Čuj, ti, grema na Zimsko plesno šolo!

Zima lahko mine brez snega, a ne more brez Zimske plesne šole v Mariboru. Letošnja že 31. po vrsti odpira na stežaj svoja vrata 19. februarja in bo v štirih dneh postregla z različnimi možnostmi plesnega udejstvovanja. Programska usmerjevalka je že vsa ta leta Minka Veselič Kološa, ki uspešno balansira med povpraševanjem in ponudbo.

Simon Wehrli prihaja prvič v Maribor.
Tako prihaja v Maribor Simon Wehrli, ki je diplomiral na Scuola Teatro Dimitri v Švici in magistriral iz sodobnega plesa na Trinity Laban v Veliki Britaniji. Kot plesalec, igralec in glasbenik sodeluje v različnih projektih v Evropi in Ameriki. Poleg mnogih je delal z Judith Sanchez Ruíz v New Yorku, Lizzi Kew-Ross v Londonu in Davidom Zambranom v Bruslju. Že več let je del švicarskega gibalnega gledališča Collettivo Spettatori in od leta 2010 član kolektiva 50collective. Istega leta je bil povabljen v projekt priznanega koreografa, pedagoga in plesalca Davida Zambrana "50 Days of Flying Low and Passing Through Costa Rica". Od 2009 na mednarodni ravni poučuje plesno tehniko in improvizacijo ter razvija lastna umetniška dela.
Miloš Isailovič v baletu Peer Gynt. (Foto: Tiberiu Marta)
Miloš Isailović je plesalec širokega formata. Kot nadarjen baletni učenec šole Lui Davico je prejel štipendijo za šolanje na prestižni Ballet Academy v Zürichu. Od leta 2009 je stalni član Narodnega gledališča Beograd in član Bitef Dance Company. Kot član ansambla Narodnega gledališča Beograd je nastopil v številnih baletnih predstavah, kot član Bitef Dance Company pa je plesal v različnih plesnih in gledaliških predstavah. Sodeloval je z znanimi imeni plesnega sveta, kot so med drugim Jiri Kylian, Edward Clug, Maša Kolar, Zoran Marković, Lidija Pilipenko, Vladimir Logunov. Trenutno pleše v SNG Maribor in je Clugov asistent koreografije.
… Kjara Starič Wurst …
Kjara Starič Wurst je koreografinja, pedagoginja in umetniška vodja Kjara’s Dance Project. Zaključila je Baletni konservatorij v Ljubljani, se v NY dodatno izpopolnjevala v modernih plesnih tehnikah in plesala v SPP pod vodstvom Freda Lasserrja. V Sloveniji in Ameriki je plesala v delih mnogih koreografov, sama pa je koreografirala tudi za SNG Opera in balet Ljubljana. Leta 2010 je ustanovila Kjara’s Dance Project in uspešno izvedla predstave Odtisi, Compassion, Razpotja ter Triptih. Na tekmovanjih doma in po svetu je osvojila več priznanj za koreografije, prav tako pa je bila žirantka na mednarodnih baletnih tekmovanjih v San Remu, Puli in Torinu. Trenutno živi in ustvarja v Milanu, kjer je koreografirala za Triennale di Milano, se predstavila na festivalu La mente artistica, tesno pa sodeluje tudi s kompanijo Ariston Proballet v Milanu ter Centro Arte Danza kjer poučuje.
… Saša Lončar …
Saša Lončar je priznana plesna pedagoginja in koreografinja, ustanoviteljica in umetniška vodja KD Qulenium v Kranju in Ljubljani. Vsako leto organizira festival odrske umetnosti Kalejdoskop in raziskovalno-ustvarjalni poletni tabor mladih na Mašunu. Skozi ustvarjalne procese z bujno domišljijo, odprtostjo, drznostjo, odličnim občutkom vodenja spodbuja otroško plesno ustvarjalnost in bogati njihovo osebno gibalno izraznost. S svojimi plesalci sodeluje na pomembnih prireditvah in festivalih doma ter v tujini (Francija, Indija, Hrvaška, Danska, Srbija). Za umetniške ustvarjalne in pedagoške dosežke je prejela plaketo Mete Vidmar.
Na delavnicah, ki jih vodi Maša Kagao Knez, nikoli ni dolgčas. (Foto: Petra Strban)
Maša Kagao Knez je plesalka, koreografinja in gledališka ustvarjalka. Izobraževala se je pri mnogih mentorjih doma in v tujini, leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za afriški tradicionalni in sodobni ples v Parizu, leta 2013 pa na Akademiji za ples v Ljubljani. Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči, kakor tudi z neodvisnimi producenti. 2009 je s plesalko Dalando Diallo in glasbenikom Damirjem Mazrekom ustanovila kulturno umetniško društvo Baobab, ki deluje na področju plesa, glasbe in gledališča. Od leta 2015 je umetniška direktorica zavoda 25 in vodja plesnega studia XXV, obenem pa (so)ustvarja plesne predstave. Zadnja v nizu številnih uspešnih predstav je nastala v letu 2015 MOMENTUM, Avenija ujetih trenutkov. Leta 2013 je kot plesalka prejela nagrado Ksenije Hribar.
Tina Valentan v akciji. (Foto: Plesna Izba Maribor)
Tina Valentan si je v 30 letih vztrajanja na področju plesne umetnosti pridobila tudi znanja in izkušnje o postavitvi telesa, njegovi regeneraciji in rehabilitaciji. Je diplomantka amsterdamske šole SNDO, trenutno aktivna v predstavah: Fizične manifestacije, Zraka!, Sezona lova in Tatovi podob.
Tina Dobaj je plesalka, ki odlično obvlada tudi masažo.
Lahko pa se recimo pridete samo malo zmasirati. In se prepustite Tini Dobaj na shiatsu masaži.
Minka Veselič Kološa vodi Zimsko plesno šolo že 31 let. (Foto: Marija K. Orašanin)
Minka Veselič Kološa še dodaja: "V soboto in nedeljo vas vabimo na ogled plesnih predstav v organizaciji Društva Nagib in Plesne izbe Maribor. Zadnji večer bodo udeleženci ZPŠ nastopili na zaključni produkciji v dvorani UNION in drug drugemu pokazali pridobljeno znanje, se v sproščenem vzdušju družili ob pijači in pridobili certifikat izobraževanja na ZPŠ."
Zimska plesna šola je namenjena vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesom in z gibom. In Maribor je v tem letnem času še posebej "fajn".

View Gallery 9 Photos