Spomini. Ob idejah Tomaža Ambroža ni bilo nič težko in nič nemogoče

Mimi in Matej sta se zavihtela kot v starih časih. (Foto: Marko Mesec)

Prejšnjo soboto se je pod kupolo v Župančičevi jami v Ljubljani odvijalo srečanje nekdanjih in sedanjih plesalcev, plesalk, pedagogov, pedagoginj Plesnega kluba Urška, ki je letos znova odprl svoja vrata.

Na srečanju pod kupolo …
Organizatorka in sedanja vodja PK Urška pod kupolo Mimi Marčac Mirčeta je na žuru tudi odplesala rokenrol točko s svojim nekdanjim soplesalcem Matejem Cviklom.
"Članica PK Urška sem od vsega začetka, se pravi 28 let. Prvi spomini so neizmerna volja ljudi, ki smo jo začeli. Bili smo zares tim in družina. Drugače pa prvi novoletni žur in Bognasera signorita, ki sva jo takrat z Matejem Cviklom odplesala. In zvečer smo Metka (Mesesnel Bizilj, op. u), Barbara (Nagode Ambrož, op.u) in jaz plesale in pele na playback ‘In the mound’ od Swing Sisters. Fantje, Primož Bizilj, Jadran Živkovič in Uroš Andič, pa Swan lake padekater v stepkah. Res smo garali in se znali tudi zabavati.
… Metka Mesesnel Bizilj, Nataša Ambrož in Blaž Pocajt s tortami …

Ponosna sem na veliko njih. Aleš Čuček je v compani v Nemčiji, v katero si je želel priti. Nekateri vodijo svoje plesne šole. Saša Volk, Damjan Gorjup, Darja Šuster, Siniša Bukinac. Kjara Starič, Azra Selimanovič, Tanja Lavšin Kucler. Nekateri so direktorji velikih firm, kot na primer Gregor Cesar. Dela ne nadaljujem sama, smo tim, pomagajo vsi. Predvsem Bojan Mirčeta, Sabina Žabjak, Nataša Ambrož, Metka Mesesnel Bizilj in vsi učitelji in receptorji. Me je pa strah, ker takega, kot je bil Tomaž (Ambrož, op. u), ni. Bil je moj plesni oče in me takoj brcnil v rit, če sem se hotela malo ustaviti in zadihati. Vsakič ko me prime panika, ga začutim ob sebi. Tudi ti, Barbara, si ena dobra vila, ki pomagaš. Za to ti iskrena hvala.
"
… Metka Mesesnel Bizilj …
Metka Mesesnel Bizilj, prav tako dolgoletna članica Urške, pa razmišlja: "V letu, ko se je odprla plesna šola Urška, je moj plesalec odhajal na služenje vojaškega roka, zato sem bila zelo vesela ponudbe, da se pridružim učiteljskemu timu. Od samega začetka sem bila del te uspešne plesne zgodbe in tako se je tudi pričela moja pedagoška pot in pripadnost Urški. Nešteto spominov se je nabralo, bili so uspehi in neuspehi, solze sreče in solze žalosti, a ob neizmerni energiji in idejah Tomaža Ambroža, nič ni bilo težko ali nemogoče.
… Ana Mesec je odplesala svoj zadnji ples s soplesalcem Juretom Bergantom, na fotografiji pa je uvod v plesno točko z Matejem Krajcerjem …

Spominjam se, ko nas je odpeljal v Župančičevo jamo, v velik betonski prostor, ki je na stropu imel ogromno luknjo, in nam povedal, da bo to naš novi plesni dom. In čez dva meseca je namesto luknje v stropu stala čudovita steklena kupola in pod njo velika, urejena plesna šola. V 28 letih dela je skozi naše plesne dvorane odplesalo ogromno plesalcev in ponosna sem na vsakega. Na triletnike, ki sem jih naučila čisto prvih plesnih korakov, na mlade pare, s katerimi sem prebrodila tremo na prvih tekmovanjih, na vrhunske tekmovalce, ki so kljub uspehu ostali "moji otroci", pred vsem pa srčni ljudje, ki v duši ostanejo plesalci tudi po končani karieri. Na našem petkovem srečanju so me vprašali: " Metka, a je sploh kdo, ki ga ti nisi učila plesati? " Ja, res jih je veliko, ampak zelo se veselim tudi vseh tistih, ki še pridejo …"
… (foto: Marko Mesec)

View Gallery 6 Photos