25 let Tanga koreografa Edwarda Cluga

Valentina Turcu in Edward Clug sta v Tangu tudi plesala. (Foto: Ivan Vinovrški)

V soboto, 2. 9., ob 20.00 v dvorani Ondine Otta Klasinc štarta nova sezona mariborskega baleta.

Lahko bi zapisala, da sta predstavi Tango in Carmina Burana od lani postali tradicionalni predstavi odprtja nove sezone mariborskega baleta. Že v soboto se bo na velikem odru dvorane Ondine Otta Klasinc odplesal legendarni Tango Edwarda Cluga. Tango letos praznuje 25 let od premiere in je po podatkih PR-službe balet z najdaljšim stažem na repertoarju Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Tokrat spet v nekoliko drugačni, podkrepljeni zasedbi mariborskih plesalcev, ki se jim bo za to priložnost pridružil še Ionut Dinita, baletni solist opere v Bukarešti, ki je bil med letoma 2017 in 2021 del ekipe mariborskega baleta. S Catarino de Meneses skoncentrirano vadita pod budnim očesom Edwarda Cluga. Enako kot ekipa, in občudovali boste lahko nekaj članov originalne zasedbe: Marino Krasnovo, Klavdijo Stanišič, Sergiua Mogo, Tiberia Marto, ki se ji bodo pridružili še Mirjana Šrot, Evgenija Koškina, Asami Nakashima, Branka Popovici, Beatrice Bartolomei, Davide Buffone, Christopher Thompson in Tomaž Viktor Abram Golub.

Na vaji za Tango Edward Clug s plesalcema Ionitom Dinito in Catarino de Meneses (foto: SNG Maribor)

Clug se je podpisal pod režijo in koreografijo, Valentina Turcu pa kot asistentka koreografa. Oba takratna solista mariborskega Baleta sta naredila zavidljivo mednarodno koreografsko kariero. Scenografija je delo Marka Japlja, kostumografija pa Lea Kulaša. V programskem listu 25. aprila leta 1998 za Tango lahko preberemo Clugove misli: “Tango je bil rojen na ulicah in jaz ga želim prenesti nazaj na ulice našega otroštva, naših src in želja. Zgodba o nas, ki nosimo tango v sebi …” Vsakič, ko si ogledam Tango, me kakovost videnega in koreografska struktura prepričata, da ne izgublja ne na časovni, še manj na vsebinski distanci videnega. O kakovosti pa seveda sploh ni dvoma, saj za mariborski mariborski balet velja, da nikoli ne razočara. Prav zanimivo bo videti 55-minutno enodejanko leto dni po zadnjem ogledu.

Tango (foto: Ivan Vinovrški)

Ekipa pa se bo čez teden dni preselila iz dvorane na prosto, in vremenska napoved kaže, da dežja ne bo. Mariborski trg bo postal prizorišče Carmine Burane in veličastje glasbe Carla Orffa se bo razlegalo v petek, 8. 9,. ob 19.30. Ob premieri aprila 2021 je Daliborka Podboj za Paradin portal zapisala: “Clugova koreografija ne sledi besedilu, ampak ritmu srčnega utripa, ki spodbuja celostno kompozicijo dramsko zasnovane kantate, ko vokali in besedila letijo v ritmih izdiha, vdih pa samodejno vriva med glasove in besede. Plesna kompozicija se preliva v pestrosti gibkih in sugestivnih oblik, ki občasno lahko odsevajo tudi besedilo; ko se ženske roke slikovito sklenejo nad glavo, nato pa milo zaokrožijo še navzven v prepoznavni obliki dajanja in sprejemanja. Tudi se roke dejavno prelivajo v polkrogu telesnih napetosti, ko ob valovanju skupine izoblikujejo čarobno krivuljo povezovanja in prelivanja, pravzaprav vizijo povezovalne vrvi.

Carmina Burana (foto: Tiberiu Marta)

Baletna ekipa bo ti dve predstavi odplesala brez večjih težav, kljub temu da se na oder vračajo skoraj direktno s počitnic. Vaje za novo Clugovo stvaritev tudi že potekajo. Premiera Fausta v koprodukciji s Cankarjevim domom bo v Mariboru 10. novembra.