Znova dve maturantski četvorki. Zakonca Prokofjev zamenjala Dijaška skupnost Ljubljana. V Mariboru pa kraljuje Rudi Kocbek iz Pingija!

Znova dve maturantski paradi na slovenskih prizoriščih (foto: PŠ Urška)

Z veseljem vam sporočamo, da smo se v luči odprave ukrepov za preprečevanje epidemije Covid-19 odločili, da bomo letos izvedli tradicionalno maturantsko četvorko, ki bo potekala pod imenom Parada ljubljanskih maturantov 2022. Po pritisku dijakov na eno od ljubljanskih plesnih šol, ki je v preteklosti razburila javnost z zaračunavanjem previsokih cen za udeležbo, je tokratni uraden organizator dogodka Dijaška skupnost Ljubljana, ki povezuje vse ljubljanske dijake in dijakinje in spada pod Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (o dogajanju smo pisali tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/maturantska-parada-urskapro-sluzi-na-maturantih-zupan-jankovic-pa-menca/.) V okviru izvedbe dogodka smo v dogovoru z ravnatelji ohranili navado iz minulih let, ko se je dogodek odvijal na datum, ki je sovpadal z zaključkom 2. ocenjevalnega obdobja za dijake zaključnih letnikov.

Maturanti so vedno plesali na Slovenski cesti, zdaj se selijo na Kongresni trg.

V letošnjem šolskem letu bo tako dogodek potekal v petek, 20. maja 2022, z začetkom zbiranja maturantov ob 10. uri, pri čemer bodo imeli maturantje v primeru šolskih obveznosti možnost poznejšega prihoda. Dogodek bo potekal na Kongresnem trgu s tradicionalnim plesom četvorke ob 12. uri. Udeležba bo za maturante brezplačna, saj pri financiranju in organizaciji dogodka Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani pomaga tudi Mestna občina Ljubljana in pokrovitelji dogodka. (sporoča Blaž Plazar iz Dijaške skupnosti Ljubljana in vas vabi, da si Parado ogledate tokrat na Kongresnem trgu in nič več na Slovenski ulici.

Rudi Kocbek z nekadanjim predsednikom Plesne zveze Slovenije Dragom Šulekom

V PR-sporočilu pa seveda ni zapisano, da svoj projekt pripravlja tudi Rudi Kocbek, šef Plesne šole Pingi in glavni koordinator plesa četvork v Sloveniji in Evropi za Plesno zvezo Slovenije, ki pa je za STA povedal: “V slovenskih mestih se nikjer ne plačuje za sodelovanje na maturantski četvorki. V okviru projekta European Quadrille Dance Festival Plesne zveze Slovenije bodo maturanti 20. maja točno opoldne zaplesali v 20 krajih po Sloveniji in v približno 20 krajih v tujini, med drugim na Slovaškem, v Srbiji, na Madžarskem in v Makedoniji.

Mateja Hočevar Prokofjev z županom Zoranom Jankovičem pred leti, ko je vodila maturantsko četvorko.

Pa imamo spet dve četvorki z razliko, da je zakonca Matejo in Borisa Prokofjeva, ki sta po smrti Tomaža Ambroža prevzela vajeti v svoje roke in sta dejanska lastnika blagovne znamke Maturantska parada, pač zamenjala Dijaška skupnost Ljubljana. O kakšnem novem Guinnessovem rekordu sočasnega plesa pa letos ni govora.)