naslov prvaka, konkurenta sta Klemen Dremelj in Lara Nedeljkovič.

Roman Maček in Martina Smodiš (foto: Marko Mesec)

Po enem letu nekega pravila, ki ga je Plesna zveza uvedla z namenom, da se sodniška ekipa do začetka tekmovanja ne razkrije, so strokovnjaki znova staknili glave in ugotovili, da očitno pravilo ‘ne pije vode’. Tako so zdaj sodniki znani že ob razpisu tekmovanja. Ob plesišču bodo stali in odločali o uvrstitvah sami stari znanci: Alenka Bohak, Špela Kralj, Fredi Novak, Andrej Novotny, Miran Pritekelj, Drago Šulek in Marko Vodnik. Delegatka Plesne zveze bo Nataša Ambrož. Organizator je tokrat Društvo plesni center Samba Maribor z Natalijo Banovič na čelu. Prvenstvo bo vodila Urška Marinko Pocajt.

Natalija Banovič bo na prvenstvu v vlogi organizatorke in trenerke.

In za konec še navihano povabilo, ki kroži v plesnih krogih: “Če se Zgornji Kašelj umiri in Spodnje Blato ustavi, se vidimo v Zgornji Kungoti.” Srečno plesalcem in sodnikom!