Mira Marič. V pedagoškem delu zelo uživam, kajti delo z otroki je tako zelo zanimivo in pestro!

Mira Marič v predstavi Življenje je vrednota koreografinje Katje Vidmat (foto: Albert Podrekar)

Pogovor z baletno pedagoginjo Miro Marič iz Baletnega društva Postojna

Mira, pozdravljena. Ne vem, če junijska vročica produkcij, zaključnih nastopov že popušča, ampak pri vas ste imeli predstavo Slikar in baletka že pred dobrim mesecem dni, kajne? Zakaj si/ste pohiteli in kaj je bil navdih za to baletno pravljico, nad katero so bili navdušeni tako udeleženci/akterji kot obiskovalci?
Lepo pozdravljena, Barbra. Me veseli, da sem lahko po nekaj letih spet del zgodbe na tako čudovitem plesnem portalu. V baletnem društvu Postojna smo načrtovali predstavo z naslovom Slikar in baletka že spomladi 2020, vendar nam je žal pandemija prekrižala načrte. Primorani smo bili preseliti vaje iz dvorane na splet, gledališča so se zaprla in tako smo vse do letošnje pomladi čakali na izvedbo predstave brez omejitev. Izvedli smo tri ponovitve, dve predstavi v Kulturnem domu Postojna in eno v Kulturnem domu Cerknica. Ne da se z besedami opisati veselja otrok, ko so po dolgem premoru končno spet stali na velikem odru. Rahlo vznemirjeni, vendar ponosni so zaplesali pred polno dvorano.

Slikar in baletka (foto: Valter Leban)


Združevanje je bila glavna tema letošnje letne produkcije. Združevanje gibov, združevanje estetike, združevanje umetnosti. V zgodbi in režiji Ane Vogrin so nas plesalci v dveh dejanjih popeljali skozi proces slikarjevega ustvarjanja in nam predstavili znana dela iz sveta likovne umetnosti. Pod mojim in Aninim mentorstvom ter koreografijami so nastopajoči kot tudi gledalci spoznali dela likovne umetnosti, ki so jih skozi zgodbe ikonografij del, pripovedih o avtorjih in umetniškem obdobju poskušali pretvoriti v gibe. Več kot 70 plesalcev je v svojih točkah predstavljalo različna slikarska dela, ki so se jim poklonili skozi gibe in pozicije telesa, kot tudi s prečudovitimi kostumi. Poklonili pa so se tudi dvema lokalnima umetnikoma, Lojzetu Perku s Cerkniškim pustom in Eriku Lovku s Tangom ter tako pokazali na njun bogat slikarski opus. Zaključno predstavo smo izvedli v mesecu maju, ker nas v juniju čaka še opravljanje izpitov. Tako smo ravno med intenzivnimi pripravami. Učenci na izpitu prikažejo celoletno snov klasičnega baleta, kar je zanje še dodatna motivacija za trdo delo in vztrajanje na treningih vse do konca šolskega leta.

Ana in Mira s svojimi varovankami in varovanci po predstavi Slikar in baletka (foto: Valter Leban)

Je priprava takšne celovečerne predstave velik zalogaj? Si bila zadovoljna z vsem, kar si si zamislila?
Zamisel se je rodila že veliko prej, ustvarjanje skupaj z otroki pa je trajalo nekaj mesecev. Mogoče nam je letos po eni strani bilo malo lažje, ker smo, kot že prej napisano, to predstavo začeli ustvarjati že leta 2020, tako da so otroci že poznali zgodbo. Najprej smo se veliko pogovarjali o likovni umetnosti, o različnih obdobjih, umetninah in načinih slikanja. Potem se je pa začel proces. Otroci so si najprej sami ustvarili zgodbo, ki stoji za določeno sliko ali kipom, in to skušali upodobiti skozi gibanje. Nastale so zanimive koreografije, ki so bile podkrepljene s scenografijo izpod rok Anje Brelih in Silva Čuka ter kostumografijo Alenke Požar. Zgodba je potekala v dveh dejanjih, v prvem dejanju smo prikazali slikarjev atelje, v drugem pa galerijo, kar je zahtevalo menjavo scene med samo predstavo. Najpomembneje je, da otroci, tudi tisti najmlajši, stari komaj tri leta, dobijo izkušnjo nastopanja. Da se seznanijo z odrom in vsemi detajli, od luči, glasbe in zaodrja. To jih bogati in jim daje motivacijo za naprej.

Slikar in baletka (foto: Valter Leban)

Baletno društvo Postojna je uradno na sceni že od leta 2006, prej ste delovali kot del Društva ljubiteljev baleta Krasa s sedežem v Sežani. Tudi ti si del postojnskega društva že lep čas, kajne? Koliko in kakšna je zdaj tvoja funkcija v BDP-ju, saj se mi dozdeva, da nisi samo ena od baletnih pedagoginj in koreografinj, ampak nekaj več?
Otroci iz Postojne in okolice do leta 1999 možnosti za obiskovanje baletnih vaj niso imeli, saj je bilo to dosegljivo le za tiste, ki so jim starši omogočili baletno šolanje v drugih krajih. Pravzaprav je balet v Postojno prišel iz Sežane. Organizacijsko so Postojnčanom pri vzpostavljanju baletne šole pomagali Kraševci, saj je šolanje v šolskem letu 1999/2000 potekalo pod okriljem Društva ljubiteljev baleta Krasa in Brkinov iz Sežane. Baletno šolo je leta 2001 kot enega svojih programov javnega glasbenega šolanja za naslednja štiri leta prevzela Glasbena šola Postojna. Na začetku je bilo v baletno šolo vpisanih za en, pozneje pa za dva oddelka učencev. V začetku tega šolskega leta je postalo jasno, da si vadbe v baletnih copatkih želijo tudi mlajše deklice, ki se še ne morejo vpisati k baletu v okviru glasbene šole. Starši so na prve vaje pripeljali manjšo skupino deklic, ki so obiskovale postojnski vrtec. Kmalu se je izkazalo, da je v Postojni in okolici res veliko otrok, željnih baletnega znanja. Zato so 6. junija 2006 starši baletnikov in baletk ustanovili Baletno društvo Postojna. Tako se je vsako leto število članov večalo. Učenci, željni baleta, vsako leto skupaj z učiteljicami pripravijo dve produkciji. Izpostavila bi edinstveno predstavo ob 5. obletnici delovanja društva, ki so jo izvedli v plesni dvorani Postojnske jame. Bila je velik zalogaj, a je tako dobro uspela in tako močno odmevala, da je bila vredna vsega truda. Predstavo si je ogledalo okoli 700 gledalcev, ki so se v dvorano pripeljali z jamskimi vlaki. Baletnemu društvu Postojna sem se pridružila leta 2015. Ko sem se spoznala z otroki, sta me prevzeli njihova pozitivna energija in motiviranost. Hvaležni so za vsak korak, ki ga lahko odplešejo v dvorani ali na odru. Prav tako sem spoznala, da je tukaj prostor, kjer imam odprte roke za ustvarjanje, kar me navdihuje in mi daje zagon. Ker sem v Baletnem društvu tudi zaposlena, mi to daje neko varnost, ki jo v našem poklicu težko najdeš.

Slikar in baletka (foto: Valter Leban)

Poleg tebe poučuje še Ana Vogrin. Kako usklajujeta program, čemu pripisujeta največ pozornosti, kaj je najpomembneje sploh pri poučevanju baleta?
Tako je, trenutno sva dve učiteljici, ki poučujeva vse skupaj deset različnih starostnih skupin.
Najin cilj je, da otroci pridobijo čim več znanja na področju klasičnega baleta, da so dobro telesno pripravljeni in da kakovostno preživljajo prosti čas. Pomembna je tudi krepitev njihove samozavesti, kar pridobijo z nastopanjem. Mislim, da se z Ano lepo dopolnjujeva v smislu povezovanja kreativnosti in tehnike, saj vsaka od naju prihaja iz različnega plesnega ozadja, kar je na koncu dobra kombinacija.

Kako zanimiv je balet v Postojni? Koliko članov imate, od kod prihajajo in predvsem zakaj prihajajo?
Se mi zdi, da Postojna ni tako nasičena s plesnimi oziroma baletnimi šolami, kot so nekateri drugi večji kraji. Vidi se, da so otroci veseli in hvaležni, da imajo možnost plesati. Baletno društvo Postojna deluje v Postojni in Cerknici. Vse skupaj šteje okrog 70 članov, ki so iz vseh okoliških krajev. Prihajajo predvsem zato, ker omogočamo šolanje klasičnega baleta za vse otroke. Pri nas ovir za ples ni. Naše vodilo je misel baletne pedagoginje Ane Vovk Pezdir: “Neodtujljiva pravica vsakega otroka je, da svoje sanje in želje, povezane z baletom, tudi uresničuje.”

In kako baletno umetnost doživljajo vajini varovanci, kako držite korak s trendi današnjega časa?
Medtem ko najmlajše otroke navdušujejo lepa krilca, dresi, frizure, baletni kostumi in copatki, starejši otroci najdejo smisel v estetiki gibanja. Skozi baletne vaje se učijo vztrajnosti, ki je poplačana, ko stojijo na odru in so nagrajeni z aplavzom. Zato se trudimo vsako leto izvesti dve baletni produkciji in več nastopov, kot so recimo prireditve ob občinskem prazniku, jskd revije plesnih skupin ter drugih prireditev. Vsako leto tudi osvežimo program in kaj dodamo. Odprli smo program sodobni ples, za katerega je vedno več zanimanja. Pri sodobnemu plesu spodbujamo kreativnost otrok, izražanje čustev skozi gibanje, kar je za otrokov razvoj zelo pomembno. Zato spodbujamo naše učence k obiskovanju klasičnega baleta kot tudi sodobnega plesa.

V predstavi Katje Vidmar Življenje je vrednota (foto: Albert Podrekar)

Življenje te je pripeljalo v pedagoške vode. So se uresničile želje ali kljub temu pogrešaš oder v smislu nastopanja, sodelovanja s kakšnim koreografom ali pa angažma na križarki?
V pedagoškem delu zelo uživam, kajti delo z otroki je tako zelo zanimivo in pestro. Moje želje se uresničujejo vsakič, ko lahko ustvarjam, to napolni mojo dušo. Tudi predstave, ki jih sama ustvarjam kot koreografinja ali režiserka, me napolnijo. Seveda iskrica za oder v smislu nastopanja še vedno gori. Saj ne vem, če sploh kdaj ugasne. Po moje, da ne. Tako sem še vedno del ekipe Katja dance company, s katerimi sem večkrat nastopila v predstavi Življenje je vrednota, med epidemijo smo posneli tudi film omenjene predstave. Nedolgo nazaj sem zaplesala v videospotu Luka Basija za pesem Ljubav mog života. Tako da sem še vedno tudi plesno aktivna, kolikor mi seveda čas dopušča. Ker sem se z letošnjim šolskim letom vrnila s porodniške, je seveda težko usklajevati vse skupaj. Zavedam se, da čas odraščanja mojega sina prehitro beži, zato si želim biti čim več časa ob njem.

Mira in Luka Basi na snemanju spota

Prihajaš pa iz Prekmurja, našla si dom v Postojni. Si s plesom vsepovsod doma?
Tako je, ples živi v meni in z mano, ne glede na to, kje sem, in vesela sem, da lahko to strast do plesa širim naprej.

In kaj načrtujete v novi sezoni?
Poleti, natančneje avgusta, bomo izvedli poletne baletne delavnice v Postojni in Cerknici, ki bodo namenjene prav vsem, ki se želijo spoznati s klasičnim baletom. Potem se pa že začne novo šolsko leto. Nadaljujemo s programi klasičnega baleta in sodobnega plesa za otroke v Postojni in tudi Cerknici. Ker smo do zdaj imeli samo programe za otroke, smo letos odprli nov program za odrasle, in sicer balet fit, kjer se lahko ob razgibavanju odrasli spoznajo z osnovami baleta. Načrtujemo decembrsko predstavo in letno produkcijo spomladi 2023 ter ostale nastope na prireditvah, saj želimo svojim učencem omogočiti čim več lepih plesnih trenutkov.
Hvala in vse dobro želim!