Trije koši, trije mostovi in akrobatski vlak. To so Dunking Devils.

Skupino Dunking Devils druži ljubezen do akrobatske košarke in do snemanja neverjetnih videoposnetkov, s katerimi vedno znova navdušujejo in promovirajo Slovenijo v svetu. Pred kratkim se je po spletu razširil video, kjer skačejo s Solkanskega mostu, zdaj pa že z novim videom razkrivajo svetu kotičke slovenske prestolnice. V njem prikažejo 3×3 ulično košarko v stilu Dunking Devilsov: s kupom norih akrobacij, usklajenih akcij in zvrhano mero ekipnega duha. Tokrat so Dunking Devils s tremi koši in šestimi trampolini sredi Tromostovja postavili do zdaj največje igrišče akrobatske košarke na svetu, na katerem je salte in zabijanje sočasno izvajalo kar 18 akrobatov.

"V duhu našega mota “Obstaja ena prava smer. Navzgor!” vedno razmišljamo o projektih, ki bodo navdušili. Zgodba treh košev na Tromostovju mi je še posebej pri srcu, saj je to prvi viralni video projekt, ki smo ga izvedli v središču naše domače Ljubljane. Veseli me, da smo uspeli v enem videu prikazati talent in znanje celotne skupnosti Dunking Devils. Nastopali so namreč akrobati iz cele Slovenije, stari od 13 do 26 let," je povedal Domen Rozman, idejni vodja Dunking Devils.
Video je posnet na Tromostovju, ki je prav gotovo najbolj slaven in arhitekturno edinstven ljubljanski most. Na mestu današnjega osrednjega kamnitega mostu je včasih stal lesen, strateško zelo pomemben srednjeveški most, ki je povezoval dežele severozahodne Evrope z Balkanom oziroma jugovzhodno Evropo. Pozneje mu je Jože Plečnik dodal še dva mostova, namenjena pešcem, saj so mu morali povečati kapaciteto zaradi nove tramvajske proge. Most danes predstavlja eno od večjih slovenskih turističnih znamenitosti, ki jo Dunking Devils želijo s svojim videom razširiti v svet.
Poleg opevanja slovenskih znamenitosti so Dunking Devils s tokratnim projektom podprli razvoj Samsung košarke 3×3 v Sloveniji. Košarka 3×3 je največji urbani ekipni šport na svetu. Dunking Devilsi že leta namreč nastopajo na finalnih tekmovanjih košarke 3×3 po vsem svetu, na lanskem finalnem turnirju FIBA 3×3 svetovne serije v Abu Dhabiju pa so vse do zmage spodbujali slovensko ekipo 3×3 Ljubljana-Brezovica. Na tekmovanjih svetovne serije in svetovnem prvenstvu se pomerijo najboljše ekipe državnih prvenstev, ki bo v Sloveniji letos potekalo 13. avgusta na Pogačarjevem trgu. Prvič v zgodovini pa bo Slovenija gostila tudi mednarodni turnir FIBA Challenger 3×3, ki bo potekal 18. in 19. avgusta v Ljubljani. Tudi tam bodo občinstvo zabavali Dunking Devils, ki bodo na nastopu poskušali podreti tudi nov svetovni rekord.
"Za projekt smo trenirali v dvorani z enim košem in dvema trampolinoma, nekatere akcije pa smo prvič poskusili kar na Tromostovju. Šele na lokaciji smo videli, kaj pomeni, da je v zraku naenkrat vsaj šest ljudi. Občutek je sicer nekako domač, saj si obkrožen s soskakalci, vendar te hkrati lahko to hitro zmede. Vedeli smo sicer, da zaradi same gostote akrobatov na tako majhnem prostoru obstaja večja verjetnost poškodbe. Žal smo kljub varnostnim ukrepom imeli dve nesreči. Je pa v centru Ljubljane vedno zabavno zabijati, saj so vate uprte oči domače publike," je svoj vpogled v ozadje snemanja na Tromostovju ponudil Maks Veselko, član Dunking Devils.
"Slovenska košarka 3×3 v svetu kotira zelo visoko, kar nedvomno dokazujejo rezultati naših ekip na vseh ravneh tekmovanj. Prav tako so ‘zaščitni znak” košarkarskih tekmovanj najvišjega ranga tudi Dunking Devilsi. Zelo vesel sem, da so se nam letos pridružili in da bomo tako skupaj ustvarjali novo poglavje izjemno uspešnega področja slovenske košarke, ga nadgradili ter postali še bolj prepoznavni in uspešni,” je sodelovanje opisal Matic Vidic, vodja tekmovanja državnega prvenstva košarke 3×3.
Če ste mislili, da so si po prej omenjenem podvigu fantje vzeli počitek, boste presenečeni. Ni še minilo leto od vsem poznanega videa akrobatskega zabijanja na premikajočem se vlaku, ko so Dunking Devils in Slovenske železnice 2. junija spet osupnili Slovenijo. Tokrat so v sodelovanju s tovornim prometom in ekipo Urban Roof sestavili 170 metrov dolg akrobatski vlak s trampolini, skakalnicami za BMX, rusko gugalnico in celo bazenom! Njihov najbolj nor video do zdaj so posneli kot promocijo SŽ Tovorni promet na največji evropski prireditvi s področja logistike v Münchnu ter v počastitev vseh slovenskih železničarjev in njihovih družin. V dogovoru s svetovno znanim portalom People Are Awesome je video ugledal luč sveta na dan železničarjev v spomin prihoda prvega vlaka na slovenska tla leta 1846.
“Po lanskem posnetku zabijanja po Bohinjski Progi je bilo dvigniti raven še eno stopničko višje res pravi izziv! Prepričan sem, da bi nam drugi železniški prevozniki ob ideji “Na vlak bomo postavili skakalnico za BMX, en vagon pa spremenili v 70 ton težak bazen,” preprosto rekli, da smo nori. Resnično me veseli, da je SŽ – Tovorni promet podjetje, ki se izziva ne ustraši. Zaupali so nam pri uresničitvi še enega resnično nepozabnega projekta svetovne klase. Čutili smo željo po skupnem uspehu in dobili 100-odstotno podporo na vseh nivojih, od direktorice do vodij postaj, strojevodij in drugih železniških delavcev. Ponosen sem, da lahko ta projekt poklonimo vsem železničarjem in njihovim družinam. So neverjetni ljudje in zaslužijo si priznanje!” je povedal Domen Rozman
“Logistika je področje, polno izzivov, v katerem lahko uspe le podjetje, ki se je pripravljeno vsak dan razvijati. Tako kot naše podjetje ima tudi akrobatska skupina Dunking Devils podobno filozofijo nenehnega razvoja in napredovanja. S svojim talentom so odlični promotorji Slovenije, delujejo povezovalno, postavljajo nove mejnike zmogljivosti človeškega telesa. Združitev obeh energij je obrodilo odlično sodelovanje, eden izmed rezultatov je tudi izviren promocijski film, ki je na največji evropski prireditvi s področja transporta in logistike v Münchnu požel veliko pozornosti naših poslovnih partnerjev, kupcev in naključnih obiskovalcev. Pokazali smo, da smo pripravljeni na vedno nove izzive in da ovir ne poznamo," je podvig neustrašne ekipe opisala Melita Rozman Dacar, direktorica Tovornega prometa Slovenskih železnic
"Največji izziv skakanja s kolesom na vlaku je bila širina vagona in posledično pristajalne bankine, saj bi me ob nepopolno izvedenem triku ali sunku vetra lahko hitro odneslo z vagona na tire. Težko je bilo tudi odmisliti tresljaje vlaka ob premikanju. Je bil pa to vikend, ki se ga bom spomnil celo življenje. Če bi mi kdo pred enim letom rekel, da bomo zgradili poligon na vlaku in po njem skakali, medtem ko se bo vlak premikal, bi se mu smejal. V skateparku, ki sem ga vajen, se osredotočam samo na izvedbo trika, zato mi je bilo zanimivo, na koliko drugih dejavnikov sem moral biti pozoren pri tem projektu," je edinstven dogodek komentiral Matej Žan, ambasador Urban Roofa.
… (Foto: Katja Pokorn)
"Občutek delati salte na premikajočem se akrobatskem vlaku je bil resnično vznemirljiv. Počutil sem se, kot da snemamo holywoodski akcijski film. Preplavljala me je mešanica adrenalina in strahu, zavedanje lastnih sposobnosti pa je bilo tisto, na kar sem se zanašal v ključnih trenutkih. Ponosen sem na mojstrovino, ki smo jo ustvarili. Video je dokaz, kaj je možno, ko se poveže in sodeluje toliko različnih sposobnih ljudi," je svoje občutke opisal Gašper Novak, profesionalni akrobat Dunking Devils. (so o svojih novih podvigih za naš portal sporočili iz skupine Dunking Devils)

View Gallery 11 Photos