Slovenska salsa ambasadorja Varja Vitorovič & Rok Cerkvenik. Red na plesni sceni.

Varja in Rok sta edini slovenski profesionalni salsa par.

Za NPK (Nacionalna poklicna kvalifikacija) plesalec/plesalka in koreograf/koreografinja sva se odločila zato, ker si želiva malo več reda na slovenski plesni sceni. Zdi se nama namreč, da je titula plesalec ali koreograf nekaj, kar si pridelaš in prislužiš z leti vaj, treningov, nastopov in odrekanj. Prav to pa NPK zahteva že kot pristopni pogoj in tu sva se v tem našla. Vsa ostala priznanja in izobraževanja so za učitelja plesa in ne zahtevajo predhodnega plesnega znanja. Torej si lahko vsak izobraževanje plača, se nauči in opravi izpite brez kakršnega koli plesnega predznanja. Tako postaneš učitelj plesa, ne pa plesalec in/ali koreograf.

Na podelitvi certifikata z Brankom Padjanom, ki je “zadolžen” za pridobitev NPK certifikata.
Potem pa je tu še problematika iz najinega plesnega področja – področje salse in brazilskega zouka, kjer se že 16 let aktivno udejstvujeva doma in po celem svetu kot plesalca, inštruktorja in koreografa. Namreč na najinem področju ne obstaja nikakršno izobraževanje. Znanje sva si pridobivala po svetu pri največjih mojstrih ter hkrati najinih mentorjih: Nelson Flores, Elder Sanchez, Willem Engel, Ludek in Pavla Luzny, Sekou McMiller, Eldemar Pieternelle-Pasty, Pablo Veron in mnogih drugih. Nekako sva postala ambasadorja slovenske salse kot edini profesionalni salsa par. Na žalost pa brez podpore slovenskih medijev in plesne scene prideš samo do svojih lastnih mej …
NPK nama prinaša možnost delovne vize kot plesalca in koreografa v tujini, saj je uradni poklic priznan s strani Republike Slovenije, in kar je še bolj pomembno, Evropske unije. (sta za naš portal komentirala pridobitev certifikata NPK ambasadorja slovenske salse Varja Vitorovič  in  Rok Cerkvenik)