Doživite brezčasno baletno pravljico Labodje jezero z vrhunskimi umetniki

V okviru svetovne turneje, ki se je začela v Avstraliji, prihaja v Slovenijo Ruski cesarski balet, ki sta ga leta 1994 ustanovila solista Bolšoj teatra Gediminas Taranda in Igor Moisejev, in sicer z najznamenitejšim baletom vseh časov, mojstrovino Petra Iljiča Čajkovskega, eno najlepših in najbolj gledanih ter največkrat izvajano baletno predstavo na svetu – Labodje jezero. Ruski baletniki bodo nastopili v ljubljanski Hali Tivoli 4. februarja, dan pozneje bodo gostovali v Velenju, 6. februarja pa v Murski Soboti. Poleg Slovenije bodo obiskali še številne evropske, azijske, ameriške države in Novo Zelandijo, do konca turneje, 22. oktobra 2017, bodo tako imeli kar 215 nastopov.

V 19. stoletju je bil ruski balet na vrhuncu vizualnega blišča v ruskem Carskem gledališču, za kar je bil zaslužen baletni mojster Marius Petipa. Čajkovski pa je menil, da lahko izboljša tudi njegovo glasbeno raven. Bil je eden njegovih prvih baletov, zato ni dobro vedel, kaj sploh pričakujejo od njega. Uspeh baleta pripisujemo predvsem njegovi nadarjenosti, slogu komponiranja in verjetno nekoliko tudi njegovi psihi. V baletu je našel svoj idealen svet, pravljični raj, v katerem se strahovi razblinijo, upi pa izpolnijo. Prva izvedba baleta je bila 4. marca 1877 v Bolšoj teatru v Moskvi, kot redni repertoar te ustanove pa je ostala kar šest let, do leta 1883. Baletna glasba ima dve različici, saj sta ga po skladateljevi smrti revidirala njegov brat, Modest Čajkovski in dirigent Riccardo Drigo. V glavni baletni vlogi spoznamo lepo princesko Odette, ki jo je skupaj z njenimi prijateljicami ugrabil zlobni čarovnik Rothbart in jih spremenil v labode, ki le čez noč dobijo človeško telo. Princeska se zaljubi v princa Siegfrieda, vendar se zaradi čarovnikove prevare njuna ljubezen znajde na težki preizkušnji.
V ansamblu Ruskega cesarskega baleta nastopa 40 vrhunskih ruskih baletnih umetnikov, ki prihajajo z najboljših ruskih baletnih šol Moskve, St. Peterburga in Perma. Prav sodelovanje treh najmočnejših baletnih ruskih šol daje skupini kakovost baleta, ki se prenaša iz roda v rod. Trenutno z baletnim teatrom aktivno sodelujejo svetovno priznani baletni umetniki: Patrick Dupond (Opera de Paris), Farukh Ruzimatov, Yulia Makhalina in Diana Vishneva (Marinsky teater), Nikolai Tsiskaridze, Lyudmila Semenyaka in Nadezha Pavlova (Bolšoj teater), Vladimir Malakhov in Julia Kent (American Ballet Theatre), Tamie Kusakari (Japonska).