Urška Centa in Marco de Ana. Zgodbe o pticah. Cikel flamenka Noches de tablao

Urška Centa in Marco de Ana

V petek, 9. julija, ob 21. uri se bo odvila prva predstava flamenka iz cikla Noches de tablao, ki se iz najbolj intimnega teatra v središču Ljubljane seli na večji oder. Odslej bodo flamenko ritmi v različnih plesno-glasbenih zgodbah odmevali v Klubu Cankarjevega doma. Za začetek Urška Centa gosti španske umetnike, kar gotovo pomeni, da bo to odličen začetek v vroče poletje in novo sezono. Cikel bo s plesno-glasbenim performansom Zgodbe o pticah, ki ga soustvarja z Urško Centa, na Dunaju rojenim harmonikarjem srbskih korenin Nikolo Zarićem in španskim tolkalcem Carlosom Rondo, odprl Marco de Ana. Mednarodna zasedba svojo ustvarjalno fascinacijo išče v pticah in predstavlja alegorijo ptičjih vedenj in govoric, ki se zrcalijo v človeškem. Protagonista Marco de Ana in Urška Centa skozi ples iščeta živalskost, preprosto in surovo lepoto giba ptice, in v gibu sodobnega flamenka komunicirata z glasbenikoma. Zgodbe o pticah sestavljajo koreografije, besedila, pesmi in ritmične skladbe, med seboj prepredene zvočne in vizualne teksture.

Koreograf in plesalec sodobnega flamenka, Marco de Ana, umetnik avstrijskih korenin, predstavnik seviljske flamenko avantgarde je že skoraj dve desetletji desna roka slovitega Israela Galvána. V svetu, kjer je pogosto merilo za uspeh tako imenovani ‘flamenko gen’ ali rojstna pravica do flamenka, je Marcu de Ani uspel veliki met, kljub temu da ni nikoli skrival svojega avstrijskega porekla. To je bilo vedno pomemben del njegovega umetniškega podpisa, s katerim flamenko uporablja kot univerzalno odrsko govorico, neodvisno od prostora nastanka.

Napovednik predstave Zgodbe o pticah

Julija bo njegov prihod pri nas oznanil vrnitev cikla flamenka Noches de Tablao. Cikel predstavlja sveže umetniške iniciative na področju flamenka, ki med seboj prepletajo disciplini žive glasbe in plesa. Oblikujejo ga glasbeno-plesni dogodki, na katerih gostujejo mednarodne zasedbe umetnikov iz raznolikih držav, ki se bodo posebej za to priložnost povezale s priznanimi domačimi avtorji. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci in vzpostavlja dialog med flamenkom in drugimi umetniškimi žanri z željo, da bi vanje vnesli sveže ustvarjalne perspektive. V Ljubljani bo vodil tudi intenzivne delavnice flamenka za plesalce in performerje, ki bodo potekale v Španskih borcih. Več informacij in nakup vstopnic za predstavo najdete na tej povezavi. https://www.cd-cc.si/kultura/gledalisce-in-ples/mala-terasa-sredi-ljubljane-marco-de-ana-zgodbe-o-pticah-historias-de (sporoča plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Urška Centa z ekipo in vabi na prvo predstavo Zgodbe o pticah v Cankarjev dom 9. julija 2021 ob 21. uri)