Sašo Simič. Vabljeni na tekmovanje rekreativnih parov

Sašo Simič, vodja plesnega kluba Prestige …

Sašo, nam razložiš od kod je prišla ideja za organiziranje tekmovanja, ki ga sedaj poimenuješ kar Open – odprto in se bo odvijalo 30. januarja?
Osnovna ideja je bila prirediti dogodek kot popestritev dogajanja in motivacija za plesalce. Seveda pa tekmovanje ponuja veliko več. Kljub temu da ima marsikdo predsodke glede tekmovanja, osebno mislim, da s pravim pristopom ponuja same prednosti. Open smo dodali zaradi plesalcev iz drugih klubov, tudi tujine.

… vas vabi na 8. tekmovanje rekreativnih parov v latinskoameriških in standardnih plesih.
Kdo so rekreativni plesni pari in koliko jih je pri nas?
Vsi, ki se rekreativno ukvarjajo z latinskoameriškimi in standardnimi plesi. Naše tekmovanje pa je konkretno namenjeno vsem, ki ne tekmujejo na uradnih tekmovanjih. Dobrodošli so tudi tekmovalci, vendar lahko tekmujejo samo ločeno od rekreativcev. Poskušamo zagotoviti , da imajo tudi popolni začetniki, ki znajo le nekaj osnovnih korakov smiselno tekmovanje, tako da vidijo pred seboj realen cilj in ne parov, ki jih z rekreativnim pristopom ne morejo nikoli ujeti. Drugače pa poskušamo postopoma doseči, da bi pari tekmovali s sabo in ne z ostalimi. Meni je popolnoma vseeno, kdo bo zmagovalec, če so vsi pari zaradi tekmovanja napredovali. Se pravi, če nekdo iz posnetka ugotovi, da je plesal boljše kot lani, je cilj dosežen. Če pa ugotovi, da se je tudi bolj vživel v tekmovanje, začutil glasbo, partnerja, gledalce in da mu je uspelo plesati še bolje kot na tečaju, potem pa smo vsi skupaj s tem tekmovanjem res veliko dosegli.
Lani je bilo takole …
V čem se loči vaše tekmovanje od recimo kakšnega turnirja in v čem imate skupne točke?
Razlike so naslednje: v ospredju je ples in dobro počutje, na uvrstitev vpliva le ples, nikoli obleka, make-up, individualne ure pri sodnikih…   Predpisi so bolj fleksibilni, kar pomeni da lahko kategorije spremenimo glede na prijave, tako da se praviloma ne dogaja, da bi imeli premajhno ali preveliko število prijav v določeni kategoriji. Vsi plesalci dobijo diplome. Od letos načrtujemo tudi kakšno presenečenje …
Ne morem mimo dejstva, da se sšportno tekmovalnim plesom ukvarja vse manj plesalcev. “Tvoji” pari pa ne tekmujejo v okviru Plesne zveze Slovenije. Zakaj jih ne nagovoriš in recimo ne postanete del podmladka športno tekmovalni sceni?
Nekajkrat smo že poskusili z vključevanjem in peljali nekaj parov na kv- tekmovanja, pa se dolgoročno ni obneslo. Očitno jim ni bilo dovolj všeč, da bi s temi tekmovanji vztrajali. To pa ne pomeni, da ne bomo spet poskusili.
Ali vidiš način za povečanje števila tekmovalnih parov?
Mislim, da ni enostavnega odgovora na to vprašanje. Verjetno pa je potrebno vprašati vodstvo klubov in plesnih šol, kaj si želijo. Trenutno opažam ogromno ponudbo plesnih zvrsti, med katerimi je bolj malo športnega plesa. Nekateri večji klubi/šole ga sploh nimajo. Število tekmovalnih parov je samo posledica tega. Ni pa to edini odgovor na to vprašanje.
Zakaj je ples “fajn”?
Lahko bi na široko, pa bom poskusil na kratko in konkretno: odlična glasba, umetniško izražanje na to glasbo, odlična rekreacija, primerna za vse starosti, delo na svojem telesu (koordinacija, drža telesa…), delo na sposobnosti nastopanja, delo na sposobnosti sodelovanja v paru, druženje in še marsikaj. Ples v paru s plesalko oziroma plesalcem, pa je zame še ena dodana vrednost.
Kaj vse se bo odvijalo 30. januarja in kdaj bo najzanimiveje?
Ob 16.00 začnemo s tekmovanjem. Videli bomo plesalce v vseh starostnih kategorijah od 6 do cca 75 let. Prijave še vedno potekajo. Vmes tudi kakšen nastop, ki ne bo povezan z LA-ST plesi in kot rečeno kakšno presenečenje. Ob tem seveda veliko odlične plesne glasbe in pozitivno vzdušje. Članski finale bo predvidoma proti koncu tekmovanja, se pravi po 18.00 uri. Vse v Antonovem domu na Viču v Ljubljani. Vabljeni v našo družbo.
View Gallery 6 Photos