Žiga Jurečič. Plačilo 100 evrov na dan za profesionalnega plesalca je nespoštljivo in absurdno!

Žiga in Enej Jurečič delujeta kot dvojec EZtwins in sta z zapisom na FB-ju in Instagramu dobro razburkala domačo in mednarodno plesno sceno. (Foto: Marija K. Orašanin)

V času, ko je profesionalno delo v pomanjkanju in nesigurnost o tem, kdaj pride naslednji projekt, konstanta, si kot skupnost ne smemo dovoliti, da izgubimo svojo integriteto, ponos in občutek lastne vrednosti zaradi strahu.
Uspešen in mednarodno priznan glasbenik Martin Garrix in njegova založba so se odločili, da posnamejo njegov novi video spot v Sloveniji, kjer je vlogo kasting agencije prevzela slovenska agencija ABCasting Agency, ki novači plesalce za sodelovanje pri snemanju. Iščejo šest profesionalnih plesalcev in za to ponujajo 100 evrov na dan. Ja, prav ste me slišali 100 evrov na dan. Ne samo da je to nespoštljivo in absurdno, ampak je tudi neprofesionalno s strani agencije, katera bi morala čim bolje zastopati in poskrbeti za dostojanstveno plačilo za svoje kliente (plesalce).

Martin Garrix bo očitno ostal brez slovenskih plesalcev.


V svojem ‘oglasu’ specifično izražajo, da iščejo izkušene profesionalne plesalce, a ko smo jih vprašali glede pogojev dela in plačila, so trdili, da bodo le statisti. Narobe. Plesalci niso statisti, ampak so umetniki in atleti, ki leta pilijo svojo veščino, da pridejo na raven profesionalnega plesalca in si zato tudi zaslužijo takšno spoštovanje in odnos.

EZtwins sta nastopila tudi v slovitem plesnem šovu World of Dance.


Vsi se zavedamo, da bo zaradi pandemije treba zategniti pas, stisniti zobe ter da se bodo projekti v zabavni industriji s plesalci počasi vrnili na raven, ki smo jo bili vajeni pred covid-19. In prav tu in zdaj je naša priložnost, da stopimo skupaj, se združimo, postavimo cene, komuniciramo glede naših standardov in znova ocenimo, kakšne so naše vrednote kot profesionalni plesalci in koreografi.

Matic Zadravec, Jan Marolt in Aljoša Moderndorfer v videu I like it


Pozivamo vse plesalce v naši skupnosti, da premislijo in preračunajo odločitev dela na projektih, ki spodkopavajo in izkoriščajo našo stroko, saj s tem sami sebi kopljemo jamo ter podaljšujemo trenutek, ko bomo obravnavani kot profesionalni plesalci na svetovni ravni. (je na družbena omrežja zapisal plesalec Žiga Jurečič kot repliko na sramotno nizek ponujeni honorar slovenske agencije ABCasting Agency, ki je iskala šest profesionalnih plesalcev in jih nato označila kot statiste. Vsebino besedila so podprli takoj tudi Jan Marolt, Rosalie Reya, Tjaša Žibert, Tajda Kožamelj, Miha Furlan, Nika Burazer, Aleš Trdin, Matic Zadravec, Maša Štucin, Ana Vičič, Aljoša Moderndorfer in še mnogi drugi.

Severina s slovenskimi plesalci, ki so …

Iz baze dostopnih podatkov lahko razberemo, da ABCasting Agencija deluje pod Elevent d.o.o., ki jo vodi Klemen Rupnik, na njihovi spletni strani pa se pohvalijo z naslednjim tekstom: “Smo slovenska casting agencija, ki se je v letu dni delovanja uspešno uveljavila v regiji. Ukvarjamo se s snemanjem TV-oglasov, kratkih filmov in fotografiranjem. Sodelujemo z blagovnimi znamkami svetovnega formata, kot so Game Of War, Honda, Land Rover, Jaguar, PowerShare, Milka, Dragons Of Atlantis … Naš odnos je profesionalen, vendar prisegamo na osebni pristop. Za vsakega člana ABCasting Agencije se skrajno potrudimo in poskrbimo, da je opažen vsakič, ko ustreza profilu, ki ga naročnik želi.”

… redni gostje njenih šovov in spotov.

Žiga je objavil svoje besedilo tudi v angleškem jeziku, saj mnogi slovenski plesalci sodelujejo tudi na mednarodni plesni sceni. Upam, da iz tega nastane tudi nek dogovor med plesalci oziroma cenik plesnih angažmajev, ki bi približno naredil red na tem področju.)


In the time where professional work is scarce and uncertainty of when the next job will come is looming over a lot of us we as a community must not lose our integrity, pride and self worth because of fear. A successful, internationaly renowned music artist Martin Garrix and his production company have decided to produce his newest music video in Slovenia where a casting agency (AB casting) is reaching out to dancers for hire. They are looking for 6 professional dancers and offering 100€ per day. Yes you heard me correctly, a 100€. Not only is this disrespectful and absurd but it is also unprofessional from an agency that should provide work and fair payment for their clients. In their description they are specifically looking for experienced PROFESSIONALS with a high skill in dancing. But when they were asked about conditions and payment they argued that the six dancers are mere extras. Wrong. Dancers are not extras but individuals that have been working hard on their craft for years to be where they are and deserve to be treated that way.
We are all aware that there will be cuts in the entertainment industry due to the pandemic and that dancers will be on the less fortunate side. Therefore the time to come together, unite, set prices, communicate about our standards and recalibrate our values as working dancers/choreographers is now.
To all our fellow dancers in the Slovenian community we urge you to consider accepting jobs like these which affect our livelyhood and possibility to rise in the entertainment industry to a status of a deservingly payed artist. We are paving the road to our future together.

P.S. Nekaj ur po objavi zapisa je ABCasting Agencija na svoji FB strani objavila naslednji zapis: “Dragi plesalci, Hvala vsem, ki ste se prijavili za sodelovanje v spotu Martina Garrixa. Prišlo je do odločitve, da prizora v katerem nastopa skupina plesalcev ne bodo snemali v Sloveniji, ampak v tujini.” In vendar se premika!