Prihaja kanadska plesna poslastica! Leonard Cohen & Ballets Jazz Montréal!

Dance Me (foto: Thierry du Bois - Cosmos Image)

Leonard Cohen, ta kultni, po vsem svetu cenjeni avtor, je znal bolje kot kdor koli človeško dušo secirati s preciznostjo skalpela. Na izjemno dolgi umetniški poti je s preseganjem glasbenih modusov in tokov ustvaril obsežen, izjemno živ in sodoben opus. Plesna predstava Dance Me v izvedbi Ballets Jazz Montréal je ekskluzivna kreacija, ki jo navdihuje plodovit in poglobljen opus montrealskega pesnika. Delo, ki ga je Cohen za časa življenja odobril (pod umetniškim vodstvom Louisa Robitailleja), zaznamuje močna, drzna dramaturgija Érica Jeana. Je navdušujoče posvetilo slavnemu umetniku in priklic velikih ciklov življenja v petih obdobjih, kot jih oriše Cohenova globoko refleksivna glasba.

Repertoarna skupina Ballets Jazz Montreal, ki je nastala iz sodelovanja med Geneviève Salbaing, Evo Von Genscy in Eddyjem Toussaintom leta 1972, od junija 2021 deluje pod vodstvom Alexandre Damiani. Ustvarja, producira in predstavlja sodobne plesne predstave, utemeljene v tehniki, strogi eksaktnosti in estetiki klasičnega baleta. Skupina redno gostuje na lokalnih, nacionalnih in mednarodnih odrih. Svojim plesalcem nudi strokovno baletno usposabljanje na najvišji ravni in mednarodno priznanim koreografom omogoča svobodo za razvijanje lastnega umetniškega procesa v skladu z identiteto BJM.

Skupina sodeluje z mednarodno priznanimi koreografi, kot so: Mauro Bigonzetti, Andonis Foniadakis, Itzik Galili, Annabelle Lopez Ochoa, Barak Marshall, Benjamin Millepied, Rodrigo Pederneiras, Ihsan Rustem in Cayetano Soto. S številnimi produkcijami, predstavami in izobraževalnimi dejavnostmi BJM spodbuja ustvarjalno domišljijo, odkrivanje in demokratizacijo plesa, ob deljenju globoke strasti do plesne umetnosti z lokalnim in mednarodnim občinstvom. Z več kot 2000 predstavami pred več kot dvema milijonoma oboževalcev v 67 državah Ballets Jazz Montreal nastopa kot ambasador kanadskega plesa in umetniške vitalnosti po vsem svetu. V sezoni 2021–2022 praznuje petdeset let zgodovine, baleta, gostovanj in povezanosti z občinstvom.

Leonard Cohen je prvo pesniško zbirkoobjavil leta 1956 v Montrealu, prvi roman pa leta 1963. Po prvih pesmih, globoko zakoreninjenih v ljudski glasbi, njegovo delo v sedemdesetih sprejema vedno več vplivov: s prvinami popa, kabareta in glasbe sveta, ob spremljavi spremljajočih vokalov. Cohenovo delo se kontinuirano posveča temam, kot so strastna ljubezen, vera, osamljenost, spolnost in zapletenost medosebnih odnosov. Umetnikova poezija in skladbe so večni vir navdiha, do danes je nastalo več kot 1500 priredb njegovih del.

(foto: Thierry du Bois – Cosmos Image)

Cohen je bil leta 1991 sprejet v Hram slavnih kanadskih glasbenikov (Canadian Music Hall of Fame), 2006 v Hram slavnih kanadskih kantavtorjev in 2008 Hram slavnih rokenrola. Leta 2003 je bil imenovan za člana reda vitezov časti Kanade (CC), leta 2008 pa za velikega častnika nacionalnega reda Quebeca (GOQ), najvišjih odlikovanj, ki jih podeljujeta kanadska vlada in Quebec. Ta kultni, po vsem svetu cenjeni avtor, je znal bolje kot kdor koli človeško dušo secirati s preciznostjo skalpela. Na izjemno dolgi umetniški poti je s preseganjem glasbenih modusov in tokov ustvaril obsežen, izjemno živ in sodoben opus. (vabljeni na ogled predstave Dance Me v soboto, 19., ali nedeljo, 20. novembra, ob 19.30, kjer boste uživali ob koreografijah Andonisa Foniadakisa, Annabelle Lopez Ochoa in Ihsana Rustema.)