Dia Diasso Diasspora: preplet afriške kulture s sodobnim plesnim izrazom

V sredo, 27. marca, ob 20. uri bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premiera (ponovitev v četrtek 28. marca, ob 20. uri) afriško obarvane plesne predstave Dia Diasso Diasspora Maše Kagao Knez, ki bo obenem osrednji dogodek mednarodnega festivala afriške kulture Baofest 2013. Plesalka in koreografinja Maše Kagao Knez, ki sicer od rojstva živi v Ljubljani in se je šolala na pariški šoli Georgesa Momboya za tradicionalni in sodobni afriški ples, je za osnovo predstave vzela krajše plesne miniature, ki jih zaznamuje svojevrsten preplet afriške kulture s sodobnim glasbenim in plesnim izrazom.


Rdeča nit se vrti okoli raznolikih pogledov na drugačnost in posamičnih izkušenj (ne)pripadanja, podanih skozi glasbo in ples vrhunske mednarodne zasedbe ustvarjalcev, ki so tovrstno izkušnjo občutili tudi na svoji koži. Vsaka zgodba je svojevrstna podoba ali spomin na Afriko kot ‘živi zapis’ bivanja, ki nosi v sebi dvojno identiteto; tisto, ki pripada prostoru, v katerem plesalci oz. glasbeniki živijo, in tisto, ki pripada prostoru, od koder prihajajo njihovi svojci, eksotičnemu, nenavadnemu in vznemirljivemu. Glasbeniki so v dogajanje vključeni kot dejavni opazovalci v funkciji griotov, starodavnih zahodnoafriških pripovedovalcev zgodb in mediatorjev. Skozi predstavo avtorica razkrije podobnosti in razlike, skupne točke in prepletanje prek izkušnje drugačnosti. Namen predstave ni razlaganje ali pojasnjevanje, ampak podajanje podob, atmosfer in občutij, ki odpirajo premislek o pomembnosti sprejemanja drugačnosti in drugega.
Baofest, mednarodni festival afriške kulture, s predstavitvijo kulturne tradicije in praks s področja afriškega plesa, glasbe, sodobne multimedijske scenske umetnosti in inovativnih pedagoških pristopov ter strokovne in poljudne literature skuša preseči predsodke širše vseslovenske javnosti. Namen Baofesta je predstaviti izrazni svet afriške kulture v podobi, sliki, besedi in zvoku in s tem vplivati na razvoj zavedanja o pomenu medkulturnega dialoga in sožitja različnih svetov. Temeljni razlog za zasnovo projekta je torej predstavitev afriške kulture, ki ostaja stigmatizirana, dokler naše razumevanje izhaja samo iz posrednega stika z afriško civilizacijo in dokler interpretacija zgodovine afriške celine ostaja takšna, kot jo razume tržno gospodarstvo in popularna strokovna literatura.
… (Foto: Tone Stojko)

Aktivno vključevanje novih kultur v slovensko kulturno sredino zagotavlja priseljencem in skupnosti, v katero se vključujejo, razvoj sožitja in plemenitenja raznolikosti kultur, ki z osveščanjem dviguje zavest, vrednote strpnosti in sožitja ter razvija spoštovanje temeljnih človekovih pravic in dostojanstva ter integritete osebnosti. Prvi del letošnjega Baofesta, festivala afriške kulture, bo potekal med 23. in 30. marcem v studiu Baobab (Parmova 25, Ljubljana) in Cankarjevem domu.

View Gallery 4 Photos