Cankarjev dom razkril zvezde abonmaja Veličastnih 7

Deževni gozd v izvedbi CCN Ballet de Loraine (foto: Laurent Philippe)

V Klubu Cankarjevega doma (CD) so predstavili velika glasbeno-gledališka in plesna gostovanja nove sezone 2019/2020. Hana Radovan, vodja promocijskega projekta gledališče in ples, je k predstavitvi abonmajskih projektov nove gledališke sezone povabila Ingrid Gortan, vodjo programa resne glasbe in baleta, ter Andreja Jakliča, vodjo gledališkega in sodobnoplesnega programa.

Program Veličastnih 7 sta predstavila Ingrid Gortan in Andrej Jaklič. (Foto: Matevž Čebašek)

Ingrid Gortan je predstavila šest orkestralnih gostovanj in mojstrskih solistov Zlatega abonmaja, s posebnim poudarkom na prihajajočo obletnico rojstva velikega Ludwiga Van Beethovna (17701827), na abonmajskem sporedu bo tudi prvič posredovana scenska izvedba opernega dela Elektra skladatelja Richarda Straussa, ki jo pripravljajo v produkciji z Opero HNK Ivana Zajca iz Reke in v sodelovanju s Slovensko filharmonijo. Tudi Srebrni abonmajski cikel ponuja šest komornih dogodkov, posebej so izpostavili gostovanje pianista svetovnega slovesa Grigorija Sokolova in pianista mlajše generacije Aleksandra Gadijeva.

Za ljubitelje gledališke in sodobnoplesne produkcije je predvsem zanimiv abonma Veličastnih 7. Programski vodja tega abonmaja, Andrej Jaklič, je posebej poudaril pomen Cankarjevega doma kot edine hiše pri nas, ki lahko organizira velika sodobna mednarodna gostovanja, tudi tovrstna odrska gostovanja domačih scenskih presežkov.

CCN Ballet de Lorranine (foto: Laurent Philippe)

Prvi projekt nove sezone v abonmajskem sklopu Veličastnih 7 20192020 je posvečen 100. obletnici rojstva Mercea Cunninghama (19192009), velikana nove plesne dobe, ki je prvi premikal plesne meje ter širil poljane dojemanja novega časa, tudi umetniškega ustvarjanja na področju plesne umetnosti. Oktobra (9. 10.) bo gostoval vrhunski ansambel CCN Ballet de Lorraine s predstavo Histories sans Historie(s), in to s tremi koreografskimi stvaritvami M. Cunninghama: Zvočni ples ob glasbi skladatelja Davida Tudorja; Deževni gozd ali koreografovi spomini na otroštvo in projekt Za štiri stene, ko se koreografovo besedilo ter ples združita z glasbo Johna Cagea.

Hora (foto: Miran Waldhutter)

Novembra (25. 11.) bo v abonmajskem sklopu gostoval Balet SNG Maribor z novim koreografskim projektom Edwarda Cluga Hora/Kolo na glasbo romunske dediščine, za katero se je Clug tokrat tudi prvič odločil pri svojem plesnem ustvarjanju. Hora je Clugov pomladni spev vzhajajočih čustev, tudi zrelosti bolečine, predstavlja pa prvi del dvojnega plesnega večera. Ko v drugem delu steče uprizoritev kultnega dela italijanskega koreografa Maura Bigonzettija, Cantata, koreografov živopisni oris mediteranske vročice in temperamentnih vrhuncev južne Italije, ki tokrat polno ter barvito zaživijo na plesnem odru v odlični izvedbi Baleta SNG Maribor.

Cirque Eloize (foto: Pierre Manning)

Ob koncu decembra (28. 12.) pa bo CD ponudil izjemno presenečenje, povsem pravšnje za praznično slavje ob odhodu starega leta ter v pričakovanju novega leta 2020, in to s programom slavnega Cirque Eloize, ki s svojo ekipo že 25 let nastopa, potuje ter noči preživlja po hotelih. In ni naključje, da tudi njihova nova cirkuška uprizoritev nosi naslov Hotel, kjer nastopa hotelsko osebje, ko Hotel ponuja osupljive poglede v intimo sob, dvoran in hodnikov, kot napovedujejo v programski knjižici.

2020 (foto: Peter Giodani)

Znanstveni kabaret, predstava 2020, je nastal po motivih besedil svetovno popularnega izraelskega pisatelja Yuvala Noaha Hararija, na sporedu pa januarja (25. 1.). Izhodiščna točka raziskovalnega kabareta bo kar leto 2020, torej izzivi bližnje prihodnosti. Delo bo na veliki oder CD postavil režiser Ivica Buljan, ko se bo dogajalo v dialogih, monologih, v plesu in glasbi. Za koreografijo je režiser povabil belgijskega in  burkinafaškega koreografa Sergea Aiméja Coulibalyja. Projekt nastaja v koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma.

Patricia Guerrero (foto: Naemi Ueta)

Februarja je na programu CD mednarodni bienalni festival Bi flamenko, kjer bo nastopila tudi zvezda sodobnega flamenka Patricia Guerrero, za abonma Veličastnih 7 (18. 2.) pa napoveduje svoj najnovejši projekt Distopija (Distopi), zgodbo življenja v namišljenem kraju, ko vse ne teče po željah in v mislih, ko pač življenje gradi svoj realni tok.

Skupina Burkina Faso (foto: Sophie Garcia)

Marca (17. 3.) prihaja na veliki oder CD Faso Dance The҇atre v koreografiji Sergea Aiméja Coulibalyja, ki se bo slučajno kar dvakrat znašel na abonmajskem sporedu Veličastnih 7. S sedmimi plesalci plesne skupine Burkina Faso bo Coulibaly predstavil svoje koreografsko delo: Kalakuta republika (Kalakuta Republic), navdahnjen z glasbo nigerijskega skladatelja Fele Kutija, tudi saksofonist, dirigent, politični aktivist ter oče glasbene zvrsti afrobeat, ko svojo koreografijo gradi na afriški kulturi, svojo umetnost pa izliva v sodobnem plesu. 

Batsheva Young Ensemble (foto: Ascaf)

Abonma Veličastni 7 se konča spomladi 2020 (11. maja) z mlajšo izraelsko plesno generacijo: Batsheva The Young Ensemble, ki nastopa v plesni predstavi treh koreografiji: Pogled & druge stvaritve (The Look & Other Creations). Eno od koreografij podpisuje Sharon Eyal, ki je v abonmaju Veličastnih 7 gostovala leta 2018 s predstavo Ljubezen, poglavje 2. Drugi dve koreografiji pa je postavil Ohad Naharin, ki je leta 1990 tudi ustanovil plesno skupino mladih plesalcev Batsheva.

Abonma Veličastnih 7 je že v prodaji. Pohitite, da česa ne zamudite!

View Gallery 10 Photos