Svetovna plesna atrakcija May B v Ljubljani!

May B (foto: Herve Deroo)

Maguy Marin je za May B izumila gibanje, ki je na meji gledališkega in plesnega medija. “Delo, ki se navdihuje v literaturi Samuela Becketta, nam je služilo kot podlaga za skrivno dekodiranje naših najbolj intimnih, najbolj skritih, najmanj znanih kretenj.”

Oglejte si odlomek iz predstave May B s tako značilnim gibanjem skupine Maguy Marin.


V May B je v resnici uporabljen le en fragment Becketta – uvodna vrstica iz drame Konec igre: “Končano, končano, skoraj končano, skoraj mora biti končano.” Toda ta fragment je ključen za koreografski princip Marinove. Namreč, ves Beckettov jezik ima glasbeni utrip in vzorec, toda bolj ko so njegova dela minimalistična, bolj se približujejo koreografiji, plesu besed in tišine. To je tisti skoraj abstraktni Beckett, ki ga Marinova v May B izredno uspešno prikliče.

(foto: Herve Deroo)

Deset plesalcev je videti komajda človeških; z obrazi, pomazanimi s ponavljajočimi se gibi, ki se mešajo z govorom, povsem izkrivljenim od ritmičnega godrnjanja in vzdihovanja. So kot destilat vseh Beckettovih likov, skupnost zapuščenih duš. A s trajanjem se tudi v tej skupnosti oblikujejo posamezniki: Lucky in Pozzo; Clov skrbi za Hamma na invalidskem vozičku … romantična glasbena izbira (Schubert in Gavin Bryars) se morda zdi v nasprotju s strogostjo in brutalnostjo sveta, kot ga vidi Marinova. A ravno zato deluje kot odličen kontrapunkt, ki še dodatno zaostri razpoloženje, hkrati pa ga napolni s posebno in enkratno lirično lepoto. (Vabljeni na predstavo plesne skupine Compagnie Maguy Marin, ki bo gostovala 31. maja ob 19.30 v Gallusovi dvorani. Ikonična predstava iz leta 1981 je delo, ki ga morate videti.)