V Trbovljah so plesali verzi

V Trbovljah, v Gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje (DDT), so 11. februarja plesali verzi, se razlivala proza in je vihrala poezija Ferija Lainščka v večeru Beseda-Ples, v organizaciji Knjižnice Toneta Seliškarja in v sodelovanju z Glasbeno šolo Trbovlje.

Kim Kern, Maša Repovž in Jana Repovž …
Pobudnica tega kulturnega dogodka, plesnega večera v objemu poezije, je bila direktorica knjižnice Toneta Seliškarja Simona Solina, ki je povabila v goste mladi rod trboveljskega sodobnega plesa, plesalke, ki so maturirale na SVGŠL Umetniški gimnaziji za ples Ljubljana in se jih še lahko ujame v mestnem okolišu. Prva se je iz Trbovelj na plesno gimnazijo v Ljubljani napotila Kim Kern, ki danes vodi oddelek za sodobni ples GŠ Trbovlje, naslednja je že bila Maša Repovž, njej je sledila tudi njena sestra, lanska maturantka Jana Repovž.
… Živa Kadunc in v ozadju Katra Hribar Frol …
In tako kot sta svoj čas plesala in ustvarjala za svoje Trbovlje  gimnazijca Kim Kern in Nik Rajšek, sta se tokrat odzvali vabilu tudi učenki drugega letnika umetniške gimnazije za ples Klara Drnovšek Solina in Živa Kadunc. Na odru pa je zaplesalo več kot 40 plesalcev, učencev oddelka za sodobni ples GŠ Trbovlje, in še tisti najmlajši iz vrst pripravnic. Poplesavale so nogice, žuborele besede in se korakoma zlivali verzi, v koreografijo pa jih je ubrano spela Kim Kern.
… Klara Drnovšek Solina …
Za glasbeno spremljavo je poskrbel kitarist in pedagog na GŠ Trbovlje Emir Ibrakić, ki je v trenutku navdiha še ujel odskok Kim Kern in jo dvignil v akrobatske plesne višave. Navdušeni gledalci, ki so skoraj zapolnili 450 sedežev veliko dvorano DDT, so kar burno pozdravili ta kulturni dogodek. Glavni gost večera je bil literat  in pesnik Feri Lainšček, ki je ob koncu programa dejal, da je bilo to zanj nekaj povsem novega, še ne videnega, nov način umetniškega pristopa k literarni besedi in poeziji, pa še dodal, da mu je bil večer zelo všeč.
… (foto: Andrej Udovč, DDT)
Direktorica Simona Solina pa je že napovedala, da ima v mislih nov scenarij za naslednje leto. To sicer ni bil prvi trboveljski večer literarne besede in plesa. Prvikrat se je zgodilo že februarja 2012, ko je direktorica Solina prišla na dan z idejo o plesno-literarnem večeru ob praznovanju državnega kulturnega praznika. In potem se je zgodilo, sicer v malem prostoru knjižnice med prostimi prehodi prepolnih knjižnih polic, ko se je zavrtel Povodni mož dr. Franceta Prešerna in je zaplesala Urška Andreja Rozmana Roze. Takratno zanimanje gledalcev je botrovalo, da se je ta kulturni dogodek v objemu plesa in literature selil v večje prostore mesta, namenjene kulturi, letos pa se le uspel usidrati še v veliki dvorani DDT. (je za naš portal zapisala plesna kritičarka Daliborka Podboj po ogledu plesnega večera v Trbovljah)

View Gallery 5 Photos