Branko Bohak zamočil, delegati nesklepčni, plesalci prizadeti. Krivca ni!

Za Uroša Laziča in Marušo Pinter udeležba na svetovnem prvenstvu ni dvomljiva.

Nekaj časa je bil vsaj navidezni mir na Plesni zvezi Slovenije, dokler ni počilo ob nominaciji drugega para za udeležbo na svetovnem prvenstvu v latinskoameriških plesih za mladince, ki se bo odvijalo v soboto, 19. decembra, v Rigi. Na prvenstvo po pravilih potujeta dva para, in sicer državni prvak, torej Uroš Lazič in Maruša Pinter iz Sambe, ter najboljši par po rating lestvici. Tu pa je nastala težava, saj je Branko Bohak, direktor naše reprezentance, ki skrbi tudi za prijavo naših plesalcev na mednarodne tekme, podaljšal rok nominacije in namesto da bi odpotovala na tekmo par iz ŠRKD Diamant, Jan Hafner in Pina Eržen, sta se znašla na drugem mestu par iz Sambe Matic Vučina s soplesalko Žano Jereb. Zakaj je Bohak podaljšal ta rok, ne ve nihče, komentarja za moj portal pa tudi ni podal.

Jan Hafner in Pina Eržen ostajata doma.
Na njegovo odločitev se je pritožila trenerka para Hafner & Eržen Tatjana Lahvinovič Galčun, a ni bila uspešna, ker – verjeli ali ne –, člani Izvršnega odbora sekcije za standardne in latinskoameriške plese so bili kar dvakrat nesklepčni. Na zadnji seji so bili prisotni samo Karmen Arko, Aleš Sila, Miran Pritekelj, Donald Keranovič in predsednik sekcije Herman Tomažič. Opravičili so se Meta Zagorc, Anamarija Novak, ki živi v Moskvi in je njeno članstvo res nekoristno, Branko Bohak, Verena Šulek, Karmen Intihar in Blaž Pocajt. Je pa bila prisotna tudi Urška Marinko, ki skrbi, da so izračuni rating lestvic pravilni. Nekateri seveda kažejo s prstom nanjo, da je prav ona tista, ki je "zamočila" in narobe seštela točke. A zanimivo pri vsem tem je, da se je Herman Tomažič po pol ure čakanja odločil in ugotovil, da zaradi nesklepčnosti niso podani pogoji za začetek 19. redne sej IO SLP. Sledilo je opravičilo predstavnikom Diamanta in mami plesalke Žane Jereb ter vabilo – se vidimo v naslednji vojni, če sem nekoliko neresna.
Jan Hafner, ko je plesal z Žano Jereb.
Pravih odgovorov tako ni, je pa zaskrbljujoča izjava in priznanje vseh članov izvršnega odbora, da gre za sistemsko napako, ki se vleče že nekaj let in postavlja pod vprašaj kar nekaj nominacij naših parov na evropska in svetovna prvenstva. In za vsem tem stoji Branko Bohak, ki že nekaj časa narobe izračunava lestvice. Takole je za naš portal komentirala Tatjana Lahvinovič Galčun. "Je katastrofa, ampak se bom zadržala svojih emocij in bom povedala samo fakte. Nihče on nas iz Diamanta nima ničesar proti paru iz Maribora in njihovemu zastopniku Donaldu Keranoviču. Mi podpiramo in zastopamo pravice našega para. Prvič se je krivica zgodila našemu paru letos pri podeljevanju Pokala Sloveniji za Leto 2014, ko ga je Urška Marinko enostavno "pomotoma" pozabila poklicati na podelitev, in potem ko so starši napisali pritožbo, se je takoj opravičila in poslala pokal po pošti. Kar se tiče ratinga, so dejstva naslednja: nihče ne zna odgovoriti, zakaj je bil podaljšan rok prijave na svetovno prvenstvo, zakaj je rating lestvica prišla ven v torek, ne pa – kot bi morala – v ponedeljek, in pri seštevanju točk je prišlo do napake, ker so skupaj sešteli lanskoletne točke tekme kluba Samba in letošnjo tekmo. V pravilniku pa jasno piše, da morajo letošnje točke nadomestiti z lanskimi. G. Tomažič nam je priznal, da je prišlo do napake, ker se še vedno dela avtomatično in po stari navadi, torej po starem pravilniku, ker še niso navajeni na novega. Na moji vprašanji, kdaj se je pravilnik spremenil in kdo šteje točke, pa je bil odgovor sledeč: Pravilnik se je spremenil leta 2013, točke šteje športni direktor, ker pa ga na Plesni zvezi uradno ni (prej je bil Marko Vodnik, a so ga razrešili s te dolžnosti, op.a.), je to funkcijo prevzela ga. Urška Marinko. Na vprašanje staršev, zakaj se ni, ko je prvič prišlo do "pomote" in so starši napisali pritožbo na Plesno zvezo, Urška Marinko opravičila, zdaj pri isti pritožbi, in to nam je potrdil g. Tomažič, pa je Urška Marinko sama napisala staršem odgovor, da ni nobene napake in je odločba dokončna. Stvar se je vlekla tri tedne, uradnega odgovora od Tomažiča pa nismo dobili. Sklicani sta bili dve seji in nobena ni bila sklepčna. Nihče od članov se ni opravičil – ne Meta Zagorc, Ana Marija Novak, Karmen Intihar, Blaž Pocajt, Branko Bohak, samo Verena Šulek se opravičila zaradi bolezni. Tako da dejstva so sledeča: Tomažič je priznal, da je bila storjena napaka, mi ne moremo nič, otroci nas nas gledajo in sprašujejo, zakaj onadva ne gresta na svetovno prvenstvo, ki jima pripada. Saj sploh ne vem, kaj je večji nesmisel: to, da dvakrat niso bili sklepčni, ali da izvršni odbor mora glasovati, da popravijo svojo napako, ali to, da človek, ki je odgovoren za seštevanje točk, v roku dveh let še vedno ne pozna pravil."
Tatjana Lahvinovič Galčun se bori za svoje pare.

Med člani izvršnega odbora se seveda govori, da bodo Bohaka na prihodnji seji odstavili, ker je nesposoben, a le kako ga bodo, če spet ne bodo sklepčni. Sicer pa so nesklepčni samo, kadar gre za njim neprijetne zadeve. Donald Keranovič, predsednik Društva Samba, ki bo spremljal svoja dva mladinska para, pa nam je podal svoje videnje zadeve: "Ker se je iz udeležbe na svetovnem prvenstvu za mladince naredila cela fama, posredujem potek dogajanja, kakor je bilo. Do naše tekme KV-R (kvalifikacijskem turnirju, op.a.) v Gorišnici se s tematiko sploh nisem ukvarjal, saj imam ogromno drugega dela. Šele po tekmi sem začel pridobivati prve informacije o brisanju točk. To, kdo gre na kakšno prvenstvo, sem do takrat mislil, da je kristalno jasno in da tukaj ni, ni bilo ter ne bo nobenih zapletov. Šele po tekmi sem začel pridobivati informacije, da je bil podaljšan rok za oddajo nominacije organizatorju (še danes ne vem, zakaj). Namreč par Vučina-Jereb sta pred našo tekmo imela pred naslednjim parom štiri točke prednosti, in če bi se oddala nominacija takrat, kot je bila predvidena, sploh vsega tega cirkusa ne bi bilo. Zakaj je direktor reprezentance g. Bohak zaprosil za podaljšanje roka nominacije in s tem posledično povzročil cel ta cirkus, ne vem. Vprašanje sem poslal tudi na PZS, katere odgovora do danes na to še nisem prejel. Par Vučina-Jereb je na tekmi KV-R 14. 11. 2015 v Gorišnici bil pred naslednje uvrščenim parom, in kar se mene tiče, sem mislil, da je zadeva tukaj končana. Očitno so se pa tukaj problemi šele začeli. Jaz sem v ponedeljek ali torek (predprejšnji teden, op.a.) poslal na Plesno zvezo prošnjo za izračun točk. Po tistem, ko sem dobil odgovor, da je po izračunu točk par Vučina-Jereb od spredaj, sem poklical g. Bohaka ter ga prosil, če lahko naredi čim prej nominacijo zaradi rezervacije letalskih kart in hotela, saj cene naraščajo dnevno. Mislim, da sem v sredo ali četrtek dobil uradno na e-mail nominacijo za par in z moje strani se je tam tudi zadeva končala.
Donald Keranovič potuje v Rigo kot neuradni spremljevalec obeh svojih parov.

Naknadno sem od enega starša prejel informacijo, da se je pogovarjal na tekmi v Gorišnici s starši tretjeuvrščenega para ter da jim je on dejal, kako po njihovem izračunu gredo oni na svetovno. Opozoril me je, naj še enkrat preverim pri Plesni zvezi, če vse drži. To sem tudi storil in dobil povratno informacijo, da je vse izračunano, kot je treba, in da lahko nadaljujem z nakupom letalskih kart. Kar sem tudi storil. Kar se tiče postopka izbire nominacije in poteka do pritožbe in do seje, pa naslednje: en dan pred prvo sejo izvršnega odbora sekcije SLP sem pridobil informacijo, da se je druga stran pritožila na izračun točk, kar bo obravnavano na seji. Seje sem se udeležil. Le-ta pa ni bila sklepčna. Do tistega trenutka nisem bil seznanjen, da je bila "češ"’ napaka v izvedbi seštevka točk. A ne napaka pri tem izračunu, ampak napaka že od leta 2013 oziroma od takrat, ko je bil spremenjen pravilnik v tem členu, ki pa naj bi bil leta 2013, za kar ne vem zagotovo. Seveda sta s tega zornega oba para postavljena v zelo nerodno situacijo. Pri čemer moram poudariti, da je interpretacija pravilnika na točki brisanja tekem zelo nerazločno napisana in si je, kot mi je znano, PZS pridobila različna pravna mnenja vezana na tolmačenje le-tega. Pri čemer se točno ne ve, ali je napačen izračun ali ne, saj če si tolmačimo besedo istovrstna tekma drugače, in to je tako, kot si jo je PZS tolmačila, pridemo do izračuna, kot je bil pri tej nominaciji, oziroma pridemo do izračunov, ki so se uporabljali na PZS zadnja tri leta in še prej verjetno. Na drugo sejo izvršnega odbora sekcije SLP sem prišel s pravnim mnenjem, ki stoji, in to je, da odločitve direktorja reprezentance ne izvršni odbor, ne predsedstvo, kakor tudi direktor reprezentance sam glede na obstoječi pravilnik in statut ne more preklicati. Seja je bila sicer nesklepčna, kar obžalujem, a tudi če bi bila, glasovati o razpustu nominacije ne bi bilo mogoče, saj izvršni odbor po pravilniku nima te možnosti. Zadeva je preprosta. Če bi se g. Bohak držal rokov za nominacije in jih ne podaljševal iz ne vem kakšnih razlogov, vseh teh zapletov ne bi bilo. Zaplete kot takšne globoko obžalujem, a pri tem nimam ničesar zraven. Obtožbe, da je to bilo splasirano z moje in Bohakove strani, so absurd, in tisti, ki je to rekel, res ne pozna, kako je, kje in kaj se dogaja ter kdo je komu kako in na kak način škodil namerno, in ne tako kot tukaj sedaj, kjer je napaka, ki je bila, če je bila, storjena nezavedajoč in ne v neki teoriji zarote, sploh pa ne z moje strani."

Martina Plohl bo spremljala Sambina para in ne svojih varovancev Hafnerja in Erženovo.
Uradna spremljevalka obeh Sambinih parov na svetovno prvenstvo pa bo Martina Plohl, trenerka para Hafner & Eržen. Naključje? Plesni krogi pa dopolnjujejo informacijo še z natolcevanjem, da se paru Hafner & Eržen maščujeta trenerja Blaž Pocajt in Urška Marinko, ki trenirata pare v Plesnem klubu Urška pod kupolo, ker sta pač zapustila PK Urška in odšla v Diamant, ter s podatkom, da je par Vučina & Jereb na tujih tekmovanjih v tem letu skoraj vedno premagal par Hafner & Eržen. Pogled na državna prvenstva pa kaže, da sta bila Hafner in Erženova premagana le v kombinaciji desetih plesov.
Branko in Alenka Bohak obvladujeta latin in standard sceno.

Spodrsljaji, napake, nepravilnosti ali kakorkoli bi že poimenovali delovanje sekcije za SLP, seveda ne presenečajo. Na torkovi seji bodo usklajevali npr. koledar tekmovanj za leto 2016, saj še vedno ni jasno, kdaj bo npr. državno prvenstvo v standardnih plesih, ki je običajno januarja. Na dnevnem redu je tudi predlog sprememb pravilnika tekmovanj, o katerem je tekla beseda v današnjem članku. Ne preseneča niti dejstvo, da ima ta sekcija finančni primanjkljaj v višini 9.742,21 evra. A to je seveda ni odvrnilo od sklepa, ki sicer ni bil enoglasen, da se Alenki Bohak odobri znesek v višini 673,73 evra za njeno spremstvo plesnemu paru Mihi Vodičarju in Nadiji Bičkovi na svetovnem prvenstvu v desetih plesih 2015 v Čengdu. Bohaki res znajo!
P.S. Spoštovani komentatorji! Pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas!

View Gallery 7 Photos