Plešemo, da se spoznamo. Zvoki izpod kože petih ženskih umetnic

Zvoki izpod kože
Zvoki izpod kože (foto: Marijo Zupanov)

“Plešemo, da se spoznamo. Plešemo, da objamemo čudovito pojavnost telesa. Da odkrijemo njegovo neponovljivost, njegovo pretresljivo lepoto minljivosti. Njegovo neulovljivost.” Kristýna Šajtošová, Urška Centa, Anja Möderndorfer, Sara Janašković, 2021.
Zvoki izpod kože je plesno-zvočna predstava petih žensk, raznolikih ustvarjalk, ki s plesno in zvočno instalacijo gledalce popeljejo v globino telesa in njegovo zvočnost. Raziskujejo izvore lastne odrske prakse in v različnih kodih nizajo zgodbe mnogih prostorov in oblik, v katerih se odvijajo neulovljive podobe življenja, minljivost odnosov in njihovih zrcalnosti. Srečujejo se v intimnih in doživetih sinhronostih teles, ki v svojem plesu podajajo roko glasbi in se pri tem odpirajo misli, da je ples sam zase lahko glasba.

(foto: Marijo Zupanov)

Projekt združuje ženske umetnice, ki s svojim delom razvijajo lastne prepoznavne jezike in umetniško raznolikost. Urška Centa, plesalka sodobnega flamenka in odrska umetnica, Anja Möderndorfer, plesalka modernega plesa in koreografinja gledališkega giba, Kristýna Šajtošová, češka odrska umetnica in koreografinja, Sara Janašković, mlada performerka in plesalka, ter Zvezdana Novaković, v ljudsko izročilo in magično atmosfero odeta glasbenica, pevka in harfistka, upodabljajo mogočnost in krhkost slehernega posameznika ter skupnosti. Njihovo delo temelji na hibridnih pristopih povezovanja odrskih disciplin in viziji pluralne umetniške skupnosti, kjer različni izrazni jeziki ne predstavljajo ovire, temveč ponujajo plodna tla za nove ustvarjalne fascinacije.

(foto: Marijo Zupanov)

Predstavo Zvoki izpod kože podpirata Mestna občina Ljubljana in podjetje Gen-I. Predstavo lahko podprete tudi na z donacijo na spletni platformi Indiegogo. V teh težkih časih za gledališče, ko se je še toliko bolj vredno spomniti na poslanstvo in pomen umetnosti za naše polno in svobodno življenje, močno upamo, da lahko računamo na vaše zanimanje. Kajti kultura ni nikdar zgolj predmet kulturnikov, temveč predmet družbe, saj jo oblikujemo in omogočamo družno. Omogoča, da z različnih položajev mislimo svet, se vživljamo v različne situacije in vzpostavljamo odnose, znotraj katerih je mogoče misliti skupaj in krepiti skupnost. V iskreni želji, da si vsi skupaj kmalu znova rečemo: “Za nami je pester kulturni vikend,” vas lepo vabimo k pomoči pri izvedbi projekta Zvoki izpod kože. Ustvarjalke in nastopajoče: Kristýna Šajtošová, Urška Centa, Anja Möderndorfer, Sara Janašković, Zvezdana NovakovićKoncept: Kristýna Šajtošová, Urška Centa, Anja Möderndorfer, Sara Janašković; oblikovanje svetlobe: Borut Bučinel; kostumografija: Katarina Šavs; svetovanje za glas in gib: Irena Tomažin Zagoričnik; oblikovanje zvoka: Gal Škrjanec Skaberne; grafično oblikovanje: Rok Marinšek; fotografija: Marijo Zupanov; producentka: Urška Centa; produkcija: Zavod NEST. Vabljeni! (vabijo ustvarjalke in nastopajoče k ogledu plesno-zvočne predstave Zvoki izpod kože, ki bo premierno uprizorjena v soboto, 23. 10. 2021, ob 20. uri v Centru kulture Španski borci v Ljubljani, ponovitev v nedeljo, 24. 10., ob isti uri; cena vstopnice: 13 evrov, 9 evrov za dijake, študente, upokojence in invalide)