Plesne nagrade LOK razglašene. Zlati LOK prejme avtorica članka, ki ga pravkar berete!

Zelo sem počaščena in ponosna ob razglasitvi, da sem prejemnica nagrade Lok (foto: Marija K. Orašanin)

Sekcija plesnih ustvarjalcev pri Društvu avdiovizualnih igralcev je razglasila letošnje prejemnike plesnih nagrad LOK, med katerimi so Jurij Batagelj, Jagoda Štrukelj, Matevž Česen, Lucija Velkavrh, Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia ter Barbara Drnač!

Ponedeljek je bil krasen dan tudi zame, saj je Sekcija plesnih ustvarjalcev, ki ji predseduje koreografinja, plesalka in pedagoginja ter vodja katedre za sodobni ples na Akademiji za ples Rosana Hribar, razglasila prejemnike plesne nagrade LOK.

Rosana Hribar

Odbor se je odločil, da mi za izjemen prispevek, bogatitev in razvoj plesne umetnosti na filmskem in avdiovizualnem področju podeli zlati LOK. Sem počaščena in ganjena, saj v svoji tridesetletni karieri medijskega ukvarjanja z različnimi plesnimi ustvarjalci nisem prejela nobene nagrade s strani plesne ali pa baletne stroke. Izjema so trije viktorji, ki pa sem jih prejela za “najbolj elegantno medijsko osebnost”. No saj, to tudi šteje. Zato sem te nagrade izjemno vesela in mi daje zagon, da kljub občasnemu preblisku, ki šine skozi moje možgane v stilu “bodi dovolj”, paradiram še naprej. Slovenska plesna produkcija je enormna, ustvarjalci ne skoparijo s kreativnostjo, zato dela ne bo zmanjkalo. Ob tej hiperprodukciji, ki se dogaja, pa si želim sodelavko ali sodelavca, ki bi z vsaj pol toliko energije, kot jo imam, vsaj malo razbremenil tempo enainšestdesetletne gospe.

Včasih sem na terenu tudi ‘one woman band’.

Na podelitvi, ki se bo zgodila v torek, 14. junija, zvečer ob odprtju festivala Kraft v Kranju pa bom oder delila še z naslednjimi plesnimi kreativci, ki jih vse po vrsti izjemno cenim.

Malagueña

Jurij & Jagoda Batagelj prejmeta nagrado LOK za unikatno, avtorsko prepoznavno, vsebinsko zaokroženo in izvedbeno dovršeno plesno stvaritev na avdiovizualnem področju v letu 2022 za kratki plesni film Malagueña, enako kot Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, ki prejmeta nagrado LOk za stvaritev plesnega filma Horizon.

Horizon

Priznanje LOK za inovativno, domišljeno in estetsko izvirno plesno kreacijo na področju avdiovizualnih del v letu 2022 prejme kratki plesni film James Bond 007 – Skyfall v koreografiji Matevža Česna.

Skyfall

Priznanje prejme tudi Lucija Velkavrh za kratki plesni film The Greatest Showman – This is me.

The Greatest Showman

Čisto natančne podatke in obrazložitve pa najdete na spletni strani Društva oziroma na linku tukaj: https://drustvodsi.si/spu/nagrajenci-spu-2022/. Sekcija plesnih ustvarjalcev se je ustanovila leta 2020 pod okriljem Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev. Namen sekcije je, da si tudi plesni izvajalci v filmskih in avdiovizualnih delih uredimo pravice, ki zagotavljajo pravična finančna povračila in izboljšanje profesionalnega okolja. Vsako leto pa podeljuje nagrado LOK.