Dunajski ImPulsTanz letos prazničen. 40 let od prvega koraka do mega festivala!

Na Dunaju bo nastopila tudi skupina Marie Chouinard s predstavo M. (Foto: Sylvie Ann Pare)

Med 6. julijem in 6. avgustom znova festival sodobnega plesa na Dunaju; tokrat v znamenju obletnice, in sicer štiridesete!

Dunaj se bo med 6. 7. in 6. 8. spremenil v plesni podij. Dvajset prizorišč od Volksteatra do Otto Wagner Kirche čaka 68 produkcij v izvedbi 56 umetnikov oziroma njihovih skupin. Med vsemi bo deset svetovnih premier in 39 avstrijskih, osem v sekciji ImPulsTanz Classics ter devet predstav v okviru mladih koreografov [8:tension].

Odprtje pripada Doris Uhlich in njeni More than Naked. (Foto: Bernhard Mueller)

Svečano odprtje bo pripadlo avstrijski umetnici Doris Uhlich na odprtem prostoru Museums Quartirja in predstavo si lahko ogledate brez vstopnine. Kar ne velja za vse ostale prireditve, ki sledijo.

Lucinda Childs in Robert Wilson in Relative Calm (foto: Lucie Jansch)

Praznovanje se bo nadaljevalo ves mesec, ko bodo nastopili ljubljenci dunajskega občinstva. Plesna ikona Lucinda Childs bo odprla program v gledališčih, in sicer z Robertom Wilsonom in predstavo Relative Calm na glasbo Jona Gibsona, Igorja Stravinskega in Johna Adamsa v Volkstheater. Prav tam z veseljem pričakujejo tudi kanadsko skupino Marie Chouinard z njeno zadnjo kreacijo M.

Trajal Harrell in Monkey off My Back or the Cat’s Meow (foto: Orpheas Emirzas)

Trajal Harrell se vrača z dvema klasikama: Maggie The Cat in The Köln Concert. Njegova zadnja predstava Monkey off My Back or the Cat’s Meow in 17-članska ekipa pa prihajata iz Schauspielhaus Zürich v halo E. Meg Stuart in njen Blessed, Mark Tompkins z One Shot pa The Needcompany bodo del programa letošnjega ImPulsTanz festivala.

Ivo Dimchev v The Selfie Concert (foto: Emilia Milewska)

Brez Iva Dimscheva seveda na Dunaju ne gre. Njegov The Selfie Concert prihaja v mumok.

Mathilde Monnier in Defile pour 27 chaussures (foto: Marc Domage)

Na Dunaju se za mesec dni tudi muzeji in cerkve spremenijo v performativne odre. Mathilde Monnier nastopa z Black Lights v Volkstheater. S svojim solom Défilé pour 27 chaussures pa pleše bosa skupaj s 27-imi pari čevljev v Heidi Horten Collection, kjer bo ImPulsTanz tudi prvič gost. Christine Gaigg/2nd nature bo s DeSacre! zavzela cerkev Otto Wagner Kirche am Steinhof.

Marga Alfeirao in Lounge (foto: Mayra Wallraff)

Letos je v sekciji mladih koreografov [8:tension] izbranih devet. Med njimi Esben Weile Kjær, Chara Kotsali, Sebastiano Sing, Harald Beharie in James Batchelor, ki se potegujejo za nagrado 5000 evrov in umetniško rezidenco. O nagradi letos odločajo koreografinja in plesalka Tamara Alegre, kuratorka in kulturna znanstvenica Anna Kozonina ter kurator in dramaturg Mateusz Szymanówka. Podelitev nagrade bo v soboto, 5. avgusta, v Casinoju.

Prikaz pridobljenih znanj na Expressions (foto: Yako One)

O plesnih delavnicah sem se razpisala v prejšnjem članku, ki si ga lahko preberete tukaj: https://www.paradaplesa.si/tristosestdeset/dunajski-impulstanz-praznuje-40-let-svetovnega-plesa/, prav tako o dogajanju na prostem. Dunaj je vsekakor dobra poletna izbira.

Anne Teresa DeKeersmaeker (foto: Anne Van Aerschot)