Anton Bogov. Gala koncert z baletnimi zvezdami!

Anton Bogov znova odpira mariborsko baletno sezono. (Foto: Tiberiu Marta)

V soboto, 16. septembra, ob 19.30 boste lahko znova zaploskali Antonu Bogovu in njegovim gostom na baletnem dogodku ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča. Poleg Antona bodo nastopili tudi plesalci iz evropskih baletnih prestolnic: Marija Jakovleva, baletna prvakinja Dunajske državne opere, Denis Čerevičko, baletni prvak Dunajske državne opere, Hyo-Jung Kang, prvakinja Stuttgartskega baleta, Pablo von Sternenfels, solist Stuttgartskega baleta, Viktorina Kapitonova, prvakinja Züriškega baleta, Nikola Marova, prvakinja Praškega baleta, Michal Štipa, prvak Praškega baleta. In seveda njegovi ‘klubski’ kolegi oziroma solisti mariborskega Baleta: Jelena Lečić, solistka Baleta SNG Maribor, Asami Nakashima, solistka Baleta SNG Maribor in Yuya Omaki, solist Baleta SNG Maribor. Anton je za naš portal sporočil, kaj nas bo čakalo v soboto.


Dragi Anton, pozdravljen, nekako si nas kar navadil in razvadil, da se baletna sezona mariborskega gledališča začne s tvojim gala koncertom. Zakaj takšna odločitev?

Odločitev je bila preprosta glede na dober odziv na gala koncert pred dvema letoma, in ker tovrstni dogodki občinstvo navdušujejo, smo se odločili znova organizirati gala koncert.
Verjetno za baletnega plesalca poletna pavza ni ravno dobrodošla glede kondicije, a vsekakor morate tudi vi malo na ‘off’. Kako si preživel letošnje poletje, kako balansiraš med delati nič in kljub temu vzdržati telo v pripravljenosti?
Ker je bila odločitev za gala koncert, sem to odgovornost imel ves čas v mislih. Kljub temu sem si privoščil desetdnevne počitnice s sinom na morju.
Na veliki oder na tvoj gala večer stopajo veliki umetniki. Kako, po kakšnem kriteriju si jih izbral in kako si oblikoval program?
Baletni svet je v resnici majhen in v karieri se stkejo številna poznanstva. Kriterij za izbor je seveda, da moraš biti dober plesalec in seveda morajo gostje imeti čas, da se lahko udeležijo gala koncerta. Uporabili smo preverjeno formulo gala koncertov, ki se izvajajo po vsem svetu, to pa je mešanica klasičnih in sodobnih koreografij.
Labodje jezero, Le corsaire, Esmeralda … Ali na programu manjka kaj takega, kar si si želel, da bi bilo pokazano, a ni in zakaj?
Verjetno se najde kaka koreografija, za katero bi si želel, da bi jo videli tukaj, a treba je gledati na celoten večer, za katerega sem prepričan, da bo navdušil gledalce.
Zürich, Dunaj, Praga, Stuttgart, Maribor … So to mesta, ki še vedno postavljajo na prvo mesto klasiko?
Da in ne. Sam bolj gledam na plesalce kot samostojne umetnike, ne pa na ansamble, katerim pripadajo.
Zakaj meniš, da ljudje še vedno radi vidijo dober klasični balet?
Težko vprašanje. Podobno je z arhitekturo ali glasbo. Mislim, da ima tudi v moderni dobi klasičen balet svoje mesto. Ni treba, da navdušuje vse, a velik del občinstva mu je še vedno naklonjen.
Kakšna bo tvoja letošnja sezona?
Naporna.
Zelo si uspešen s svojo Baletno akademijo. Koliko imaš letos vpisanih ‘varovancev’ in ‘varovank’, ki bi želeli postati Anton ali Antonija Bogov, če se malo pošalim?
Ne upam si trditi, ali sem zelo uspešen ali ne. Imam pa okoli dvesto članov, ki z veseljem obiskujejo šolo in s tem jih poskušamo navdušiti ter vliti ljubezen do tega čudovitega poklica.
Kaj polagaš na srce bodočim baletnim talentom?
Prva je iskrena ljubezen do tega čudovitega in težkega poklica.
Verjamem, da tvoje srce še vedno bije za NK Maribor. Je letna karta oziroma karta za ligo prvakov že kupljena?
Ni kupljena in niti ne bo, ker je že razprodana. V resnici ne bom imel časa obiskati večine tekem, jih pa bom verjetno poskusil spremljati na televiziji.
Kaj ti pomeni gledati in igrati nogomet?
To je otroška ljubezen.
Pred časom sem te že vprašala in ponavljam vprašanje s časovno razliko. Ali kdajkoli obžaluješ, da česa nisi naredil oziroma bo še čas, da to storiš?
Sigurno vsak od nas kdaj kaj obžaluje, a se ne smemo ustaviti in gremo naprej.
Je kakšna zaobljuba, ki si si jo zadal na začetku sezone?
Kar nekaj jih je, gremo korak za korakom. Prva je uspešno izpeljati gala koncert, potem opraviti druge stvari, ki me čakajo. Odločil sem se, da bom vse, kar me čaka, poskušal opraviti z odgovornostjo, veseljem in ljubeznijo do svojega poklica.

View Gallery 13 Photos