Državc 2017. V modernih tekmovalnih plesih kar 126 državnih prvakov. Najuspešnejši bolerovci.

Ob koncu šolskega leta je tako kot zadnjih nekaj let potekalo skupno državno prvenstvo, kjer se zberejo plesalci vseh zvrsti, ki jih goji Plesna zveza Slovenije. Tako smo lahko v zadnjem tednu junija v Hali Tivoli v organizaciji plesne šole Bolero spremljali plesalce modernih tekmovalnih plesov, latinskoameriških in standardnih plesov, rokenrola kot tudi plesa na vozičkih. V modernih tekmovalnih plesih smo dobili največ državnih prvakov, kar 126.

Najuspešnejši plesni klub je znova Plesni klub Bolero, ki ima kar 26 državnih prvakov, 12 državnih podprvakov in šest bronastih medalj, skupaj 44 medalj. Sledi mu Plesni klub Forma z desetimi zlatimi, šestimi srebrnimi in štirimi bronastimi medaljami, za njim Plesno društvo Kazina z devetimi zlatimi, desetimi srebrnimi in štirimi bronastimi medaljami. V primerjavi z minulim letom je Bolero še nekoliko boljši tako v skupnem številu medalj kot številu državnih prvakov. Kazina tudi letos ostaja na tretjem mestu, medtem ko je Forma izrazito napredovala v številu zlatih medalj.
Organizacija je potekala – kot napovedano – v velikem slogu, s številnimi eminentnimi gosti in znanimi Slovenci. Tudi moto državnega prvenstva – ples, ljubezen in sočutje – je bil skozi ves teden vidno prisoten z zbiranjem plastičnih zamaškov in donacij za pomoč 16-letnemu fantu Luki Popitu, ki ima cerebralno paralizo, saj je donacija plesnega kluba Bolero s 1200 evri in podjetja Theramoto d.o.o. s 1300 evri znašala kar 2500 evrov.
Janja Pušl, vodja plesne šole Bolero, organizatorka in moderatorka Državca 2017.
Za plesalce je bilo poskrbljeno s sponzorsko vodo, z masažami v zaodrju, z brezplačnim plesnim klasom in predvsem z več kot dovolj prostora za pripravo na tekmovanje, saj se je garderoba razprostirala čez celotno ledeno dvorano. Najboljši plesalci so poleg medalj in pokalov prejeli še bogate nagrade. Gledalci so se lahko razvajali s sponzorskimi piškoti in z nekaj sreče prišli tudi do nagrad. Sama lokacija, to da smo ples gledali v športnem hramu, v Hali Tivoli, je tudi zgovorna. Poleg tega je bila odrska konstrukcija mnogo večja kot kadarkoli, predvsem je ves čas bodel v oči sponzorski avto in sredina odra, ki jo nihče ni znal natanko definirati. Priznati je treba, da so organizatorji znova poskrbeli za presežek.
Čeprav je bilo tekmovalno napetost čutiti že v prvih dneh, je bila največja vročica dogajanja ob koncu državnega prvenstva. Prvič v zgodovini državnih prvenstev so poleg licenciranih sodnikov sodili moderne tekmovalne plese tudi VIP-sodniki, med katere sta bila povabljena Željko Božič in Nejc Osovnikar, ki je poskrbel tudi za odlično vzdušje med breakedance in hip-hop ‘battli’, a je bilo oboje deležno tako odobravanja kot žal tudi nezadovoljstva. Prvič smo lahko videli sodnika plesati na tekmovalnem parketu. Bolj kot na državnem prvenstvu je odmevalo po njem, seveda spet o sodnikih in sojenju. A kaj ko je pri plesu tako preveč subjektivnega mnenja in nepoznavanja sistema, ozadja, starih zamer in slovenskega temperamenta ter tako veliko dobrih plesalcev. Z vsakim plesnim gibom se v človekovi duši ustvarja zadovoljstvo, a včasih je to v tekmovalnem plesu očitno in žal premalo.
 

View Gallery 6 Photos