Tim Dolinšek. Baletni klasi na madžarski akademiji so naporni. Glavni profesor ubija.

Na madžarsko akademijo sem bil povabljen na poletnem seminarju DANC v Piranu. Povabil me je rektor šole Gyorgy Szakaly, ki je tudi moj glavni profesor baleta. Odločil sem se, da poizkusim, ter sem uspešno prestal avdicijo na koncu avgusta.

Počutim se super, vzdušje v šoli je zelo prijetno in vsi profesorji ter drugi delavci šole (oskrbniki v dijaškem domu) so zelo prijazni in z veseljem pomagajo. Zelo mi je všeč raznolikost profesorjev. Vsak profesor ima drugačen stil in tako odneseš največ od ur. Klasi so zelo naporni, še posebej pri glavnem profesorju baleta, ki nas tako rekoč ‘ubija’ od dela. Na začetku mi ni bilo ravno všeč, da se balet začne že ob 8. uri zjutraj vsak dan razen nedelje, vendar sem se hitro navadil.
Med klasi profesorji večinoma govorijo v madžarščini, ampak se hitro naučiš osnov, tako da veš, kaj zahtevajo od tebe. Tudi na splošno Madžarom angleščina ravno ne leži, kar zna biti včasih težava, ampak ničesar takega. Trenutno imam pet predmetov: balet, repertoar, pas de deux, improvizacijo in modern. Najbolj mi je všeč pas de deux, najbolj naporen pa je repertoar.
Vpisan sem v 7. razred – 1. letnik študijskega programa, ki traja tri leta. (je za naš portal komentiral začetek šolskega leta na znameniti Hungarian Dance Academy v Budimpešti mladi baletni plesalec Tim Dolinšek, ki se je po končanem tretjem letniku baleta na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana udeležil avdicije in jo uspešno opravil ter postal priden madžarski študent poleg kolegov in kolegic iz Madžarske, ZDA, Japonske, Nemčije, Italije, Švedske, Turčije, Srbije …)

View Gallery 4 Photos