Tanja Vojnović je prva med swingerji

V začetku januarja, natančneje med 9. in 11., se je v Budimpešti odvijal mednarodni West Coast Swing BudaFest festival. Dogodka se je udeležilo okoli 700 plesalcev s celega sveta, med njimi pa so bili tudi slovenski navdušenci te zvrsti. Festival poleg plesnih delavnic zajema tudi plesna tekmovanja v kategorijah Jack & Jill, Strictly in Classic. V kategoriji Newcomer Jack & Jill sem prvo mesto v paru s Poljakom Damianom Gruzsczynskijem zasedla tudi jaz.

Ta festival je eden večjih festivalov West Coast Swinga v Evropi, zato odločitev za udeležbo ni bila težka. Je dobra energija, filozofija učenja je drugačna, učitelji so vrhunski. Je pa tudi sicer prijetno, ker srečaš prijatelje s celega sveta. In taki festivali nas združujejo. Zmaga v tej kategoriji je potrditev, da sem na dobri poti plesanja West Coast Swinga glede na stanje v Sloveniji. Morda tudi dobra popotnica za boljši razvoj le-tega. Želim si, da ga pleše čim več ljudi, vendar pot ni ravno lahka, saj prevladujejo drugi plesi, a optimizem ostaja. West Coast Swing tečaje in delavnice učim pri Studiu Dansa. Prej pa sem plesala hip hop.
Swing sem začela plesati leta 2007 in se posvetila zvrstema lindy hop in balboa. Od leta 2008 redno obiskujem swing in West Coast Swing delavnice v tujini in se tako izobražujem pri svetovno znanih učiteljih. Od leta 2011 dalje pa se posvečam West Coast Swingu. Ta ples mi daje širino izražanja in spoznavanja pomembnosti tehnike pri plesu. Všeč mi je, ker je ples lahko zapeljiv, mehek, sproščen, hkrati pa omogoča igranje z ritmi in improvizacijo na različno glasbo. West Coast Swing bomo ponovno lahko plesali tudi v Sloveniji na festivalu WCS Insomni, ki se nam obeta v med 1. in 5. oktobrom. (je za naš portal komentirala udeležbo in zmago na mednarodnem festivalu swinga v Budimpešti plesalka in pedagoginja Tanja Vojnović)