Plenir. Kaj je naša kulturno-zgodovinska-folklorna dediščina?

Mojca Majcen in Urša Rupnik v predstavi Plenir koreografinje Daše Grgič (foto: Anka Rener Kremžar)

Kaj je naša kulturno-zgodovinska-folklorna dediščina? Kateri del zapuščine je še vedno živ in koliko je pomembna za skupnost? (Cos’è il nostro patrimonio culturale-storico-folcloristico? Quale parte dell’eredità è ancora viva e quanto è importante per la comunità?). Plenir je dragocena košara, s katero so mlekarice, kruharice, šavrinke hodile v Trst prodajat kmečke pridelke. Središčna točka ustvarjanja koreografske ideje Daše Grgič so izjemne primorske žene, ki so s svojo dejavnostjo pripomogle k preživetju v preteklih težkih časih. Zaslužijo si pozornost, saj so nenadomestljiv del kulturne dediščine. Njihove zgodbe in spomini so navdih za sodobno plesno predstavo, ki se prepleta med gibom, besedo in glasbo.

Plenir (foto: Anka Rener Kremžar)


“Dejstvo, da Trst s svojim Krasom, ki nosi zelo specifično preteklost, postane del raziskovanja občutij in spominov skozi ples, me je enostavno navdušilo. Struktura koreografije s sodobnim pridihom črpa navdih v starih fotografijah, pričevanjih, raziskavah (‘Mlekarice’ iz tržaške okolice, SKD Tabor Opčine) ter diplomskemu delu Zgodovina in tradicije Slovencev na tržaškem Krasu, Dunja Grgič). Uporaba starih predmetov in orodja, kot scenski elementi, so povezovalni člen koreografskega dela.”

Daša Grgič

Daša Grgič je plesalka in koreografinja, z diplomo tehnike Nikolais se je z lastnimi plesnimi projekti (VAL, BodyunTitled, DIH.respiro) predstavila na različnih prestižnih mednarodnih festivalih (Tanzhaus Nrw Düsseldorf, Festival June events Pariz, Teatro Municipal Colón del Mar del Plata, Buenos Aires, Expanse Festival Edmonton Canada, CPR Center for perfomance research New York) in prejela številne nagrade. Svoje študije je poglobila pod vodstvom priznane umetnice Carolyn Carlson in plesala v filmskem projektu s Carolyn Carlson company v Parizu. Danes vse bolj sodeluje z igralci, glasbeniki, režiserji, video-umetniki. Daša je dobitnica Listine Mete Vidmar 2014 (posebno priznanje, ki ga podeljuje Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti na področju plesne dejavnosti).

Plenir (foto: Anka Rener Kremžar)

Balkan Dance Project je mednarodna plesna platforma, ki uspešno združuje umetnike, plesalce in koreografe z območja Balkana. V sklopu te platforme je do danes nastalo devet celovečernih predstav osmih različnih koreografov, v predstavah je sodelovalo 25 plesalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, BIH, Bolgarije, Albanije in Severne Makedonije. Predstave si je ogledalo več kot 30.000 gledalcev na več kot 40 različnih referenčnih prizoriščih v zgoraj omenjenih državah. (www.balkandanceproject.com) Glavni iniciatorji platforme so: Mojca Majcen, Igor Kirov (Makedonija), Aleksandar Saša Ilić (Srbija) ter Festival Velenje. (Vabljeni na ogled plesne predstave Plenir danes, 16. novembra, ob 20.00 v Slovenskem stalnem gledališču Trst v sklopu pobude Raz/seljeni. Nastala je po idejni zasnovi koreografinje Daše Grgič na pobudo avtorskega projekta slovenske plesalke Mojce Majcen v sodelovanju z Balkan dance project ob finančni podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, v koprodukciji Festivala Danceproject, Festivala Velenje, Plesnega Teatra Ljubljana, v sodelovanju s Slovenskim Stalnim Gledališčem Trst, Festivala Raz/seljeni. V plesno-gledališki predstavi Plenir nastopajo Mojca Majcen, Urša Rupnik, Luka Ostrež iz Slovenije in Branko Mitrović iz Bosne in Hercegovine.)