Shelter. Plesna zgodovina Beograda v Celju!

Shelter (foto: Nemanja Maraš)

Plesna predstava Shelter je nov, neobičajen ustvarjalni proces, ki ga navdihujejo ritmi glasbenih partitur, v katerih glasba in ples ustvarjata občutek hitrosti, telo silita v gibanje in letenje ter pripovedujejo epsko zgodovinsko pripoved o zgodovini Beograda, razpetega med stalnim rušenjem in gradnjo. Analizirajo kategorijo propadanja, razpadanja, celo tistih struktur, za katere verjamemo, da so večne.

Napovednik predstave

Znotraj tega plesalci zgradijo zaklonišče, zatočišče, ki nam omogoča odpiranje k svetu vsem njegovim kontradikcijam navkljub in doseganje miru in tišine v središču urbanega vrveža in dramatičnosti vsakdana.

(foto: Nemanja Maraš)

Lovijo trenutke zavedanj, da je najvarnejše zatočišče, najsvetejši tempelj naše telo. (razmišljajo ustvarjalci predstave Shelter, ki si jo lahko ogledate v petek, 19. 11., ob 19.30 v Plesnem forumu Celje. Koreografa predstave sta Jonathan PranlasDecours in Christophe Beranger, glasba Michael Gordon, David Lang in Julia Volfe, besedilo Deborah Artman, plešejo pa Katarina Bućić, Jovana Grujić, Natalija Trifunović, Katarina Ilijašević, Sonja Stojanović in Tijana Ostojić. Predstava, ki traja 35 intenzivnih minut, je nastala pod okriljem Inštituta za umetniški ples iz Beograda. V Celje pa jo bo pripeljala plesna ustvarjalka Mojca Majcen, ki s Hišo kulture Celje uvaja t. i. plesni abonma. Namen je zelo jasen. Naj tudi Celje postane plesna metropola, ki bo ploskala programu in gostovanjem plesnih predstav tako domačih kot tujih izvajalcev. Bravo, Celje!)