Nastja Bremec Rynia & Michal Rynia. Perpetuum Mobile posvečen Leonardu Da Vinciju!

Perpetuum mobile v izvedbi M&N Dance Company (foto: Damir Ipavec)

Perpetuum mobile, hipotetičen stroj, ki se giblje neskončno dolgo, ne da bi mu dovajali energijo, je čudež in jasno izraža stremljenje človeka k raziskovanju novega, tudi nemogočega in neuresničljivega. Izdelava takega stroja do danes ostaja le neuresničen sen in izven človeških zmožnosti. Morda bo človeštvu v prihodnosti uspelo izsanjati ta sen in uresničiti idejo o čudežnem stroju, ki za zdaj obstaja le v glavah vizionarjev in utopistov ter poraja večne polemike z nasprotujočimi si mnenji o možnosti in nemožnosti njegove izdelave.

In vendar se vse vrti! Človek pa lahko le ugiba o počelu tega gibanja. Človeško telo, planet, na katerem živimo, in celotno vesolje so kot stalno premikajoči in spreminjajoči se največja inspiracija za snovanje plesnega perpetuum mobila, s katerim plesalci ustvarjajo nove gibalne presežke, neustavljivo in hipnotično gibanje utripajočih teles ter čudežni večno gibljivi plesni svet, ki je istočasno del preteklosti in del prihodnosti.

Uprizoritev je posvečena 570-letnici vizionarja, umetnika, arhitekta in izumitelja Leonarda Da Vincija, ki je tudi sam poskušal ustvariti perpetuum mobile, vendar zelo hitro zanikal možnost njegove izdelave.

(foto: Damir Ipavec)

Kljub svoji genialnosti, s katero je bil mnogo pred svojim časom, mu ni uspelo ustvariti neskončnega gibanja, a je ostal neutrudni iskalec novega in presežnega. Tudi tokratna mednarodna zasedba plesalcev raziskuje neskončnost giba in neskončnost odkrivanja novega, ki je bila mojstru Da Vinciju tako ljuba. (vabilo na premiero predstave Perpetuum Mobile kreatorjev Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia, ki bo v četrtek, 17. 11., ob 19.00 v SNG Nova Gorica. Poleg avtorjev plešejo še: Marco Arzenton, Noemi Capuano, Dalma Kitley, Francesco Misceo, Rebecca Moriondo, Eri Nishibara, Robbie Pitt, Helén Tamaskó, Luka Vodopivec in Karelis Zambrano.)