Sanja Nešković Peršin. Izstopajoč iz baleta iščem nekaj obče človeškega!

Skrito (foto: Barbara Čeferin)

Kolektivni avtorski projekt Skrito ima baletno jedro, a so njegovo izhodišče tiste točke, v katerih svet, ki mu vladajo trdna struktura in vseobsegajoča pravila, naleti na človeško naravo, omejitve telesa in duha ter obenem na silo, ki baletno plesalko ali plesalca vodi vselej naprej.

Nastopajoči se vračajo v najbolj banalne situacije, ki zaznamujejo vsakdanjik plesalk in plesalcev, jih privedejo do abstrakcije, se s tem od njih oddaljijo in si jih hkrati znova prisvojijo ter tako presežejo utesnjujoča pravila, ko poskušajo utelesiti baletni svet, ki jih sicer obvladuje.

(foto: Barbara Čeferin)

Predstava pa navsezadnje ne naslavlja le baletnega sveta, njegovih pravil in dinamik, temveč izstopajoč iz baleta išče nekaj obče človeškega in kaže na to, da je motivacija za dejanje ali reakcijo zasidrana globlje in je balet le ena od njenih manifestacij. (Vabljeni na premiero predstave Skrito avtorice Sanje Nešković Peršin, ki v predstavi tudi nastopa skupaj z ekipo v sestavi: Polett Kasza, Mateja Železnik, Luka Bokšan. Premiera se bo zgodila v torek, 15. marca 2022, ob 20. uri, ponovitve: 16., 17., 18., 24. in 25. marca 2022 ob 20. uri v Anton Podbevšek teatru v Novem mestu)