Oblikovalka plesnih oblek Irena Rugel Krajcer. Kreacije nastanejo ponoči.

Najnovejša kolekcija Irene Rugel Krajcer. (Foto: Ivan Bliznetsov/Zoomzoom)

Pravkar si na "plesno tržišče" lansirala kolekcijo oblačil, ki so namenjena predvsem treningu, vajam. Od kod ideja in zakaj "mora" biti plesalka lepo opravljena tudi takrat, ko ne nastopa?
Dejstvo je, da plesalka tako ali drugače nastopa vedno, ko je v plesni dvorani, saj trenira nastop, prezentacijo, karakter plesa, muzikaličnost, tehniko … Primeren kroj in blago poudarita individualnost plesalke, še pomembnejša funkcija skrbno izbranih oblačil za treninge pa je ta, da se veliko lažje vživiš v karakter plesa in gradiš svoj plesni "imidž". Komfortna in očesu plesalke same prijetna oblačila nedvomno vplivajo na učni proces, pomagajo začutiti gibanje in njegovo dinamiko.

Spomnim se dne, ko sem sama dobila prvo plesno krilo in zgornji del, pozneje plesno oblekico za treninge! Kakšen navdih dobi punčka, dekle, to je nepopisno! Ples je tudi estetski šport, kar seveda absolutno ne pomeni to, da šteje samo zunanjost, a vendar v trenirki pač ne moreš začutiti in prezentirati prave sambe, tako kot na poslovni sestanek ne prideš v trenirki iz več razlogov. V pravih plesnih oblačilih se plesalke počutijo bolj samozavestno in naravno, kar pomeni, da tudi njihov ples to izžareva. Pomembno je, kako si oblečen na treningu, saj to vpliva na razpoloženje, prezentacijo, lastno podobo, poleg tega ima vsak šport svojo kulturo, t. i. protokol.
Za kakšno kolekcijo gre in komu je namenjena?
Latino? Salsa? Tango? Gotovih plesnih oblačil je v Sloveniji skrajno malo, zato sem se odločila, da pomagam plesalkam, ki ne vedo, kje naj dobijo pravo plesno krilo, ki jih ne bo oviralo, ampak poudarilo gibanje in opravljalo svojo funkcijo. Oblačila so namenjena plesalkam latinskoameriških in standardnih plesov, salse, tanga in drugim zvrstem, tako treningom kot tudi nastopom. V planu imam eno kolekcijo letno, najverjetneje vsak november-december, čez leto pa so možna individualna naročila za vse starosti in želje. Poudarim naj, da skoraj nobena se ne bo ponovila v barvi, tudi kroj bo vsaj za drobec, ampak za vsako plesalko malenkost spremenjen in individualiziran, saj si vsako dekle zasluži biti posebno. "Fajn" je, če imaš par različnih kosov, da lahko oblečeš tisto, kar je za današnji trening bolj primerno. Se pripraviš na trening rumbe – boš izbrala nekaj daljšega in elegantnega, za jive – nekaj lahkotnega in živega, za tango – spet nekaj drugega. Vse malenkosti štejejo, ja.
Kako pa se je znašlo oblikovanje plesnih in seveda tudi neplesnih oblek v tvojem življenju?
Ljubim lepe oblike in barve – pa naj bo to pohištvo, obleka, posoda … Ljubezen do oblek je nedvomno vzpodbudil ples, saj že ko sem bila mlada plesalka, sem začela kreirati zase in za prijateljice. Moja največja ljubezen so večerne obleke, uživam pa v oblikovanju najrazličnejših oblačil. 
… Irena Rugel Krajcer …
Zdi se, da je mnogo oblikovalcev plesnih oblek tako pri nas kot na tujem. Kako biti nekaj  posebnega?
Ja, veliko nas je. Poseben ostaneš tako, da ostaneš zvest sebi, svoji intuiciji in čutu, ki ga imaš.
Kaj je recimo tvoja posebnost?
Mislim da to, da mi uspe ustvariti ravnotežje med tem, v kaj estetsko verjamem jaz, in tem, kar si želi stranka. Želja plesalke je pomembna, saj bo obleko nosila ona in jo mora čutiti, a vendar jaz kot oblikovalka sem dolžna usmeriti stvari na pravo pot, da kreacija funkcionira – to pomeni, da plesalki pomaga pri celotnem" imidžu" in z vseh zornih kotov, se pravi pri statičnem vudezu, pri gibanju, pri karakterju plesa itd. Plesalko moram videti med plesom, da lahko zanjo skreiram, saj moram poznati njen način gibanja. Pri svojem delu mi je vrednota tudi to, da je vse narejeno predvsem pravočasno in korektno.
… Andrej Škufca in Melinda …
Bi lahko med oblikovalci plesnih oblek koga označili za recimo Armanija ali pa Versaceja plesnega oblikovanja? Kdo je po tvojem takšen, ki štrli iz množice in zakaj?
Ja, je nekaj zelo dobrih kreatorjev v tujini, ki so uspešni pri svojem delu oz. ki imajo svoj stil. V moji domovini, v Rusiji, jih je precej, tudi Vesa (Hietala, op. a.), o katerem si pisala, je poseben.
V zadnjem času se mnogo plesalk odloča zanj, ki sem ga, kot si že omenila, pred kratkim predstavila na našem portalu. V čem je skrivnost njegovega uspeha?
Prav v tem, da ostaja zvest sebi.  Ne boji se barv, ne boji se ekstravagance, kar je blizu meni, obenem pusti žensko ženstveno in je ne izumetniči. To so tudi moje smernice.

Katera od plesalk zna najti ravno pravo mero atraktivnosti in kakovosti plesanja, da se vse skupaj "zloži" v fantastičen videz na parketu?
Najprej naj povem – ne kopirajte tujih oblek! Lahko si pomagate s kakšno idejo, ampak vredno je najti svoj lasten stil, da ne boste videti kot maneken v trgovini, na katerega lahko oblečeš karkoli, pa deluje vseeno pusto. Inna Jeliazkova, Anna Melnikova v določenem obdobju, Julia Musikina, Aleksandra Averkijeva,Julija Zagoručenko, Kristina Mošenska …  ups! Ne, nisem namerno izbrala Rusinj, povsem slučajno. Oblek je v plesni karieri toliko, da tudi pri najbolj uspešnih imidžih pride do kiksov.
Kako sploh nastane kreacija od začetka do konca, kako ti pristopiš k njej?
Moje kreacije nastanejo ponoči v sanjah ali največkrat, tik preden zaspim, na avtocesti, na sprehodu … Ko mi zastane dih, takrat vem, da je to to.
… Glib Parsakov in Kiara Rosa Švarc …
Vem, da neradi govorite o cenah, a kljub temu ne morem brez tega vprašanja, ki ga zagotovo postavljajo tudi starši plešočih otrok. Koliko je razpon cen obleke za trening in koliko za tekmo?
Oblačila za trening so nekje od 50 do 150 evrov, tekmovalne obleke pa od 150 za otroke začetnike in pa do 2000 evrov za vrhunske tekmovalce, ki pa vse svoje obleke preprodajajo. Shranjujte rabljene plesne čevlje, obleke, srajce, saj bo vse prišlo prav mlajšim generacijam.
Kaj je večji izziv  – kreirati latin, standard, ali večerne obleke?
Vse je izziv, če se maksimalno potrudiš. V času kreiranja nove obleke moraš biti z njo povezan na čustveni ravni, drugače ne bo "tvoja".
… Lea Perovšek v Irenini najljubši kreaciji …
Na katero obleko si recimo najbolj ponosna?
Imam eno, ki mi je zelo ljuba, in ki je ne bom prodala. Ponosna pa sem na vsako, saj pustim delček sebe v vsaki kreaciji. 

View Gallery 10 Photos