Lia Lačen. Cilj je postati najboljša plesalka na svetu!

Lia Lačen je trdno odločena, da uspe v plesnem svetu. (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Spoznajte osemnajstletno Lio Lačen, kandidatko akcije Mladi upi Zavarovalnice Triglav.

V plesnem svetu je Lia Lačen že dolgo zelo prepoznavno ime urbane plesne scene. Osemnajstletna Lia je letošnja nominiranka akcije Mlad upi Zavarovalnice Triglav in prihaja iz Ljubljane. Je nadobudna mlada plesalka tekmovalnih modernih plesov. Eden njenih najljubših citatov, ki ga je prvič slišala na tekmovanju v Zagrebu, je: “Če ti ne predstavlja izziva, te ne spremeni.” Spomni se trenutka veselja in motivacije, ko so izjemni koreografi z vsega sveta pripovedovali zgodbe o svojem uspehu. Takrat je začela razmišljati, da lahko postane, karkoli hoče, če se za to odloči. Zastavila si je cilj, da bo postala najboljša plesalka na svetu.

Lia Lačen pleše že od malih nog.

Ples jo navdihuje že od otroštva, ko je vedno rada hodila na vaje, saj so se na njih zabavali. “Uživali smo v dobri glasbi in ni nas brigalo, kakšne predsodke so imeli o nas drugi,” o svojih začetkih pove mlada plesalka. Z leti pa je opazila vedno več pritiska okolice. Od sebe je pričakovala nemogoče in se obremenjevala z majhnimi napakami. Kljub temu pa ji ples predstavlja užitek. Obožuje poslušanje glasbe in učenje novih plesnih zvrsti. Do zdaj se je preizkusila v baletu, sodobnem plesu, stepu, housu, poppingu, dancehallu, dupstepu in številnih drugih zvrsteh. Rada pa pogleda tudi druge plesalce: “Uživam pa tudi v gledanju izjemnih plesalcev, še posebej tistih, ki znajo res dobro nadzorovati svoje telo. To so Diana Matos, Natalie Bebko, Ysabelle Capitulé, Johny Blaze, Paradoks, Kefton, Batalla itd.” Njen trener Nejc Osovnikar pravi, da Lia svoje nadpovprečne plesne sposobnosti kaže že od začetka svoje športne poti in v generaciji izstopa v svetovnem merilu. O njenih rezultatih pa doda: “Že v prvem letu po napredovanju v višje starostne kategorije redno dosega najvišje rezultate v konkurenci starejših tekmovalcev.”

(foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Njena vzornica je petindvajsetletna Kyoko, ki prihaja iz Japonske in pleše več plesnih zvrsti, med katerimi so hip-hop, jazz in soul (party plesi). “Občudujem njeno strast, disciplino in njen unikaten plesni slog,” o svoji vzornici pripoveduje nadobudna plesalka.

Od nekdaj je osvajala pokale in kolajne.

Liina želja je zmagati na plesnem tekmovanju Juste Debout, na katerem je leta 2016 prvo mesto osvojila njena vzornica Kyoko. Njen cilj pa je tudi zmaga na tekmovanju Summer Dance Forever. V prihodnosti si želi študirati v tujini, v Parizu ali Los Angelesu. Z učenjem angleščine in francoščine se že pripravlja na študij v tujini. Opravila je že francoski izpit DELF na ravni A2.

(foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Mlada plesalka zaključi z željami: “Moje želje so končati študij v tujini, potem pa tekmovati po svetu in deliti svoje znanje. Poleg učenja po svetu bi rada plesala tudi za zelo znane pevce, kot so Chris Brown, Rihanna, Jennifer Lopez, Usher in Justin Timberlake. Čeprav sem leta 2016 že plesala z Justinom Biberjem na koncertu v Zagrebu, vem, da bo za dosego mojih ciljev potrebnega še ogromno truda.”

Lia je bila gostja oddaje Parada plesa 25. marca 2018.

Glasovanje za Mlade upe še ni odprto, vas bomo pa vsekakor obvestili, ko bo štart, da glasujete za obe nominirani plesalki, Lio Lačen in Nežo Colja, in jima izpolnite plesne sanje.