Valentina Turcu. Vse njene ljubezni zbrane v Valentinovem 2018!

Leto 2018 bo Valentinino! (Foto: arhiv Valentine Turcu)

Sezona je bila intenzivna kot tri sezone v eni. Plesalci so se izvrstno prilagajali mesecem raznovrstnega repertoarja in nizali smo naslov za naslovom, gostovanja, potovanja, sodelovanja z drugimi državami in predvsem senzacionalne uspehe tako na mednarodni kot na domači sceni. Nabito poln Cankarjev dom že trikrat v tej sezoni veliko pove o vrhunskosti in priljubljenosti mariborskega Baleta v Ljubljani.

Jevgenij Onjegin balet SNG Maribor (foto: Tiberiu Marta)
Balet Jevgenij Onjegin se je zgodil na začetku sezone kot velika uspešnica in sem zelo ponosna, da sem za to stvaritev dobila Glazerjevo listino 2017. Prepričljivo najtežja predstava zame do zdaj in največji izziv za moje plesalce in soustvarjalce. Nekateri so prav blesteli v svojih vlogah, ki so jim po mnenju mnogih popolnoma pisane na kožo. Res je, da imam neizmerno rada mariborski Balet in da mi je velik užitek ustvarjati tovrstne poglobljene interpretacije velikih klasikov prav s temi plesalci. Moje delo temelji na inspiraciji, in tukaj jo zmeraj najdem.
Carmen balet SNG Maribor (foto: Tiberiu Marta)

Pomlad smo erotizirali s triptihom Favn-Carmen-Bolero in prodrli strastno v eno meseno kakovost giba, ki se kaže kot zelo provokativna in tako za plesalce kot gledalce ljuba izkušnja. Odmik od vsega mi je potem dalo obdobje ponovnega ustvarjanja baleta Carmen v Nemčiji, z Baletom Augsburg, ki je odprlo popolnoma nove poti, nove ljudi, povabila in nepričakovane možnosti za naprej. Ugledna revija Dance Europe Magazine se je udeležila predstave in dobili smo ‘immense standing ovations’, kot ga že dolgo v Augsburgu ni bilo.
Jevgenij Onjegin balet SNG Maribor (foto: Tiberiu Marta)
Ta ista svetovno znana elitna plesna revija v Londonu je že za Balet Slovenskega Narodnega Gledališča Maribor zapisala, da je predstava Jevgenij Onjegin triumf Slovenskega baleta.
Carmen v izvedbi baleta Augsburg (foto: arhiv Valentine Turcu)
V tem trenutku pripravljam celoten idejni, glasbeni, vizualni in dramaturški koncept za novo svetovno premiero baleta Don Giovanni v koreografiji Julia Arozarene, nahajamo se v Lausanni pri Bejart Balletu. S temi ljudmi se počutim kot doma. Premierno ustvarjamo balet, ki je v osnovi znamenita Mozartova opera, in je velik izziv prevesti in predelati glasbo ter ohraniti duh zgodbe skozi gib, dramaturgijo in režijo. Zelo se veselim drugačnosti v teatru in nikoli mi ni dolgčas ob toliko različnih umetnikih. Delno delamo v Švici, delno pa v Latviji. Medtem so še odprte razne nove možnosti v tujini, kjer so me ‘odkrili” in me vabijo k sodelovanju.
Valentina in Gil Roman, vodja Bejart Ballet na gostovanju pred tremi leti v Ljubljani.
Zatem prihaja Valentinovo 2018 – tega se zelo veselim, z ljubeznijo bomo okronali 25 let ustvarjalnosti in 128 premier v mojem življenju, ki so bile narejene z ljubeznijo in posvečene moji največji ljubezni – gledališču.
Z baletnim solistom Antonom Bogovim lani v Dubrovniku.
Prosti čas poleti posvetim – svoji drugi največji ljubezni … (je za naš portal komentirala iztekajočo se sezono in načrte za naprej plesalka, balerina, koreografinja in diva mariborskega baleta Valentina Turcu. Valentina po prihodnje leto praznovala 25-letnico ustvarjanja na baletnem in gledališkem področju.)

View Gallery 7 Photos