Zmagovalka Maroltovega državnega srečanja 2022 znova Akademska folklorna skupina France Marolt

Akademska folklorna skupina France Marolt (foto: Janez Eržen)

Na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu se je v soboto, 18. junija, v dveh polfinalnih prireditvah predstavilo ducat odraslih folklornih skupin, ki so se na zaključno tekmovanje Maroltovo državno srečanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj, najboljše med njimi pa so zaplesale še na večerni finalni prireditvi. Prireditev v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in območne izpostave JSKD Žalec s producentko Tjašo Ferenc Trampuš je spremljala tudi tričlanska strokovna žirija v sestavi Tomaž Simetinger, Klavdija Žabot in Gašper Selko. Slednja je po koncu obeh polfinalov izbrala najboljše nastopajoče za finale, po koncu finalnega programa pa razglasila in podelila nagrade za 1., 2. in 3. mesto ter še posebno priznanje žirije. Svojega favorita med finalisti je izbralo tudi občinstvo.

Najboljši program po izboru občinstva je imela mladinska FS Mengeš.

V prvem polfinalu so nastopili: Folklorna skupina Mengeš člani; Akademska folklorna skupina KUD Študent 1. skupina; Mlajša veteranska skupina FD Kres; Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc; Folklorna skupina Leščeček; Folklorna skupina Klas Horjul – Folklorna skupina Šumnik Borovnica.

Akademska folklorna skupina KUD Študent – 2. skupina

V drugem polfinalu so se predstavili: Akademska folklorna skupina KUD Študent 2. skupina; Mladinska folklorna skupina Karavanke; Akademska folklorna skupina France Marolt; Mladinska folklorna skupina Mengeš; Folklorna skupina KD Sveta Ana; Folklorno društvo Gartrož. Strokovna žirija je v finale uvrstila sedem skupin: Mladinska FS Mengeš, Mladinska FS Karavanke, Tržič, AFS KUD Študent Maribor 1. skupina, FS ŽKUD Tine Rožanc, Ljubljana FS Klas Horjul – FS Šumnik Borovnica AFS France Marolt, Ljubljana in AFS KUD Študent Maribor 2. skupina

Akademska folklorna skupina KUD Študent – 1. skupina

Prvo mesto po izboru žirije – zmagovalka Državnega Maroltovega srečanja 2022 – tekmovanja odraslih folklornih skupin je postala Akademska folklorna skupina France Marolt, ki je tako ubranila naslov najboljših z zadnjega Maroltovega srečanja leta 2019.

Folklorna skupina Klas Horjul  in Folklorna skupina Šumnik Borovnica

Drugo mesto je strokovna žirija dodelila Akademski folklorni skupini KUD Študent – 2. skupina. Tretje mesto po mnenju strokovne žirije sta si razdelili Folklorna skupina Klas Horjul in folklorna skupina Šumnik Borovnica in Akademska folklorna skupina KUD Študent – 1. skupina.

Pomočnica direktorja JSKD Urška Bittner Pipan je podelila nagrade; Marino Kranjac je prejel Maroltovo plaketo

Pred finalno razglasitvijo najboljših treh mest in najboljše skupine po mnenju občinstva so bile na odru podeljene tudi Maroltove listine in plaketa JSKD za leto 2021, ki so jih za svoje delo na področju folklorne dejavnosti prejeli Marino Kranjac (Maroltova plaketa), Katica Adlešič (Maroltova listina), Marija Kapušin (Maroltova listina) in Ljudski pevci iz Luč (Maroltova listina). Pred razglasitvijo zmagovalcev je v dvorani vrelo od pozitivnega pričakovanja rezultatov.

Katica Adlešič je prejela Maroltovo listino.
Marija Kapušin z Maroltovo listino
Ljudski pevci iz Luč so prejemniki Maroltove listine.

Scenaristka, producentka in vodja tekmovanja Tjaša Ferenc Trampuš je najprej razglasila najboljši program oziroma skupino po mnenju gledalcev. Ti so s 1691 glasovi (od skupno 3197 glasov) ta naziv pripisali Mladinski folklorni skupini Mengeš.

Vodje skupin finalistk s člani žirije (foto: Janez Eržen)

Strokovna žirija je podelilla tudi posebno priznanje za glasbeno izvedbo in priredbo. Prejela ga je Folklorna skupina Mengeš člani, ki je sicer ostala brez finalnega nastopa, a v ocenjevanih elementih navdušila z glasbo. (sporočajo iz JSKD, kako se je razpletlo na letošnjem Maroltovem državnem srečanju minulo soboto v Žalcu)