RAIL2DANCE4UKREP 2023! Festival plesnih perspektiv Ukrep. Ko mesto postane soplesalec!

dis : locirano je performans, ki se odvija izven gledaliških sten in se gladko prilagaja atmosferi in potrebam urbanega prostora. (Foto: Andrea Kschlehwein)

Festival plesnih perspektiv Ukrep se že od leta 2008 ukvarja z razvojnimi strategijami sodobnega plesa v Sloveniji in ukrepa na področjih, ki se zaradi izobraževalnih, produkcijskih, promocijskih idr. deficitov na našem sodobnoplesnem prizorišču kažejo kot pereča.

COSSOC duet katalonskega plesalca Magíja Serre in slovenske plesalke Anamarie Klajnšček odpira festival v mariborskem mestnem parku. (Foto: Nora Baylach)

Tematski fokus letošnjega festivala so lokacijsko posebne uprizoritvene prakse. Metaforično odpiranje proti mestu in meščanom je skupni imenovalec celotnega programa, ki bo spremenil in razdrl kodificirana pravila obnašanja določenih javnih prostorov.

Becoming dancer/Postajati plesalec je sodobno plesni duet plesalca na invalidskem vozičku, Wonyoungoma Kima, in Kisuba Choima, gibalno neoviranega plesalca. (Foto: Park Jiyin)

Letošnji program festivala ne čaka na občinstvo, temveč mu pristopa na najbolj nekonvencionalnih mestih za umetnost in spreminja kolektivno percepcijo okolice. Vsebina bo naključnemu občinstvu približana tako, da bo dis/re/locirana na pomembna vozlišča mesta. S kolektivnimi intervencijami, ki iznenada vzniknejo na javnih krajih, se lahko vsaj za trenutek povežemo v potencialno drugačnem svetu, kjer lahko sestavimo nova pravila. S tem, ko se plesna umetnost iz plesnih dvoran razširi v javni prostor, pa se poruši tudi zid, ki ga marsikdaj lahko ustvarja vase zaprto umetniško ustvarjanje. Ples tako postane del urbane slike mesta, gibalni izraz iz ambientalnosti črpa neposredni utrip in recipročno nanj spontano in aktivno vpliva.

Potujoči duet konstantno potuje; tokrat na lokalnem vlaku Maribor – Ljubljana. (Foto: Drago Videmšek)

Vzajemnost plesa in javnega okolja postaneta gibanje mesta. Premik v mesto postane premik proti občinstvu. Premik postane gibanje. Gib postane ples. Ukrep postane ples mesta. Mesto pa postane soplesalec.

Seme (foto: Seahyun Lee & SEED)

Letos, ko je urbani kontekst pomemben del programskega koncepta festivala, bomo pomen mesta in mestnega okolja odprli tudi geografsko. Program bo namreč realiziran na različnih lokacijah v Mariboru in Ljubljani. Festival letos zavzema ime RAIL2DANCE4UKREP, saj ga združujemo z zaključkom evropskega projekta Rail2Dance. Predstavili se bodo številni lokalni in mednarodni umetniki (Avstrija, Finska, Švedska, Nemčija, Španija, Južna Koreja). (sporočajo organizatorji Festivala Ukrep, ki se bo odvijal med 25. junijem in 2. julijem na različnih lokacijah ljubljanskega eksterierja od Navja prek Botaničnega vrta do Špice in mariborskih lokacij v Mestnem parku. Natančen program po dnevih najdete tukaj: http://ptl.si/new-blog-5)