Ksenija Visket pred orientalskim plesnim maratonom. Orientalke smo zdrave punce.

Ksenija Visket organizira orientalski plesni maraton.

Pogovor s šefico Plesne hiše Zahir in organizatorko orientalskega plesnega maratona, ki se bo zgodil v soboto, 20. marca.

Draga Ksenija, v ponedeljek si se/ste se vrnile v dvorane. Kakšno vznemirjenje je v tebi in kako je potekal prvi dan?
Ja, vračamo se, juhej in končno. Kako, za koliko časa in pod kakšnimi pogoji, je bila velika dilema v teh zadnjih dveh tednih. Namreč nekateri so se že vrnili, so začeli takoj, ko so se ukrepi malo sprostili, nekateri so malo počakali, nekateri sploh v živo ne bodo začeli. Jaz sem si raje vzela čas in premislila kako in kaj. Poskušam poslušati želje tečajnic in poskušam narediti tečaje prijetne, sproščene in seveda ob upoštevanju vseh predpisov in ukrepov, kolikor je možno nemoteče. Priznam, da sem zelo vznemirjena in kot zmeraj imam malo treme. Začela sem v ponedeljek, 1. 3. 2021, in mislim, da sem dobro izbrala prvi plesni dan. Plesati z mojimi puncami na Ptuju je vedno užitek. Smo pa ugotovile, da smo se malo polenile in bomo morale ta prvi mesec malo obnoviti znanje.

Vabljeni na orientalski plesni maraton.

Pripravljaš pa tudi orient maraton ali tako nekako. To ni prvič, kajne? In opiši nam, za kakšen dogodek gre?
V bistvu sem se odločila za to plesno druženje zato, ker sem bila kar malo žalostna, ko sem ugotovila, da smo se slovenske orientalke v poplavi vseh teh online dogajanj malenkost izgubile. Ne strinjamo se vedno, pa tudi če povem po resnici, imamo kar precej drugačen način učenja in stopnjo plesnega znanja, in res je tudi to, da nimamo vedno časa za vse. Toda zdi se mi pomembno, da stopimo skupaj, da se podpremo in da spodbujamo ena drugo. Ta dogodek je tudi priložnost, da se naše učenke in naše plesne kolegice naučijo kaj novega, spoznajo drugačen pristop k učenju orientalskega plesa, spoznajo druge učiteljice, širijo dobro voljo in prav super se mi zdi, da vse (tako tečajnice in tudi učiteljice) skupaj podpremo to našo orientalsko plesno sceno. Torej gre za plesni dogodek plesni maraton, ki bo tekel v živo. Deset slovenskih učiteljic, deset različnih plesnih tem in natanko deset ur. Pravi maraton!!! Upam, da se bo našla kakšna plesalka, ki bo plesala na vseh desetih delavnicah, da ne rečem vseh deset ur. Ne, ni prvič, jaz orientalski plesni maraton organiziram že od leta 2009. Ponavadi je ta dogodek v mesecu maju, ko praznujemo svetovni dan orientalskega plesa. Vendar v drugačni obliki (manjše število učiteljic, z dobrodelno noto in v živo). Mogoče ga letos ponovimo tudi maja!

Urnik


Je takšen dogodek tudi praksa v tujini in čemu je pravzaprav namenjen?
V bistvu nisem tega zasledila nikjer drugje. Namenjen je skupnemu sodelovanju in predstavitvi slovenskih orientalskih učiteljic ter seveda upajmo na močni podpori slovenske orientalske plesne scene. So online dogodki, online festivali, online delavnice. Veliko virtualnega dogajanja in veliko plesanja … Mogoče celo preveč na trenutke. Jaz sem bila recimo januarja na 72-urnem plesnem maratonu, kjer so sodelovale plesalke z vsega sveta (od tu tudi zamisel), vendar je to za nas preveč. Tako sem se odločila, da slovenski maraton prilagodim na deset ur in samo za domače učiteljice. Seveda pa po maratonu vabim vse ljubitelje orientalskega plesa na online plesni šov. Tudi to se je v tujini zelo prijelo in sama sodelujem trenutno v dveh online šovih. Prvi je na Kan Zaman Golden Era Music & Dance Festival in pa na Bellydance Evolution Spring hafla.

Ksenija Visket načrtuje dogodke tudi vnaprej.

Kakšni so tvoji pomladni načrti oz. če upaš načrtovati tudi dlje kot samo recimo do poletja?
Ni počitka, ne želim se omejevati s tem, česar ne morem narediti, in ne želim se omejevati s tem, na kar resnično ne morem vplivati. Načrtujem do konca leta in načrtovani dogodki segajo tudi v leto 2022. Kaj se bo dogajalo, je odvisno od drugih vplivov in pa od denarja, ki ga bomo imeli na voljo. Načrtujem novo plesno predstavo, pravzaprav dve. Načrtujem festival, ki ga nisem lani izpeljala. Načrtujem Orientalski plesni maraton št. 2, če bo ta prvi lepo sprejet. Načrtujem potovanja … Predvsem pa načrtujem ostati zdrava!!! Upam, da bom vse načrtovano izpeljala, če pa ne, se bom prilagodila in razmišljala o tem takrat, ko bo čas za to.

(foto: Viztaphoto)

Kaj vse se je spremenilo v tvojem razmišljanju in dojemanju plesa/življenja v tem korona času oz. življenju, ki gotovo nikoli ne bo več enako, kot je bilo?
Trenutno ugotavljam, da mi zmanjkuje časa, zato spreminjam svoj urnik in ga prilagajam sebi in svojim domačim. Učim se biti boljša, boljša plesalka, boljša učiteljica in boljša oseba. Učim se uporabnosti besede NE. Ugotavljam tudi, da ima ta virtualni svet prednosti in veliko pomanjkljivosti, ki ti zelo hitro zlezejo pod kožo. Saj ne, da je slabo. Super je, da se lahko izobražujemo in rastemo na različnih ravneh. Vendar menim, da na dolgi rok zaslon ne more zamenjati živega človeka.

Si prebolela virus ali si med srečneži, ki ga ni, kot jaz?
Nisem imela virusa, kljub temu da sem bila cel čas v službi. Pa tudi moje tečajnice so bile po večini vse zdrave. Orientalke smo zdrave punce!!!
Kaj sporočaš plesnim kolegom/kolegicam ob odprtju vadb?
Pazite nase, na svojo okolico in zadržite trenutno največje bogastvo, ki ga človek lahko ima zdravje!!!!
Hvala in ostani zdrava.
Hvala, draga Barbra, veliki objem.