Kot posamezniki tečemo bolje in hitreje kot drugi, kot družba tečemo na mestu

Pri Mladinski knjigi so pred kratkim izšla štiri dela slovenskih avtorjev; v zbirki Nova slovenska knjiga sta izšla pesniška zbirka in roman (Marko Kravos, Kot suho zlato in Igor Karlovšek Bahamski dokument), v zbirki Prvenci je izšla knjiga Petre Koršič Furlanka je dvignila krilo, v zbirki Kultura so v predelani obliki zbrane kolumne Renate Salecl pod naslovom Tek na mestu.

Marko Kravos je zastavil novo zbirko pesmi kot mediteranske prigrizke in tako tudi označil razdelke. Knjiga pesmi je symposion, razkošna pojedina z duševno in meseno hrano. Pesnik nam jo servira v okušanje po malih zalogajih, ker so vtisi in arome močni (spremna beseda: Ivo Svetina, likovni elementi: Marjan Kravos).
 
Igor Karlovšek v svoji pisavi združuje aktualnost, berljivost in dobro poznavanje mrež, po katerih potuje imaginarni denar v času globalne ekonomije. Bahamski dokument, roman o naši žgoči družbeni stvarnosti in tajkunstvu, je hkrati tudi  družinska drama (risba na naslovnici: Kostja Gatnik).

Petra Koršič, ki se je v zadnjih dvajsetih letih predala več poklicem v literarnem sistemu (kritičarka, urednica, voditeljica pogovorov), je v tem času tudi pisala pesmi in jih revijalno objavljala. Njen prvi knjižni izbor je barvita "freska dvajsetih let življenja, mišljenja in literarnega ubesedovanja sveta" (I. J. Fridl) (spremna beseda: Alenka Jovanovski, oblikovanje naslovnice: Tanja Radež).
Renata Salecl v Teku na mestu z veliko občutljivostjo zaznava in opisuje nove pojave in spremembe v sodobni stvarnosti. Njene pronicljive analize in refleksije časa pomagajo razumeti, kako deluje ta svet. Zakaj se zdi, da kljub nenehnim pritiskom, da kot posamezniki tečemo bolje in hitreje kot drugi, kot družba tečemo na mestu? (oblikovanje naslovnice: Atelje Balant)

View Gallery 5 Photos