SNG Opera in balet Maribor. Začenjamo z rednimi treningi in vajami, ki so prilagojeni razmeram …

Mariborski balet se počasi vrača v baletno dvorano in nadaljuje s pripravami. (Foto: Švarc)

V Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor ponovno začenjamo z rednimi treningi in vajami, ki so prilagojeni razmeram, da zagotavljajo največjo možno varnost vseh naših zaposlenih. Balet bo tako izvajal redni class v dveh skupinah, vaje za Carmino Burano in Nanine pesmi pa bodo tudi potekale v manjših zasedbah.

Edward Clug pripravlja Carmino Burano.

Uprizoritev Carmine Burane je skoraj pripravljena na premiero. Koreografske vaje so pri koncu, scenografija in kostumi so pripravljeni. Čim bo mogoče, bodo na sporedu zaključne vaje s celotno zasedbo. Predstavo bomo našemu zvestemu občinstvu premierno predstavili takoj, ko bo to mogoče. (sporočajo iz mariborskega baleta veselo novico, da nadaljujejo s pripravami za dokončanje načrtovanih predstav, in sicer Carmine Burane v koreografiji Edwarda Cluga, katere premiera je bila napovedana za 6. november, in Nanine pesmi v koreografiji in režiji Valentine Turcu, ki je načrtovana za 1. december.

Valetnina Turcu se je lotila Frana Milčinskega Ježka.

Razmišljanja Valentine Turcu o projektu: “Izhodišče projekta je glasbena slikanica Nanine pesmi, ki predstavlja manj znano Ježkovo poezijo v interpretaciji Nane Milčinski – sedemnajst pesmi je pesnik napisal o svoji vnukinji, na njeno pobudo pa so bile uglasbene in so izšle v sklopu zbirke Preprosta ljubezen. Predstava, namenjena najmlajšemu občinstvu, bo prehajala iz pesmi (konvencije koncerta v živo) v plesno-gledališko predstavo in prek kontekstov video projekcije ter pripovedi slikala zgodbo o odraščanju deklice ob dedku in spoznavanju njunega skupnega vesolja risarij, igračk ter sanjskega sveta. Srečanje dedka in vnukinje želimo v kontekstu tega interdisciplinarnega projekta prikazati kot srečanje dveh generacij v posebnem ambientu – v miru, ki ga človek lahko doživi samo ob koncu in na začetku življenja.”)