Vrhunska mariborska Odprta plesna scena! Mojca Ussar, Žigan Krajnčan in mlada generacija plesalcev!

Zlitje s samim seboj Žigana Krajnčana vas čaka na Odprti plesni sceni. (Foto: Borut Bučinel)

Trije plesni večeri Odprte plesne scene bogatijo kulturni utrip kot predfestivalski dogodki Festivala Lent, ki se bodo odvijali na velikem odru Lutkovnega gledališča Maribor. Vrhunska ekipa mladih plesalk iz Galerije plesa Maribor se bo premierno predstavila s predstavo Pot, v koreografiji priznane plesne ustvarjalke Mojce Ussar. Idejno je predstavo zasnovala iz misli Barbare de Angelis: “Potovanje med tem, kar si nekoč bil, in tem, kar zdaj postajaš, je tisto, kjer v resnici poteka ples življenja.”

Mojca Ussar postavlja na ogled novo predstavo.


Kako izraziti idejo niča preko petja, plesa, govora, performiranja in s prepletom vsega skupaj, je raziskovalno vprašanje, ki si ga Žigan Krajnčan zastavlja v svojem novem plesno-glasbenem solo performansu Zlitje s samim seboj. Zanima ga, od kje pridejo ideja, ton, gib, beseda, misel, in to raziskuje. Beseda, ki mu najbolj nazorno opiše izvor stvaritve/ustvarjanja, je beseda Nič. Vse, kar poskuša, je izraziti svojo vizijo celostne umetnine skozi enega samega človeka – in tej ideji dati gib in glas.

Vse mora ven (foto: Drago Videmšek)

Tretji večer začenjamo s predstavo Vse mora ven, ki je interaktiven gibalno-zvočni Prvenec PTL treh mladih umetnic: Petre Peček, Mance Trampuš in Alje Lacković. Projekt temelji na preizpraševanju in razširjanju vsakdanjih konceptov. Material izhaja iz raziskovanja osebnih zgodb, ki v prostoru tvorijo kolaž odnosov in čustev, bodisi z gibom, besedo ali zvokom. V družbi, ki stremi k iskanju smisla, performerke zanima tisto, kar na prvi pogled nima smisla.

Milnica Julije Pečnikar (foto: Sunčan Stone)

Za mladostno presenečenje bo ob zaključku letošnje OPS poskrbela izjemna mlada plesalka Julija Pečnikar s svojim plesnim solom Milnica, uprizorjenem po njenem konceptu in koreografiji, ob zvočni kulisi in prijetnih strunah viole v izvedbi romunske glasbenice in pevke Marie Ilinca Băcilă. Milnica je izvirna in domiselna umetniško zasnovana koreografija, ki poleti na milnatih mehurčkih časa, sarkastično niansiranih, tudi dobro namiljenih in iskrivo zasnovanih scenskih črticah. (sporoča Minka Veselič Kološa iz JSKD območne izpostave Maribor in vas vabi, da zaploskate plesalcem na Odprti plesni sceni v okviru festivala Lent v Mariboru)