69. letni koncert FS Tine Rožanc. Zgodba o aleksandrinkah, blišču, bedi tujine in spominu na dom

Folklorna skupina (FS) Tine Rožanc predstavlja 69. letni koncert z naslovom Aleksandrinke, ki se bo odvijal v soboto, 7. aprila 2018, ob 19.30 uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Rdečo nit koncerta predstavljajo zgodbe o aleksandrinkah, ki so v iskanju službe odhajale v Egipt, predvsem v takrat izjemno bogato in kozmopolitansko Aleksandrijo, kjer so pri bogatih družinah služile kot varuške, dojilje, sobarice ali gospodinje.

Glasbeno-plesna produkcija bo na odru povezala vse tri generacije folklornikov, ki bodo preko plesa, glasbe, oblačilne kulture poustvarjali slovensko ljudsko izročilo – predvsem z območja nekdanje Goriške in Istre. Letošnji koncert je v celoti zasnovala mlada ekipa koreografov glasbenikov in plesalcev. V 90-minutni produkciji bo tako mogoče videti delo mladih folklornih (po)ustvarjalcev, ki si prizadevajo folklorno umetnost nadaljevati in obogatiti s svežimi idejami in umetniškimi pristopi.
Plesno-pevske točke bodo ob spremljavi različnih glasbenih sestavov izvajale vse tri generacije omenjene folklorne skupine, ki slovensko izročilo širi že vse od leta 1949. Na odru Linhartove dvorane se bo tako predstavilo več kot 100 članov skupine, ki je sestavljena iz treh sekcij – veteranske, članske in otroške.
FS Tine Rožanc, ki sodi pod okrilje Železničarskega kulturno umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc in v kateri se je skozi leta kalilo več sto študentov, otrok in starejših, že 69 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo po Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Spada med največje in najbolj kakovostne folklorne skupine v Sloveniji in Evropi, za delovanje je prejela že mnogo nacionalnih priznanj in strokovnih nagrad.
Skupina je s svojimi avtorskimi postavitvami reden gost državnih folklornih srečanj, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Plesne koreografije z zanimivo vsebino in inovativnimi priredbami ljudskih pesmi so bile s strani strokovnih ocenjevalcev večkrat ocenjene z zelo visokimi ocenami.
Folklorna skupina redno organizira koncerte v lastni izvedbi in stremi h kakovostnemu poustvarjanju in ohranjanju slovenskega ljudskega izročila. Plesni repertoar folklorne skupine Tine Rožanc zajema odrske postavitve s plesi in glasbo iz celotne Slovenije, od Prekmurja do Trsta. Eden najodmevnejših in najuspešnejših projektov folklorne skupine Tine Rožanc, ki je požel vrsto pozitivnih kritik, je spevoples Zeleni Jurij, muzikal po ljudskih motivih. Projekt je poleg inovativnih plesnih koreografij zajemal veliko poustvarjenih ljudskih melodij.
Odrska dela že uveljavljenih imen in pa tudi dela novih, mladih folklornih (po)ustvarjalcev skozi glasbo, pesem in ples združujejo vse tri generacije plesalcev in glasbenikov.
Vstopnice za koncert, ki stanejo 13 ali 16 evrov, so na voljo na blagajni Cankarjevega doma, na spletnem mestu Cankarjevega doma ter na Petrolu.

View Gallery 8 Photos