Zvezdnik Aljaž Škorjanec izpadel iz igre za plesni globus. Je konec tudi njegovega sodelovanja v spektaklu Strictly Come Dancing?

Aljaž Škorjanec in Sara sta se poslovila v osmi oddaji šova Strictly Come Dancing (foto: BBC1)

Priljubljen plesno-zabavni spektakel Strictly Come Dancing na angleškem BBC One programu se je že močno prevesil v drugo polovico.

Do finalne oddaje, ki bo na sporedu 18. decembra, so ostale le še štiri epizode. Od petnajstih tekmovalnih plesnih parov na štartu jih je izpadlo že osem. Žal je bil osmi par, ki je izpadel, naš plesni zvezdnik Aljaž Škorjanec s svojo tokratno varovanko Saro Davies. Sara Davies je 37-letna uspešna podjetnica, ki je od zgodnjih let navajena discipline in trdega dela. Tako se je lotila tudi sodelovanja v projektu SCD in redno navduševala gledalce s svojim plesnim napredkom. Sara in Aljaž sta v svojem zadnjem nastopu plesala argentinski tango, za katerega sta prejela dobre ocene in zelo pozitivne komentarje sodnikov. Seštevek ocen, 32, ju je uvrstil na 4. mesto tabele, štirje pari so zbrali manj. Kot kaže, pa tokrat zanju ni glasovalo dovolj gledalcev in tako sta se prvič znašla v plesnem dvoboju.

Tilly in Nikita

Njuna konkurenta sta bila Nikita Kuzmin in Tilly Ramsay, hčerka Gordona Ramsaya, ki je posebej za to oddajo priletel iz ZDA, da bi bodril hčerko. Tilly in Nikita sta plesala s charlestonom začinjen quickstep, za katerega sta v tekmovalnem delu prejela 29 točk. Brez nekih tehtnih utemeljitev in precej presenetljivo so sodniki soglasno rešili Tilly, ki je bila med pari na dnu že drugič, in Sara in Aljaž sta se morala posloviti. Sara je povedala, da je Aljaž nekaj posebnega, da sta postala odlična prijatelja in da bo s plesom nadaljevala, saj ji prinaša veliko veselja. Aljaž se je Sari zahvalil ne le za njen maksimalen trud in konstantno pozitivno energijo, temveč tudi za to, da ga je njena družina sprejela za svojega in da se je pri njej doma, na severu Anglije, počutil skoraj tako lepo kot v domači Slovenski Bistrici pri svoji družini. Zadnji stavek, da bo pogrešal njo in celoten šov, pa je gledalce prestrašil, da se Aljaž od Strictlyja poslavlja. Mnogi menijo, da pogreša v šovu ženo Janette, ki od letošnje sezone zelo uspešno vodi sestrsko oddajo It Takes Two, v kateri je zamenjala dolgoletno voditeljico Zoe Ball.

Sara in Aljaž

V osmih tekmovalnih epizodah sta bila Sara in Aljaž dvakrat na dnu lestvice, dvakrat pa čisto na vrhu. Najboljša sta bila prvič s slowfoxom in drugič s tangom, na dnu pa v prvi oddaji s ča-ča- ča-jem, ko je bila Sara še zelo previdna in zadržana, in drugič v oddaji za noč čarovnic, ko sta plesala t. i. ‘couples choice’ na temo Igre prestolov. V naslednji oddaji sta se odkupila z odličnim quickstepom, nakar je sledil izpad z argentinskim tangom. Pravzaprav sta imela najuspešnejše nastope takrat, ko je koreografiral Aljaž sam in jo je tudi sam učil. S Fredijem sva na to zelo ponosna, saj se je učil plesa v naši Plesni šoli Fredi, kar tudi sam vedno poudari. Za plese, ki ne sodijo med deset standardnih in latinskoameriških plesov, imajo posebne koreografe, ki so sicer dobri koreografi, a kot kaže, Sare niso uspeli tako dobro pripraviti,, kot jo je znal Aljaž. Vsekakor sta bila med gledalci zelo priljubljeno partnerstvo in so do zadnjega množično glasovali zanju. Čeprav Sara ni tako medijsko izpostavljena kot nekateri drugi tekmovalci, ji je nedvomno pomagala tudi Aljaževa priljubljenost.

Dan in Nadija

Nadija Bičkova, ki v letošnji seriji pleše z voditeljem jutranjega TV-programa, vitkim in visokim Danom Walkerjem, pa je še vedno v igri za finale in zmago. Uvrstitev v finale bi bila sicer velik šok za vse, saj se Danove ocene gibljejo med 21 in 29, medtem ko njuni konkurenti dobivajo med 30 in 40. V zadnji epizodi je Dan za american smooth dobil prvo devetko. Sodnik Anton Du Beke je pojasnil, da mu je podelil to visoko oceno, ker meni, da je pokazal izjemen napredek od prve oddaje. Kljub temu da se Dan in Nadija vsakič znova znajdeta pri dnu lestvice sodniških ocen, še nikoli nista bila v plesnem dvoboju in sta tudi vidno presenečena vsakokrat, ko oznanijo, da sta se po dodanih glasovih gledalcev uvrstila naprej. Za Nadijo je priljubljenost njenega zvezdnika vsekakor dobrodošla, in videti je, da bo letos končno uspela opozoriti nase. Opažam pozitivno spremembo pri njej, saj prvič deluje res angažirano. Kljub temu da plesno njen zvezdnik ni zelo nadarjen, je ona v vseh točkah videti vrhunsko in poskrbi, da imajo gledalci kaj videti. Njen zadnji ‘stajling’ je bil odličen, mnogo boljši kot v nekaterih prejšnjih epizodah. Čeprav se mnogi gledalci hudujejo, da je Dan še vedno v igri in da izpadajo mnogo boljši plesalci in plesalke od njega, vemo, da je to tudi tekmovanje v priljubljenosti in ne le plesno tekmovanje, zato se lahko resnično zgodi, da pripleše v finale. Od ostalih zvezdnikov, ki jim najbolje kaže za finale, so še štirje, ki poleg Dana nikoli niso bili v plesnem dvoboju: gluha igralka Rose, priljubljeni pek John v istospolnem plesnem partnerstvu z Johannesom, temnopolta lepotica AJ in Tom, frontman skupine McFly, ki ima menda največ glasovalcev.

Rose in Giovanni

Rose in njen plesalec Giovanni sta v zadnji epizodi uprizorila čustveno točko, v kateri sta plesala en del v popolni tišini. Sodnica Motsi Mabuse je lepo komentirala, da pri takem nastopu ocene sploh niso pomembne, saj sta ustvarila poseben trenutek. Shirley Ballas se je strinjala in dodala, da je Rose vzornica vsem, ki menijo, da iz kateregakoli razloga nečesa ne morejo uresničiti, in je podala svoj komentar stoje iz spoštovanja do nje in njenih življenjskih dosežkov. Najbolj strogi sodnik Craig jima edini ni dal desetke, tako da jima je do perfektne vsote manjkala ena točka. Perfekten rezultat pa sta si Rose in Giovanni priplesala že v šestem tednu, na noč čarovnic. To je bil menda najzgodnejši seštevek 40 v zgodovini Strictlyja, ples, s katerim sta si štiri desetke prislužila pa tango.

Rhys in Nancy

V zadnji oddaji smo videli še en nastop za štiri desetice. S charlestonom sta navdušila Rhys in Nancy. Mladi voditelj otroškega programa je gibalno zelo nadarjen. Mnogi se sicer oglašajo s kritikami, da ima samo dve brzini: hitro in hitreje, ter pogrešajo umirjenost in eleganco. Po komentarjih mnogim gledalcem ni všeč, za kar je že enkrat plačal ceno in se znašel v plesnem dvoboju, čeprav je imel visoke ocene. Zastavlja se mi vprašanje, ali jih res moti njegova agilnost ali mogoče barva kože. Menim, da bi bil Rhys v kakšnem manj konzervativnem okolju močnejši kandidat za finale, in čeprav se meni zdi eden boljših plesalcev, predvidevam, da bo kmalu izpadel.

Tom in Amy

Gotovo pa ne bo še kmalu ogrožen Tom iz skupine McFly, ki ima menda ogromno oboževalcev, ki pridno glasujejo zanj in za njegovo plesalko Amy. Tom me še nikoli ni povsem prepričal, verjetno zato, ker se mi zdi, da se z lahkoto uči, je navajen nastopanja in nima nobenih težav, ki bi mu preprečevale, da bi bil v samem vrhu, pa kljub temu nikoli ni. V nasprotju z na primer Saro, ki je imela ali fenomenalen ples ali pa ponesrečenega, Tom ni nikoli pri dnu niti pri vrhu. Še najbolj se je izkazal pri paso doblu minulo soboto, ko je dobil visok seštevek 38. Mogoče pa me še preseneti. Bomo videli.

John in Johannes

John in Johannes sta vsekakor močna kandidata za finale in celo za zmago. Redno pri vrhu lestvice, vedno dobro pripravljena in z nalezljivo pozitivno energijo sta plesalca postala priljubljena ne le med istospolno usmerjenimi, ampak med vsemi gledalci. Že prej omenjeno baletno predznanje, ki ga John ne more skriti, je rahla prednost, pri nekaterih plesih pa celo šibkost, saj je njegova drža včasih preveč pokončna in telo preveč napeto. Ker vedno poskuša upoštevati dobronamerne nasvete sodnikov, verjamem, da bo tudi to napako hitro odpravil. Johannes je z Johnom prvič prišel do devetega tedna serije in prepričana sem, da še ne bo kmalu izpadel.

AJ in Kai

TV-voditeljica AJ je imela v zadnji oddaji presenetljivo najnižji seštevek ocen za njen paso doble. Ena od kandidatk za zmago po videnem v prejšnjih tednih se v tem plesu nikakor ni znašla. Predvidevam, da precejšnji del krivde za to leži na ramenih njenega plesalca Kaia, ki ji, kot kaže, ni znal prav razložiti posebne telesne drže za ta ples. Ker je ves čas visela nazaj, namesto da bi ustvarjala zasuke v telesu, je bilo vse videti narobe: volumna ni bilo dovolj, roke so visele v komolcih in niso delovale ‘špansko’, premik v prostor je trpel in še bi lahko naštevala. Menim, da si ni zaslužila najnižjih ocen, ampak sodniki so verjetno od nje več pričakovali. K sreči so jo glasovi gledalcev rešili dvoboja za obstanek v šovu in se zdaj lahko bori naprej za zaslužen vstop v finale.

Prihodnji teden nas čaka poslastica v obliki posebne oddaje na temo muzikalov, zato vas vabim, da se mi pridružite pri ogledu v soboto zvečer na BBC One.