V Los Angelesu tudi slovenska plesalka, ki pa ni Nika Kljun, ampak Ksenija Visket!

Ksenija Visket potuje v Los Angeles. (Foto: osebni arhiv)

V soboto, 24. avgusta, bodo v Los Angeles uprte vse oči orientalskih plesalk, kjer bo desetletno delovanje obeležil največji orientalski plesni ansambel Bellydance Evolution. Plesno praznovanje bo s svojo solo točko na otvoritvenem šovu na odru El Portal Theatra v severnem delu Hollywooda obogatila tudi mariborska učiteljica, plesalka orientalskega plesa ter neutrudna vodja Plesne delavnice Zahir, Ksenija Visket.
Ksenija se na svoje štirinajstdnevno plesno potovanje čez lužo odpravlja pet dni pred dogodkom. Kot ena redkih je prejela prestižno ‘plesno štipendijo’ ADP (Artistic Development Program), ki ji omogoča intenzivni trening z glavnimi koreografinjami in sodelovanje na treningih za veliki gala šov. Priložnosti, da svoje plesno znanje na dodatnih plesnih delavnicah poglobi, tako gotovo ne bo zamudila.

Ob 10. obletnici skupine Bellydance Evolution bo zaplesala tudi Ksenija Visket.

Bellydance evolution je leta 2009 ustanovila koreografinja in učiteljica orientalskega plesa Jillina Carlano. V želji, da svetu predstavi lepoto in visoko umetniško raven orientalskega plesa, je z ekipo najožjih sodelavcev ustvarila štiri čudovite plesne predstave, ki so prepotovale vse celine in povezale plesalke orientalskega plesa po svetu. Na desetletni poti so se kar dvakrat ustavili tudi v Mariboru. Plesna delavnica Zahir (Tomaž in Ksenija Visket) sta jih s predstavo Dark site of the crown prvič gostila leta 2012, tri leta pozneje pa še s predstavo Alice in Wonderland. Njihovo tesno sodelovanje je še danes zelo povezano ter tako z največjim ponosom tudi v PD Zahir skupaj pišemo zgodovino orientalskega plesa.

… (foto: Slavko Rajh)

Ko se pojavi vprašanje orientalskega plesa v Mariboru, je odgovor Hiša Zahir – Plesna delavnica Zahir, na čelu katere neutrudno stoji karizmatična Ksenija Visket. Svojo plesno pot je začela kot plesalka sodobnega plesa in šov plesa pri takrat najbolj znani plesni skupini Stil. Po daljšem premoru se je pred 16 leti vrnila in se navdušeno vključila v takratni orientalski svet. Zasluge, da se Slovenija redno vrisuje na orientalski zemljevid sveta, gre pripisati prav njej, saj sodeluje z največjimi svetovnimi zvezdami orientalskega plesa in se tako lahko tudi slovenske plesalke učijo od najboljših, skorajda legend, katerih delavnice vsako leto organizirajo v Mariboru. Želja je rasla in odločitev je padla. Oktobra 2008 je v središču štajerske prestolnice nastala prava mala orientalska oaza, ki ji je ime Hiša Zahir. Tu domujeta KUD PD ZAHIR in plesna skupina Raqs Al Zahir. V Hiši Zahir so svoj dom našle tudi tečajnice, učenke in plesalke orientalskega plesa, ki lahko izbirajo med šestimi različnimi skupinami, razdeljenimi po stopnji plesnega predznanja in po letih. (so sporočili iz Hiše Zahir in s ponosom napovedali udeležbo Ksenije Visket na praznovanju največjega orientalskega plesnega ansambla na svetu Bellydance Evolution, ki praznuje deseto obletnico)